Horkým brkem z Ministerstva kouzel

| Vydáno:
Už vám vynadala kůlnička na dříví?
Dostane se krupicová kaše do Azkabanu?
A byl ten obraz vůbec ukraden?
Přesně takové záludné otázky si musí klást ministerští úředníci během své služby. Inu, práce ve veřejné správě zřejmě není žádný med.

Kůlnička, která nadává hůře než dlaždičoun

Nevybíravý slovník očarovaného hospodářského objektu řeší přestupková komise Ministerstva kouzel.

Jistý kouzelník se rozhodl vybít si zlost na svého souseda dosti originálním způsobem, očaroval mu kůlničku na dříví Šprechtilovým zaklínadlem, které propůjčuje neživé věci schopnost reprodukovat zvuky či lidský hlas. Aneb, jak by mudlové řekli, „umožňuje věcem mluvit“. Problém je však ten, že se jedná o porušení zákona o utajování existence kouzelnického světa a že kůlnička nyní uráží slovními výpady svého majitele i náhodné kolemjdoucí.

V posudkové zprávě se dokonce uvádí svědectví, které tvrdí: „Ta zpropadená bouda nadává hůř než dlažďičoun a nejde ji umlčet běžnými mudlovskými ani kouzelnickými prostředky.“ Ministerstvo nyní rozhoduje, co s očarovanou stavbou provede a jak ji definitivně umlčí. Patrně bude muset být demontována, dřevo bude napuštěno mlčenkovým klihem a po důkladném vyschnutí bude možné hospodářskou budovu znovu uvést do podoby vhodné k užívání. Vzhledem k tomu, že již byl v rámci řízení prokázán úmysl očarovat kůlničku, aby šířila nadávky a urážky, je velice pravděpodobné, že náklady na mlčenkový klíh a demontáž bude hradit pachatel činu.

Krupicová kaše do Azkabanu?

Iniciativa, která si kladla za cíl zlepšit životní podmínky vězňů v Azkabanu tím, že jim bude zdarma podávat krupicovou kaši, skončila fiaskem. Na vině je především spor dvou hlavních organizátorů, kteří se nejsou schopni dohodnout, čím kaši vlastně posypat. Tento banální problém se ovšem ukázal jako klíčový pro jednání s dodavateli surovin – a samozřejmě i se sponzory, kteří měli poskytnout finanční prostředky.

Celá kauza vyvrcholila tím, že na sebe organizátoři navzájem podali trestní oznámení pro urážku a nactiutrhačství a vše nyní řeší příslušný orgán Ministerstva kouzel. O tom, zda krupicová kaše na talíře azkabanských vězňů dorazí, či nikoliv, rozhodne výsledek soudní pře.

Zdroj blízký jednomu z organizátorů však tvrdí, že spor zvýšil pochyby ohledně smysluplnosti celé iniciativy a že o případné finanční příspěvky bude patrně nouze.

Obraz, který nebyl ukraden

Ministerští úředníci zasahovali v místní pobočce Národní galerie, kde museli provést drobný výmaz paměti nočnímu hlídači , který ohlásil krádež obrazu z výstavy. Jednalo se o obraz kouzelnický. Portrétovaná osoba se v noci vydala na potulky, údajně z dlouhé chvíle. To alespoň tvrdila na svou obhajobu při místním šetření.

Nicméně noční hlídač byl horlivý ve své práci a když viděl prázdný rám, zalarmoval policii, že byl pravý obraz ukraden. Když přijeli policisté na místo, byl portrét už znovu na svém místě, a tak pouze zaměstnanci galerie provedli dechovou zkoušku na alkohol a zjistili, že jej opravdu není třeba převést na záchytku.

Hlídač prožil druhý šok, když se ho obraz po odchodu policistů zeptal, zda se cítí v pořádku. To hlídač už psychicky nevydržel, a tak obraz navštívil ministerstvo a sám moudře přivolal zásahovou jednotku, která nedorozumění vyřešila a uklidnila nebohého hlídače výmazem paměti. Obraz dostal slovní důtku a byl poučen o důležitosti utajování světa kouzel.

Pro Denní věštec
Gita Hrdličková

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *