Šéfredaktoři Hadího krále v průběhu věků

| Vydáno:
Drazí čtenáři, vítejte u třetího dílu hledání jmen šéfredaktorů minulých i současných a u článku, který se zaměřuje na jejich oslavu. Tentokrát půjdeme ve stopách zelené krve našeho hradu, pozornost je totiž upřena na Hadího krále. Jeho historie je však opředena tajemstvími, které časopisy před ním neměly.

Dohledávat historii šéfredaktorů Hadího krále je úkol vskutku náročný, neboť se v minulosti Zmijozelu nemyslelo na pravidelnou archivaci vedení koleje. Naštěstí se však podařilo dohledat jména, která by jinak mohla upadnout v zapomnění, a tak bylo možné dát vzniknout i dalšímu článku z této série. Hadí král je však časopisem, který během let, co fungoval, vždy zažíval doby rozkvětu, které se střídaly s obdobími úpadku a ticha. I toto perfektně vyjadřuje jeho umístění v UNC, kde získal třetí místo za rok 2017 v dobách, kdy se opět začal aktivně vyvíjet. Dnes je Hadí král jedním z hradních časopisů, který funguje nejvíce pravidelně, byť je nepravidelníkem.

Všechno započalo někdy v Létě 2006, kdy se Hadího krále s velkou pravděpodobností ujímá Ked Looben, která ve vedení Zmijozelu odvedla velkou spoustu práce – byla jak primuskou v obou školních letech roku 2007, tak kolejní ředitelkou. V této době stál ve vedení koleje ještě Nekro The Gravedigger, kterého později střídala. Její post vyplývá z vývěsky, která byla ve Zmijozelu v tehdejší době vydána, což je ukazatel, díky kterému se mi podařilo zmapovat většinu jmen dávné historie.

V srpnu 2007 dostává prostor Tydynka Flyová, která je pro Hadího krále významná velmi. V jeho vedení stojí po boku Gity Hrdličkové, o níž píše, že je její pravou rukou. V únoru 2008 se zase dozvídáme o Channah Cohen, která byla zástupkyní o něco později. Z interního zdroje jsem se však dozvěděla to, že Channah byla v roce 2008 dost možná také šéfredaktorkou. Tato slečna je známá hlavně svým úžasným hlasem, neboť hymna Vivat Slytherin je nazpívaná v originální verzi jí samotnou. Obě zástupkyně, Gita i Channah, byly ve vedení koleje jako doma – Gita primuskou, Channah prefektkou.

V březnu 2009 je však uvedena další zástupkyně, kterou se stává Wenai Lafayette. Dnes nejznámější jako módní návrhářka Příčné ulice, v těchto letech pomohla Hadímu králi k obrovskému rozkvětu. Nekro se dokonce nechal slyšet, že „Hadí král je dnes nejzajímavější kolejní časopis na škole“, a to hlavně díky iniciativě Wenai. Ta se 1. července 2009 stává oficiálně novou šéfredaktorkou zmijozelského časopisu, zajímavé však je, že vývěska byla sepsána již zmíněnou Channah Cohen.

9. listopad 2009 je dnem, kdy Lee Mortir zveřejňuje svůj interní emotivní projev, v němž kritizuje upadající Zmijozel jako celek, zmiňuje však i to, že „nemáme kolejní časopis“. Přesto je na doby, kdy Wenai šéfredaktorovala, vzpomínáno převážně v dobrém. V roce 2010 je možnou zástupkyní Ginevra de Naga, která se viditelně podílí na Hadím králi jako celku.

V září 2010 ve Zmijozelu probíhají revoluční události, během nichž je násilně vyměněn kolejní ředitel tehdejším ředitelem školy Nimrandirem Elénére, na post kolejní ředitelky dosedá již zmíněná Ked Looben. V únoru 2011 se pak na post šéfredaktorky znovu vrací Tydynka Flyová, která navíc v Létě 2011 zastává i post prefektky, v dnešních dnech je oblíbenou supervisorkou soutěží. Opět se mluví o době rozkvětu, který je vychvalován. Z této doby již také pochází známé Žáby, které jsou pro Hadího krále tak typické.

Rok 2013 přihrává slovní hříčku, kdy se z Hadího krátce stává Žabí král, známá krotitelka žab Barbara Arianne Lecter je však buďto jen zástupkyní Tydynky, nebo je Hadí král oficiálně bez šéfredaktora už teď. V roce 2015 totiž v tomto stavu je bez debat, byť tehdejší kolejní ředitelka Elle Sutherland zmiňuje zásluhy za fungování časopisu právě Barbaře. Ta byla během pěti školních let primuskou a o chod Zmijozelu se zasloužila na mnoha frontách; dnes se věnuje své práci hlavní lesnice a učení. Všemu je učiněno zadost, když Elle na závěr Léta 2015 dodává: „Post šéfredaktorky Hadího krále, ať protestuje sebevíc, patří Barbaře Arianne Lecter.“

Od Zimy 2016 je vedení Hadího krále zaneseno do archivů více pečlivě; v tomto školním roce se totiž Barbara stává profesorkou, Hadího krále tedy přebírá Lily Angelina Johnsonová, která jej vede po necelých pět školních let. Během těchto let Hadí král zčásti stagnuje, byť i v něm vychází mnoho skvostů, navíc se daří udržovat tradici Antivalentýnu. Lily byla mimochodem v minulosti také primuskou. Po jejím boku se vyjímala Mariela Rosalie Amorfereová, která hýřila aktivitou, před ní ještě Ariana Charlotte Bernadotte.

Během Zimy 2018 a následného Léta 2018 se však šéfredaktoři mění rychlostí blesku, což může vypovídat o všem možném, třeba o rozmarech nové kolejní ředitelky NaSaŠí Jackson. Po Lily přebírá žezlo Christyne Halwiger, ta jej však záhy předává Lucretiovi McBrave. Za něj Hadí král mění podstatnou část svého fungování, svůj vzhled i strukturu, což po odchodu Lucretia na krátkou dobu přebírá Narcisse Cinerea, než se najde šéfredaktor nový; a vycházející hvězdou se stal teprve student prvního ročníku Hayden Folivora, který letos započal první celý školní rok ve své funkci. Hadí král si může gratulovat k zisku člověka, který si s ním rozumí, do svých spárů. Haydenovi za redakci Denního věštce přeji, aby mu nadšení vydrželo co nejdéle. Důležité je však v mých očích zmínit ještě jedno jméno, a to je Zpytlehněv Zďáblíkov, který v Hadím králi od začátku Zimy 2018 figuroval jako člověk kdykoliv ochotný s čímkoliv pomoct a zapojit se do jeho chodu.

Protože nejsou přesně známy roky, kdy byl který člověk ve funkci, nelze ani vymezit to, kteří šéfredaktoři s Hadím králem prožili nejdelší dobu jeho fungování. Jeho nejvýznamnější osobnosti však člověk nemusí hledat dlouho… jsou jimi totiž všichni ti, co měli dostatek odvahy se do této funkce pustit a zastávat ji svědomitě a dle svých nejlepších kvalit, což samozřejmě neplatí jen pro Hadího krále.

Je dost možné, že mému pátrání některá jména unikla, proto se ptám i vás, čtenáři – máte přehled či paměť a chtěli byste tento seznam jakkoliv doplnit či upřesnit? Komentáře vám jsou otevřené.

Pro Denní věštec
Narcisse Cinerea

Published by

Narcisse Cinerea

Redaktorka, pro kterou je psaní jedním z nejmilejších koníčků. Cení si dobrého čtiva, lidskosti, kvality před kvantitou a schopnosti myslet. Nejraději se věnuje všemu, co ji nějakým způsobem naplňuje, rozvíjí a v čem nalézá smysl.

Komentáře

  1. Ja mam pocit, ze Zaby poprve vysly za dob Wenai, ktera jim dokonce vymyslela nadpis, ktery se pouzival, ale nerada bych brala zasluhy nekomu jinemu. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *