Takový byl rok 2017

| Vydáno:
Uběhl další rok, u vlády se vystřídalo všech dvanáct měsíčků, Země opět oběhla Slunce a zažili jsme na hradě dalších 365 dní. Jaké byly?

Leden
Jen co jsme se stihli během prvního dne rozkoukat v novém roce 2017, hned v jeho druhém dni byly vyhlášeny výsledky Čarodesignu na téma „Silvestr 2016“, který vyhrála jediná účastnice Lilien Emity Meissed. Radostem v Godrikově Dole však nebyl zdaleka konec. Čtvrtého ledna jsme se dočkali nových mazlíčků v útulku. 7. ledna porazil na famfrpálovém hřišti Zmijozel Nebelvír a stal se tak vítězem celého ŠFM. Příští týden byl odehrán poslední zápas, při kterém se stal vítězem Mrzimor nad Havraspárem. Znovuzprovozněním Sub Salixu a přehlídkou mazlíčků nás překvapil šestnáctý leden a o týden později byly zprovozněny oblasti kouzelnické orientace a profesní dráha postav. 25. leden přinesl závěrečnou slavnost, školní i famfrpálový pohár putoval do Zmijozelu i s titulem snaživce roku. Leden pak zakončil příjezd šapitó Cirque du Magique a výsledky čaropřehlídky mazlíčků.

Únor
Po krátkých zimních prázdninách jsme se opět pustili do nového školního roku, který byl odstartován 5. února zápisem na výuku. Barbara Arianne Lecter se stala 6. února lesní průvodkyní. V tento den – Den kouzelnického tisku – rovněž proběhla již třetí slavnost Udělování novinářských cen. 19. února byl obyvatelům hradu představen nový systém hodnocení výuky.

Březen
Čtvrtého března převzala místo knihovnice Cerridwen Lowra Antares, v tento den byl také upraven výpočet nebezpečnosti v Soubojovém klubu a hned další den byly provedeny další změny výpočtu připisování zkušeností a také poměrně přelomová změna, díky které již není potřeba na překonání příšery čekat do dalšího dne, ale souboj lze opakovat po hodině v kterékoliv části sklepení. Tím však změny v Soubojovém klubu neskončily! 12. 3. byla upravena kolejní kouzla a 19. byly zavedeny nové vlastnosti pro kouzelníky s koncentrací dosahující třetí úrovně.

Duben
První den čtvrtého měsíce proběhlo průběžné mazání studentů. 9. duben byl posledním dnem pro odevzdání zkoušek NKÚ a CKÚ. Sedmnáctého dne tohoto na události skromného měsíce se stala Renée Carlisle správkyní obrazárny.

Květen
Jaro přineslo do hradu novou chorobu, o které jsme byli informovaní 4. května. Naštěstí epidemie nepropukla a jen pár nakaženým se změnil nos v kachní zobák. 13. května sehrál úřadující mistr ŠFM Zmijozel zápas s Havraspárem, který po čtyřiadvaceti minutách skončil vítězně pro Havraspár. Tento den byl také vyhlášen další ročník Osobnosti Hogwarts. 20. května přehrál Nebelvír Mrzimor a o týden později nad Mrzimorem zvítězil i Zmijozel.

Červen
Školní famfrpálové mistrovství pokračovalo 3. června vítězstvím Havraspáru nad Nebelvírem. O den později se potili všichni studenti všech kolejí, protože byl opět čas odevzdat závěrečné eseje. Po esejích jsme upírali oči k Osobnosti Hogwarts. Byla zveřejněna finálová desítka i další obyvatelé hradu, kteří získali v nominacích alespoň čtyři hlasy. 10. 6. zvítězil hladce Zmijozel nad Nebelvírem a následující týden byla sezóna ŠFM uzavřena vítězným zápasem Havraspáru nad Mrzimorem, který se tak stal mistrem Léta 2017. Vyhráno však ještě neměli profesoři, neboť ti museli do dalšího dne uzavřít studentům vysvědčení. 19. 6. oslavil náš hrad již třinácté narozeniny! 23. 6. byly vyhlášeny výsledky Osobnosti Hogwarts, jejímž vítězem se stala Angie Claire Silvery. 28. června byl uzavřen školní rok tradiční slavností, na níž si tentokrát odnesl Havraspár školní i famfrpálový pohár a stejně jako minulý školní rok u Zmijozelu, i tentokrát byl snaživec roku z vítězné koleje.

Červenec
Okurková sezóna pořádně ještě ani nezačala a uvítali jsme v hradě nově přijaté studenty.  Na pozici kolejní ředitelky Zmijozelu vystřídala 2. 7. dosavadní inspektorka výuky NaSaŠí Jackson Elle Sutherland, která stála v čele Zmijozelu od Zimy 2013. 9. 7. bylo uzavřeno druhé kolo registrací a následující den již mohli přijatí studenti projít branami hradu. Koncem první poloviny prázdnin byla vylepšena převlékárna i admin pro odesílání úkolů.

Srpen
Sedmého srpna přijela tradiční Kolodějova pouť s novými stánky paní Slepičkové a pana Kostičky, zároveň však z hradu odjeli účastníci tradičního Letního výjezdního semináře. Konec prázdnin pak znamenal další kolo přijímání nováčků.

Září
O co se zdál srpen líný, o to rychleji začalo září. Hned první den nového měsíce byl posledním, kdy bylo ještě možné promluvit si s Moudrým kloboukem. Druhý den následovala zařazovací slavnost, pouhý den poté otevření zápisu a následující den byla oficiálně zahájena výuka. Během toho došlo ke zlepšení nakupování na Příčné ulici (už si pamatujeme, co už vlastníme v majetku). V září jsme se také dočkali změny, která se týkala uvolňování neobsazených profesorských míst na seminářích. K dalším vylepšení došlo i v systému odevzdávání úkolů. Koncem září začala poměrně nečekaně brzo další famfrpálová sezóna.

Říjen
Zdá se, že v říjnu se nic moc zvláštního nestalo, přesto i dodání tří nových kartiček do balení čokoládových žabek dokázalo vzbudit mezi jejich sběrateli velký zájem. Starší studenty pak jistě potěšilo, že kadeřnice na Příčné ulici umožňují oholení strniště. Konec října samozřejmě přinesl Halloween, jeho typickou výzdobu, kolekci na Příčné ulici i půjčovnu kostýmů.

Listopad
5. listopadu odeslali studenti své eseje ke zkouškám NKÚ a CKÚ. V polovině listopadu přebraly profesorské povinnosti Olivie Windy její kolegyně a 20. listopadu jí následně na jejím místě kolejní ředitelky vystřídal navrátivší se Oliver McCollin. Vrátil se také John Werewolf, kterého je zatím možné potkat asi jen na Ministerstvu kouzel, kde vyřizuje například objednávku nových zlatonek.

Prosinec
Na úvod posledního měsíce roku se koleje rozhodly, že nechtějí měnit regenerační čas pro energii na famfrpál. 3. prosince odevzdali absolventi své eseje ke zkoušce OVCE. Reakce Ministerstva kouzel na čertovskou kolekci 5. 12. pak vzbudila vášnivé reakce napříč školou. Sehrán byl rovněž první zápas ŠFM, který vyhrál Mrzimor nad Zmijozelem, který zase následující týden porazil Havraspár. Před Vánocemi ještě porazil Nebelvír Mrzimor. 20. prosince přivezli do Prasinek trollové opět svůj stan a na Štědrý den opět nadělovala Fleutýnka. 30. 12. sehrál zápas Nebelvír s Havraspárem, který odešel vítězně. Závěr kalendářního roku byl pak i termínem pro studenty, kteří museli odevzdat své závěrečné eseje.

Pro Denní věštec
Edmund Heusinger

Published by

Edmund Heusinger

Edmund Heusinger působí v redakci Denního věštce od července 2014. Získal cenu UNC za novinářský debut roku (2014), redaktora roku (2015), článek roku (2017) a Řád ostrého brka (Z2016). Nejraději píše o tom, co jeho samotného zajímá a naopak si nejraději přečte kvalitně zpracované rozhovory a články, které se svými tématy strefují do černého.

Komentáře

  1. Také se přidávám k poděkování za shrnutí… není to lehké téma, ale my čtenáři si rádi zavzpomínáme na události roku 2017 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *