Cena Roweny z Havraspáru – a co pak?

| Vydáno:
Nejprestižnější cena, kterou v koleji může každý student získat. Každý rok ji získá právě jeden člověk. Co se ale pak stalo s takto významnými osobnostmi? Zfialověly? Nebo odešly? Níže se dočtete statistiku této ceny v Havraspáru.

Havraspárská kolej by se měla vyznačovat moudrostí a kreativitou. Kolej Roweny z Havraspáru je do dnešního dne jedinou kolejí, která toto velice prestižní ocenění ještě neudělila nikomu dvakrát! To tedy znamená, že do dnešního dne (před slavností Zimy 2018) se cenou Roweny z Havraspáru pyšní celých 23 významných lidí.

Podívejme se nejprve na to, kolik mužů si tuto cenu odneslo. Možná to někoho překvapí, ale modří kolejní ředitelé obdarovali nejvíce mužů ze čtyř kolejí! Konkrétně jsou to čtyři muži a vyjma jediného (Justina Angela Sanea) je všechny můžeme potkat na našem hradě! James Watfar s Edmundem Heusingerem jsou stále ve své rodné koleji a Martin Javor vyměnil modrou za fialovou, když se stal knihovníkem. Aktuálně jej najdeme jako obyvatele Prasinek. Kdo umí správně počítat, tak zbylých 19 oceněných byly ženy.

V současné době na našem hradě nenajdeme pětici oceněných. Vyjma již zmíněného Justina to jsou ještě Ivka Gold (vůbec první oceněná), Elanius Aine Neil, Katelyn Auster a Nicole Landin (nejmladší oceněná, která byla smazána). K tomu tato kolej má ještě dvě zmražené studentky – Any Dawson a Madidess Leevian.

Z těchto 23 oceněných pak osmička změnila barvu hábitu. Ovšem pozor! Nejde jen o fialovou! Mezi nimi je i jedno nebohé úmrtí, a to současné dušice Eliah Tailesové, ta je pak jedinou držitelkou ceny zakladatele, která se vydala na dráhu ducha! Zbylá sedmička pak zfialověla a v současné době se rozdělují na trojici profesorek, trojici obyvatel a jednu pracovnici Příčné ulice. Tato kolej má další prvenství – nejvyšší počet aktuálně hnědých obyvatel hradu mezi oceněnými! Trojice Martin Javor, Larrie Larstonová a bibi střeštěnka získala své prvenství!

Další prvenství, které si tato kolej odnesla, jsou pak ocenění vítězové Sedmiboje. Je to tedy zapříčiněno hlavně tím, že tato kolej má trojici vítězů a všechny tři vítězky si i cenu Roweny odnesly! Konkrétními jmény pak jsou bibi, Larrie a Phillipa O Connel. Mezi držiteli jiných takto důležitých věcí zůstaneme – Larrie je totiž i naší šampionkou v Triwizard Tournament! K tomu má kolej dvojici snaživkyň roku, které si odnesly cenu zakladatele – bibi a Janel Weil.

Nyní bychom se mohli podívat na fialové oceněné. Mezi nimi máme dvě šéfredaktorky Sub Salix (současná Lilien Emity Meissed, které post přenechala Janel Weil). K tomu je mezi nimi i dvojice bývalých knihovníků (Larrie Larstonová a Martin Javor). Stejný počet pak mají  kolejní ředitelé v této třiadvacítce. Vyjma současné Lilien Emity Meissed pak i předešlou Larrie Larstonovou. No a nejvyšším postem, kterého jakýkoliv držitel ceny zakladatele školy dosáhl, je post zástupce ředitele, který obstarávala opět kolegyně Larrie.

No a na závěr jsem se pak rozhodl podívat ještě na historii v daných letech. Zajímalo mě totiž, kolik primusů a prefektů si na konci roku, kdy zastávali svůj post, tuto cenu odneslo. V Havraspáru se jednalo o jedinou primusku – bibi střeštěnku. Počet prefektů pak má Havraspár opět nejvyší mezi kolejemi. Osmice prefektů (Janel, Elanius, Katelyn, Eliah, Annie, Nicole, Eleanor a Hazel) tak vynesla koleji již osmé prvenství mezi ostatními oceněnými! Jen ještě jednou upozorňuji, že do této statistiky se nepočítali ti, kteří první dostali cenu a až později připli odznak, případně dostali cenu až několik let po svém prefektování.

Pro Denní věštec
Oliver McCollin

Komentáře

  1. Děkuji za pěkné shrnutí, je hezké si připomenout všechny modré držitele ceny Roweny… 🙂

    1. Drahá slečno, všichni tam jsou 😉 jen jste nebyla prefektka v době, kdy jste cenu dostala 🙂 A když si všimnete, tak jsem konkrétně zmiňoval v daných případech, ne úplně všechny 🙂 🙂 Nechtěl jsem konkrétně zmiňovat úplně všechny, neboť seznam si může každý najít 🙂 tedy se nezlobte, ale pro účely článku, jak byl zamýšlet, to je takto správně 🙂

      1. V tomto ohledu bych si dovolila zastat se Wronky. V době zisku ocenění prefektkou Havraspáru totiž byla, dokonce funkci zastávala druhým školním rokem. 🙂

        1. Ááá, teď na to koukám. Moc se omlouvám, tím, jak část není v knihovně, tak jsem se orientoval pouze přes úvodku, kde slečna nebyla zmíněná. Tedy se slečně veřejně omlouvám, příště budu spěchat pomaleji 🙂

  2. Jo, tady Wronislavka má pravdu, prosím! Nějak jste na ni úplně zapomněl, pán učitel! Měl byste napsat napsat minimálně na tři palce „Moc se stydím a je mi to líto“. Krví. Vlastní!!! O:-D

  3. Tak to se jistě stane, že se zapomene, nevšimne, ale jelikož ji Wronka dostala nedávno, všichni ji jistě mají v paměti a nemusí být v článku 😀

    Každopádně děkuji za hezký výčet těch nejmodřejších z modrých, co dosáhli na tento řád 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *