Olivový bibliokoutek VI. trochu jinak – 3+1 s Paulem

| Vydáno:
Moji milí „bookloveři“, věřím, že se snad mezi vámi nenajde jedinec, který nikdy v životě neslyšel o spisovateli, kterého jsou plná knihkupectví. Je inspirativní, duchovně založený, píše poměrně stručně a přesto jeho knihy jsou přímo napěchované moudry. Ano. Paulo Coelho. Toť jeho jméno. Pojďme se mu trochu více podívat na zoubek.

Paulo Coelho
Tento v srpnu narozený (stejně jako já!) Brazilec (k tomu už mám výrazně dál…) objevil touhu psát a stát se spisovatelem už na základní škole. Ač se jeho rodiče velmi snažili, aby se stal inženýrem, a to i tak, že ho otec nechal celkově třikrát hospitalizovat na psychiatrii včetně využití elektrošokové terapie, díky Merlinu se jim to nepodařilo. Přestože byl Paulo Coelho samozřejmě do jisté míry poškozen zbytečnými hospitalizacemi a byl velmi uzavřen do sebe, nakonec se projevil právě svým psaním. A okouzlil svět.
V dnešní době je jedním z nejznámějších, nejslavnějších, nejpřekládanějších autorů. A já se bez váhání přimlouvám za to, abyste od něj něco přečíst zkusili!

Co na něj říkám já? Když jsem o něm prvně slyšela, bylo mi řečeno: „Jeho knihy budeš buď milovat, anebo nenávidět. Nic mezi tím neexistuje.“ Hm. Po přečtení tří knih musím říct jedno – toto není pravda. Alespoň ne zcela. Ač jsem přečetla pouze tři jeho knihy, dvě jsem si naprosto zamilovala. A ta třetí (v pořadí čtení druhá) nebyla vůbec můj „cup of tea“. Přesto jsem na tohoto knižního mága nezanevřela, těším se, že zkusím další kousek z jeho tvorby.


(zdroj: zde)

Jedenáct minut
První kniha, kterou jsem četla. A tohle byla naprostá bomba! Jak tato kniha začíná? Větou: „Byla jednou jedna prostitutka Mária.“ Asi si teď říkáte, že možná trochu blázním – duchovně založený autor a kniha o prostitutce… ale neblázním, nevymýšlím si. Silný příběh mladé Márii, která se z malého brazilského městečka, ve kterém se narodila, dostala do Rio se Janeira. Chtěla se živit jako tanečnice samby, modelka, a jak již první věta prozrazuje, dostane se spíše ke kariéře prostitutky. Tato kniha se ale na vše dívá trochu jinak. Ač psaná mužem, rozebírá pocity ženy, myšlení mladinké Márie. A skončí šťastně? Vrátí se Mária domů? Zůstane prostitutkou? Přečtěte si to sami.


(zdroj: zde)

Pátá hora
Kniha, která vypráví o životě tentokráte muže. Eliáše.  O jeho životní cestě. Tato kniha je ale výrazně více nábožensky psaná a založená. Eliáš se poté, co o vlásek unikne smrti, rozhodne poslouchat Anděla Páně, který se mu zjevuje a postupně ho směruje v životě, dává mu různé životní úkoly. Eliáš se jimi řídí, putuje po zemi a plní úkoly Anděla Páně. Bezesporu zvláštní kniha, která mě donutila k mnohým zamyšlením. Četla se mi těžko, znovu bych po ní nesáhla. Očividně nejsem cílová skupina. Ale na druhou stranu nemůžu říct, že by mi kniha nic nedala.


(zdroj: zde)

Čarodějka z Portobella
Athéna nebo Sherine Khalil. Adoptovaná rumunská holčička, vymodlené dítě tuším libanonských rodičů. Dívka nadaná schopností vidění. Čarodějka, podivínka, dcera a matka. Coelho opět popisuje životní cestu mladé ženy. Její cítění, její vidění, její myšlení. Projdeme s ní celou cestu životem až do jejího konce. A že je to více než zamotané!
Myslím, že u této knihy každá věta navíc je zbytečná, protože určitě bude lepší, když knihu zkusíte otevřít a začíst se sami. Mě totiž tak chytla, že jsem ji přečetla během pár hodin. A konec mě (ač si často spoustu věcí domýšlím) dokonale překvapil!


(zdroj: zde)

A ta plus jednička? Můj skromný tip na závěr? Jednou jsem od své drahé maminky dostala diář. Asi ten nejkrásnější, nejinspirativnější diář, který jsem kdy viděla. A byl plný Paula Coelha. Diáře začal Coelho vydávat snad v roce 2009, to vyšel první s názvem Výzvy. Následovala Inspirace, Moudrost, Okamžiky, Proměny, Sdílení, Alchymie, Odvaha, Přátelství a letos přišla na řadu Svoboda. Nádherně graficky zpracované, plné mouder a citátů. Pokud jste diářový typ jako já, tenhle rozhodně vyzkoušejte!


(zdroj: zde)

A protože do tohoto spisovatelského okénka těžko začlenit kousek z naší knihovny, na ten se můžete těšit zase v dalším vydání Bibliokoutku. Já se zase těším se na další setkání s vámi a určitě mi napište – četli jste něco od Paula Coelha? Plánujete něco přečíst? Co mi doporučíte vy? A jste diářové typy?

Pro Denní věštec
Olivie Henrieta Větroplachá

Published by

Olivie Henrieta Větroplachá

Redaktorka, která má ráda knihy, lidi se smyslem pro humor, ironii a dobrou kávu. A jídlo. Na lidech i kouzelnících si cení pokory, upřímnosti a dobrého srdce. Ráda tráví čas prací pro časopisy, dlouhými procházkami, cvičením jógy a zkrátka vším, u čeho si odpočine.

Komentáře

  1. Mě se líbil Alchymista. Jediná kniha, kterou jsem od něj zatím četla, ale zanechala ve mně hluboký dojem.
    Jednou jsem měla jeho diář, dostala jsem Proměny. To bylo panečku pokoukáníčko. Podle mě zatím jeho nejpovedenější zápisník.

    1. Alchymista je asi jeho nejznámější knížka, co? To bych si měla doplnit základní vzdělání. A musím říct, jak jsem si připomněla jeho diáře, tak mám hned chuť běžet si ho koupit! +usměje se+

  2. Ja som čítala len Na brehu … som si sadla a plakala a musím dať za pravdu kamarátke, moja šálka kávy Coelho rozhodne nie je. Je pravda, že sa číta ľahko a vzhľadom na hrúbku jeho diel je prečítateľný behom večera. Mne však práve to prílišné duchovno vadilo. Každopádne, ako spisovateľ je zaujímavý, to uznávam.

  3. Alchymista rules! Naprosto a totálně mě dostal, doporučuji k přečtení. Jinak jsem četla 11 minut, ale také Nevěru, ta se mi docela líbila… Ještě ale doporučuju Bridu, mystická, čarodějná, zajímavá. 🙂 Zkuste… 😉

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *