Horkým brkem z Ministerstva kouzel

| Vydáno:
Neobáváte se o své zdraví? Možná byste měli, kouzelnickým světem hýbou zprávy o nebezpečných klíšťatech , epidemie dračích spalniček je na spadnutí, a to jsme se ještě nezmínili o zákeřném jekotu mandragor v kartotéce. Ano, máme i zvířátko nakonec: maguár hrdinným zachráncem!

V kartotéce na Odboru záhad vykvetly mandragory

Nepříjemné překvapení zažila úřednice z Odboru záhad našeho Ministerstva kouzel, když šla založit nové složky do kartotéky. Jakmile otevřela příslušnou zásuvku, ozval se řev mandragor, které se tam v papírech uhnízdily. Mandragory naštěstí nebyly plně dospělé – byť již byly v plném květu, takže dotyčná nešťastnice stihla šuplík zavřít těsně předtím, než upadla do bezvědomí.

Jejímu nadřízenému bylo naštěstí podezřelé, co jeho pracovnice v kartotéce tak dlouho dělá, a šel se po ní podívat. Namísto, aby jí vyhuboval, ale nakonec přivolal lékouzelníky od sv. Munga, kteří ženě poskytli první pomoc.

Jak se mandragory dostaly do kartotéky, je záhadou, nikdo další tam pak na ně už nenarazil. Ministr kouzel ovšem pro jistotu vydal vnitřní nařízení, které předepisuje nosit bezpečnostní kouzelnické klapky na uši ve všech archivech, a to zejména při práci s kartotékami.

Dračí spalničky udeřily v hlavním městě

Hygienik hlavního města spolupracuje s odborníky z nemocnice sv. Munga na preventivních opatřeních, která mají zmírnit epidemii dračích spalniček.

Hospitalizována byla zhruba stovka lidí s těžkými příznaky dračích spalniček. Dračí spalničky jsou nebezpečné, protože se v raných stadiích nemoci (stejně jako jejich nekouzelnická obdoba) podobají jiným onemocněním, což komplikuje diagnostiku a včasný zásah lékouzelníka.

Je-li včas nasazena vhodná medikace doplněná o posilující lektvary, pacient se do týdne plně zotaví. V opačném případě může být upoután na lůžko až trojnásobnou dobu a hrozí mu zdravotní komplikace, které léčení ještě prodlužují.

Preventivní opatření mají zefektivnit včasnou diagnostiku a koordinovat samotnou pomoc lékouzelníků potřebným.

Pozor na klíšťata!

Množí se případy klíšťat, která byla infikována trávovicí, kouzelnickou nemocí, po které nemocný nekontrolovatelně obrůstá trávou. Klíště se může nakazit požitím krve kouzelnického zvířete, které v sobě přenáší viry nemoci, ale samo jí netrpí.

Pokud vám vlasy začnou šustit jako sláma a měli jste klíště, jste pravděpodobně infikováni trávovicí a měli byste vyhledat lékouzelnickou pomoc..

Kouzelničtí přírodovědci se nyní pokoušejí vysledovat ohnisko nemoci a prosí veřejnost o pomoc. Případy trávovice hlaste prosím na Ministerstvu kouzel, oddělení kouzelnické zdravovědy a epidemiologické prevence. Příslušný orgán předá informace přírodovědcům, kteří připraví plošné přeočkování tvorů žijících v ohniskové oblasti.

Maguár zachránil čarodějce život

O velikém štěstí může mluvit čarodějka, které zachránil život její maguár. Čarodějka omylem přidala do lektvaru prošlé tonikum z prašivice, které je po záruční době toxické, pokud projde varem. Vypařují se z něj totiž jedovaté plyny, které člověka do dvou minut omámí k mdlobám . Dlouhodobá inhalace těchto výparů může vést i k smrti.

Maguár vycítil nebezpečí a hlasitě mňoukal, což přivolalo pozornost sousedů, kteří čarodějku včas zachránili.

Čarodějka je nyní v péči lékouzelníků a podle posledních zpráv vyvázla bez trvalých zdravotních následků.

Pro Denní věštec
Gita Hrdličková

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *