Kouzelnické hřbitovy

| Vydáno:
Kouzelníci žijí déle než mudlové, nejsou však nesmrtelní. Když některý z nich zemře, je mu prokázána úcta tím, že je řádně uložen do země nebo hrobky; žádný žeh a rozptyl. Která místa se k tomu používají?

Význačné a výjimečné kouzelnické osobnosti mívají i výjimečná místa k odpočinku. Nejznámějším, nejuznávanějším a nejschopnějším kouzelníkem posledních desetiletí byl jistě Albus Percival Wulfric Brian Brumbál. Zemřel hrdinně ve sto patnácti letech 30. června 1997. Pohřbený byl někdy na počátku července. Jeho pohřbu se zúčastnili nejen lidé, ale i duchové, kentauři, vodní lidé a obr Dráp. Konal se na břehu jezera. Brumbálovo tělo leželo na katafalku, kolem nějž se nakonec objevily bílé plameny, které se nakonec zhmotnily v bílou mramorovou hrobku. Bradavický ředitel tak navždy zůstal na pozemku školy, již vedl.

Většina kouzelníků je však pohřbena na hřbitovech. Obvykle je sdílejí společně s mudly. Jeden takový leží ve vesničce Malý Visánek u jejího kostela. V této vesnici žila rodina Gauntů, potomků Salazara Zmijozela. Meropě Gauntové a mudlovi Tomovi Raddlemu se narodil syn, později známý jako lord Voldemort. Hřbitov se nachází v údolí, hned vedle domu Raddleových. Kolem něj se tyčí kamenná zeď. Jeho půda je neudržovaná, hrbolatá. Roste na ní tráva, keře a další rostliny. Mimoto obsahuje i část, kde se tyčí stromy, hlavně tisy. Nachází se v něm množství hrobů, dalo by se říci, že je přeplněný. Řada náhrobků se pomalu kácí nebo propadá do země. Zřejmě je již navštěvován jen málo, pravděpodobně do něj mudlové nové mrtvé nepohřbívají. Na hřbitově v Malém Visánku se nachází hrob Voldemortova otce a prarodičů. Dá se předpokládat, že se tam nalézají i rovy jeho předků z matčiny strany.

Druhým známým místem kouzelnického odpočinku je hřbitov v Godrikově Dole. Tuto vesnici obývají jak čarodějové, tak mudlové. Proto i na hřbitově, nacházejícím se za malým kostelem svatého Jeronýma, nalezneme hroby obou populací. Říká se, že na něm straší. Jde však o hřbitov udržovaný, v němž jsou rovy uspořádané v mnoha řadách. Jelikož v Godrikově Dole žilo vždy mnoho kouzelníků, některé rody i po několik generací, nachází se zde i hodně jejich hrobů. Odpočívají v nich ti, kdo zde zemřeli, tedy například Brumbálova matka Kendra a sestra Ariana. Dá se předpokládat, že zde leží i autorka Dějin čar a kouzel Bathilda Bagshotová. Jisté naopak je, že tu jsou pohřbeni mnozí z rodiny Abbottovy. V hrobě označeném znakem relikvií smrti leží nejmladší z bratrů Peverellových Ignotus, majitel neviditelného pláště. Hlavně však nesmíme zapomenout na hrob Jamese a Lily Potterových.

Kouzelníci většinou žijí roztroušeni mezi mudly, a zřejmě s nimi sdílejí i hřbitovy. Vždyť i z dějin naší Prahy víme, že rabi Jehuda Löw je pohřben na starém židovském hřbitově. Jeden z nejznámějších alchymistů všech dob Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim řečený Paracelsus, který pobýval i v Moravském Krumlově, odpočívá na hřbitově u kostela sv. Šebestiána v Salcburku.

Kde leží jiní slavní kouzelníci, například Edward Kelley nebo John Dee, však známo není. Možná na nějakém kouzelnickém hřbitově? Takové nejsou blíže známy, nicméně budeme jistě oprávněně předpokládat, že existují.

Kam například pohřbili Brumbálova otce Percivala? Víme, že zemřel v Azkabanu, stejně jako řada dalších odsouzených. Jejich těla jistě nebyla naházena do moře, ostrov, na němž se vězení nachází, musí disponovat hřbitovem.

Blízko Bradavic leží Prasinky, jediná ryze kouzelnická vesnice ve Velké Británii. Překvapivě nevíme nic o tom, že by se v ní nebo v její blízkosti nacházel hřbitov, bylo by však podivné, pokud by tam nebyl. Asi je dobře schovaný, aby klid mrtvých nikdo nerušil.

Někteří kouzelníci se domnívají, že jsou něčím lepším než mudlové. Doporučuji jim navštívit několik hřbitovů. Zjistí, že alespoň ve smrti jsme si rovni.

Pro Denní věštec
Nebelbrach Mechacha

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Komentáře

  1. Pane Nebelbrachu, děkuji za zpracování tohoto tématu! Je zvláštní, kolik je v této oblasti nezaplněných míst. Docela by mě bavilo to někomu zadat jako téma zkoušky NKÚ či CKÚ.
    Sepsal jste to skvěle!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *