Olivový bibliokoutek VIII.

| Vydáno:
Zdravím všechny knižní nadšence u dalšího dílu našeho známého bibliokoutku. Možná jste si všimli malého výpadku v jinak pravidelném režimu článků. I knihomolové občas zamrznou, nicméně jsem zpět a přináším s sebou další tipy na zajímavé knížky. Pojďme se podívat, co se do našeho knižního koutku vešlo tentokráte!

Výchova dívek v Čechách – Michal Viewegh
Michala Viewegha zná snad každý čtenář. Bezesporu patří mezi výrazné mudlovské české autory a svým způsobem i mezi výrazné osobnosti malé české scény. Mladý, ironický, kritický, nebojácný autor románů či povídek. Knížek napsal bezpočet a prakticky s jistotou můžu tvrdit, že to není naposledy, co se s ním setkáváme v našem knižním okénku Denního věštce. Výchovu dívek v Čechách jsem četla už velmi dávno, ale musím říct, že se mi z jeho knih líbila snad nejvíce!
Příběh mladého učitele Oskara a žen nebo dívek, kterými je obklopen – manželka, dcera, dvacetiletá studentka, kterou začal doučovat. Příběh, který bývá nazýván milostným šílenstvím, groteskou i osobní tragédií. Vyberte si z toho, co chcete, ale hlavně si knížku přečtěte, protože se čte snadno, lehce a (nejen) za mě je to jedno z top děl Michala Viewegha!

Hodnocení: 5 z 5 oliv


(zdroj: zde)

Ilustrovaná máma – Jacqueline Wilsonová
Další z autorů, které jsem hltala za svých mladších let. Další z autorů, kteří napsali spoustu dobrých knih. A Ilustrovaná máma patří jistě k těm opravdu povedeným.
Gemma, Amaryllis a ilustrovaná máma, tři hlavní hrdinky, různé pohledy na mateřství, na život. Ač to možná nezní jako úplně dětská knížka, Jacqueline píše pro mladé, píše pro děti a já to doporučuji i mladším čtenářům. Úžasně se dovede vcítit do dětské duše i do té dospívající. Jak tedy funguje rodina, kde máma je víc potetovaná, víc ujetá, víc párty holka než leckteré mladé ženy bez závazků? A co na to děti? Ač čtivá knížka, rozhodně k zamyšlení!

Hodnocení: své doby jistě 5 z 5 oliv


(zdroj: zde)

Žítkovské bohyně – Kateřina Tučková
Tady cílím pro změnu zase na trochu starší čtenáře než jsou ti, které zaujme Ilustrovaná máma. Tato kniha, která lze stejně tak zařadit do beletrie jako do investigativnějších vod naší knihoscény, mi vzala dech. Žítkovské bohyně existovaly a tento příběh se zakládá na skutečných událostech. Ale protože to není pouze popis pravdy, ale i příběh, tak vás naprosto pohltí!
Bohyně jsou ženy, které umí všelicos – poručit počasí, vyléčit nemoci, věštit a hlavně vše dohromady – tedy bohovat. Promlouvat k Bohu a prosit ho o pomoc.
Dora Idesová, naše hlavní hrdinka, je z rodu bohyní, ač „nebohuje“. Přesto je touto tematikou pohlcena natolik, že se vydá zkoumat, co vše si bohyně musely prožít, kdo a proč zničil její milovanou tetu Surmenu a hledá odpovědi na mnohé další otázky. Nečekejte příběh přitažený za vlasy, ale naprosto dokonalý, lidský, smutný a přesto magický zážitek. Poznáme další kousek naší historie, odkryjeme tajemství bohyň, ale hlavně zažijeme neopakovatelné pocity!

Hodnocení: 5 z 5 oliv


(zdroj: zde)

Jíme zdravě s Fitrecepty
Ano. To tady ještě nebylo. Ale řekněme si to upřímně, ač kuchařka není typ literatury, kterou vezmeme do ruky a přečteme jedním dechem, v knihkupectvích má nesporně své důležité místo. Tato kuchařka je skvělá minimálně ze dvou důvodů. Recepty jsou velmi jednoduché a navíc zdravé! Jistě, upřímně musím uznat, že ne každý recept, který tam je, mě stoprocentně láká. Ale to bych asi chtěla příliš.
Recepty se mi zdají zajímavé, pestré a ty, co mě zaujaly a mám je odzkoušené, jsou opravdu moc dobré. Nečekejte něco srovnatelného s maminčinou svíčkovou nebo babiččinou pečenou kačenou. Ani chuťově, ale ani kaloricky! Rozhodně jsem ráda, že tuto kuchařku v knihovničce mám, protože po ní sahám často a ráda.
PS: Nejsem typ, co by strávil u plotny hodiny, takže kvituju i to, že recepty jsou rychlé!

Hodnocení: 4 z 5 oliv


(zdroj: zde)

Souhvězdí vlčice – Sirael Sirtema
Tahle kniha z naší kouzelnické knihovny mě ihned zaujala názvem. Miluji hvězdnou oblohu a magické příběhy. Tento příběh není příliš dlouhý, ale trochu hůře se mi četl. Nešlo mi to přečíst jedním dechem. Ale bezpochyby je to příběh, který je neskutečně smutný, dojemný a chytne vás za srdce. Příběh tak trochu jiné vlčice Imaly. Pokud máte jen chvilku času, zkuste si tuto knihu přečíst.
To, co mě ale nejvíce mrzí je to, že kniha není více propracovaná, nenabízí více příběhů o dalších souhvězdích. Třeba se mezi vámi najde autor, který toto mé přání vyslyší.

Hodnocení: 3 z 5 oliv


(zdroj: zde)

Tak co, trefila jsem se vám do vkusu tentokráte? Která z knih vás nejvíce zaujala? Máte své oblíbenosti z dětství, které bych si měla přečíst i já? Těším se na vaše tipy!

Pro Denní věštec
Olivie Henrieta Větroplachá

Published by

Olivie Henrieta Větroplachá

Redaktorka, která má ráda knihy, lidi se smyslem pro humor, ironii a dobrou kávu. A jídlo. Na lidech i kouzelnících si cení pokory, upřímnosti a dobrého srdce. Ráda tráví čas prací pro časopisy, dlouhými procházkami, cvičením jógy a zkrátka vším, u čeho si odpočine.

Komentáře

  1. Bibliokoutek se vrátil. 🙂
    Já osobně jsem četla Žítkovské bohyně a naprosto mě dostaly. Kolikrát jsem tu knížku chtěla odložit, protože to na mě bylo místy dost drsné, ale nedokázala jsem to. Nešlo to. Knížka je velice čtivá a smutná. Hodně smutná. Ještě dlouho po dočtení jsem jí nosila v hlavě.
    Souhvězdí vlčice by si podle mého názoru zasloužila jen jednu olivu. 😉

  2. Souhlas, Žitkovské bohyně jsou moc super knížka! 🙂
    A pokud jde o paní Wilsonovou, taky to bývala moje srdcovka. Jen mi, upřímně řečeno, ty její knížky už v hlavě splývají, jak jsem jich přečetla tolik… :))
    Díky za článek!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *