Pár otázek pro famfrpálové vedení

| Vydáno:
Už je to pár chvil, co nám začala famfrpálová sezóna. Hráči pilně trénují a kapitáni se svými zástupci si lámou hlavy nad tím, jakou taktiku zvolí, aby měli v boji o pohár co největší šanci. Dovolila jsem si je při jejich práci vyrušit a zeptat se na pár otázek.

Většina kapitánek a zástupkyň svolila a skutečně mi na mé všetečné dotazy odpověděla. Bavily jsme se spolu především o přípravách na sezónu, zajímalo mě ovšem také například to, zda by kapitánky chtěly něco změnit.

Denní věštec: Jak jste spokojeni s letní účastí na IT? Trénovali vaši hráči zodpovědně, nebo jste je museli k tréninkům přemlouvat?
Aya Watanabe: K tréninkům jsem své hráče nijak nepřemlouvala, přeci jen byly prázdniny a i moji hráči by měli mít nárok na nějaký ten odpočinek. I přesto se tam ale častokrát ukázali a přišli si zatrénovat. Za což je velmi chválím, ale stále naše účast nebyla tak vysoká jako v jiných kolejích, především ve Zmijozelu.
Jenny Layla Gilesová: Přemlouvat hráče k tréninkům? Tak to v žádném případě, i kdyby se na IT za celé léto neobjevil ani jeden člověk z mého týmu. To je snad pod úroveň každého, no ne? – mrkne –
Já jsem s letní účastí více než spokojená, když vezmu v potaz, že většina má u mudlů volno a snaží se užívat léto, co to jde. – usměje se –
Eivli SSelene: Letní účast je vždycky ošemetná, navíc nikoho do IT nemůžeme nutit.
Theresa BrendiMyslím, že s čistým svědomím mohu říct, že červení trénovali v létě na IT dle svých možností, a to s velikým nasazením. Nebudu lhát, když řeknu, že jsem takovou účast ani nečekala, protože vím, jak to s časem bývá a opravdu mile mě překvapili, takže jsem byla opravdu moc ráda. Kéž to vydrží i během roku.
Andra Tigers: Famfrpálové hřiště bylo v létě z největší části obsazeno hráči Zmijozelu, takže si nemůžu stěžovat. Všichni k tréninku přistupovali zodpovědně a s nadšením, za což jsem velmi vděčná. Všichni trénovali tak dobře, že jsme se zástupkyní nemuseli ani praktikovat fyzické tresty, což nás sice trochu mrzí, ale aspoň se hradem nešíří pomluvy, že své hráče bijeme.
Magdarlene di FacittraV průběhu léta zelení natrénovali spoustu zkušeností, dostali se na hodně mezních, takže si rozhodně stěžovat nemůžeme. Našlo se i pár lidí, kteří na koštěti očividně spali, a musím vyzdvihnout i naše druháky, kteří se do trénování na IT pustili s neskutečnou chutí.
Přemlouvat jsme je spolu s kapitánkou ani moc nemuseli, stačilo, když jsme v kolejní místnosti oznámili, že každý, kdo ten den bude trénovat, může spát na posteli, ostatní se museli potisknout na zemi a pár vyvolených si mohlo ustlat na gauči.

Denní věštec: Jak probíhaly vaše přípravy na letošní sezónu?
Aya WatanabePřípravy byly složitější a delší než kdy předtím a se zástupkyní jsme si docela mákly. Merlinužel nám chybí doladit pár drobností, ale lidé v koleji to jistě pochopí, jsou to přeci jen také pouze lidé.
Jenny Layla Gilesová: Intenzivně. To myslím vystihuje vše. – usměje se –
Eivli SSelene: No co se týče hráčů, je odpověď stejná jako ta minulá… Ale myslím, že jsem sbíraly síly. – usměje se –
Theresa Brendi: To se neříká, to je přísně tajné!
Andra Tigers: Budíček v pět hodin ráno, deset koleček kolem hřiště, tři hodiny usilovného trénování, padesát kliků, čtyři hodiny trénování. Pak jsem šla vzbudit ostatní a prosila je, ať jdou aspoň na chvilku trénovat.
Magdarlene di Facittra: Vyleštily jsme košťata, vypraly dresy a konečně ze šatny vyhodily pár shnilých dýňových paštiček, které tam nevábně zapáchaly od Halloweenu.

Denní věštec: Máte v plánu dělat při vedení famfrpálu něco jinak než v předešlých letech?
Aya Watanabe: Ano, mám.
Jenny Layla Gilesová: Ne… Nebo možná…? – zatváří se tajemně –
Eivli SSelene: Myslím, že se rok od roku lepšíme, a nevidím důvod něco rapidně měnit.
Theresa Brendi: Jsem kapitán první rok, možná, že něco jinak bude. A možná taky ne. Já hodlám vést tým podle svého nejlepší vědomí a svědomí. Uvidíme, jak to bude fungovat. – usměje se –
Andra TigersHladovění, křik a fyzické tresty se osvědčily, takže v tom budeme pokračovat.
Magdarlene di Facittra: Kapitánka by chtěla zavést ještě přísnější dietu pro hráče. Já bych chtěla omezit veřejné fyzické tresty. Jsem za to, že tyto věci se mají řešit interně v koleji.

Denní věštec: Jaké jsou letos vaše famfrpálové cíle?
Aya Watanabe: Moje famfprálové cíle jsou stejné jako vždy. Udělám maximum pro to, aby se tým zlepšil, přibral nové hráče, rozšířil se zájem o famfprál v celé koleji a při nejlepším se nám podařilo vyhrát ŠFM či se dostat alespoň na druhé místo.
Jenny Layla Gilesová: Mít všechny hráče živé a s odehranými zápasy být spokojená, ať už dopadnou jakkoli.
Eivli SSelene: Pokud moje osobní, tak sestřelit každého protihráče – trochu sci-fi, že? – zasměje se – Pokud jde o týmové, tak spokojenost týmu s výsledkem.
Theresa Brendi: Nevzdat se, bojovat a urvat tolik výher, kolik to jen půjde!
Andra Tigers: Zhubnout a vyhrát pohár.
Magdarlene di FacittraZískat famfrpálový pohár.

Denní věštec: Jaký je váš názor na nově zavedené placení za hřiště? Plánujete využívat pouze soukromých tréninků, nebo se budete snažit koleji ušetřit srpce a budete mít veřejné tréninky?
Aya Watanabe: Nelíbí se mi zpoplatnění hřiště, nevidím v tom žádný význam a kolejím to rozhodně nic nepřidá. Nesouhlasím s tím a ráda bych věděla, proč tomu tak je.
Jenny Layla Gilesová: Veřejné tréninky? Tak to teda ne. Dál budou soukromé.
Placení… No nevím, v čem to pomáhá. Nebo spíš takhle… Nějak jsem nepochytila důvod zavedení této novinky. Když jsem počítala, na kolik to vyjde, byla jsem trochu udivená z toho čísla, ale tak co. Soutěže na srpce jsou zde pořád, tak kdyby bylo nejhůř, proč nesáhnout i do své vlastní kapsy, no ne?
Eivli SSelene: No pokud jde o mě, klidně bych jeden trénink zkusila veřejně, ale myslím si, že žádný tým toho nevyužije, nebo spíš toho nebude využívat dlouhodobě, aby ušetřil. Snad nám náš pokladník promine.
Theresa Brendi: Veřejní čumilové by týmu neprospěli, na tom se šetřit nebude! A s placením souhlasím, však co si dneska nezaplatíte, to nemáte. A třeba z těch peněz budeme mít nově natřené tribuny!
Andra Tigers: Znovuzavedení poplatků je zbytečné a nelíbí se mi. Navíc jsme chudí, ať už máme jakékoliv množství peněz, jak by řekl náš pokladník. Využívat však budeme pouze soukromých tréninků, kdybychom objednávali veřejné, tak rovnou můžeme všem umožnit přístup i do zmijozelské kolejní místnosti.
Magdarlene di FacittraTohle je otázka spíše na našeho pokladníka, ten má o kolejním kontu mnohem větší přehled. Veřejné tréninky ale rozhodně nemáme v plánu, pak by naše taktika byla vyzrazena.

Denní věštec: Myslíte si, že nově zavedená pravidla budou mít vliv na kvalitu tréninků a zápasů?
Aya Watanabe: Rozhodně na ni vliv mít budou, jsou to přeci jen změny a každá změna má vždy nějaký vliv a důsledek. Doufám však, že to bude z velké části jen pozitivní vliv.
Jenny Layla Gilesová: Myslím, že spíš ne.
Eivli SSelene: To se uvidí, doufám, že ne.
Theresa Brendi: To se pozná až časem. Mohou a také nemusí mít žádný vliv. A je to i pravidlo od pravidla.
Andra Tigers: Moc se mi líbí fakt, že zástupci mají od léta konečně kapitánské pravomoci. Další novinkou je, že během kolejního tréninku není přístup na individuální hřiště… To merlinužel nemá na průběh kolejních tréninků žádný pozitivní vliv, naopak hřiště reaguje hůře než minulou sezónu.
Magdarlene di Facittra: To zatím nedokážu posoudit, ale doufám v to, že změny budou jen pozitivní.

Denní věštec: Co očekáváte od této famfrpálové sezóny?
Aya Watanabe: Od této sezóny očekávám, že bude pro naši kolej přínosná více než ta předešlá a že se nám bude dařit lépe.
Jenny Layla GilesováFérové zápasy.
Eivli SSelene: Nebudu mluvit o očekáváních, spíše doufám v dobré a zajímavé zápasy.
Theresa BrendiObecně bych řekla vyhrát pohár! Ale to je snem všech týmů, takže budeme při zemi… očekávám, že tuhle sezonu přežijeme ve zdraví!
Andra Tigers: Očekávám úplatky, hráče, kteří budou chodit o třicet minut dřív na tréninky, nikoliv později, naleštěná košťata, vyprané dresy a tu správnou zmijozelskou atmosféru na famfrpálovém hřišti.
Magdarlene di Facittra: Zisk famfrpálového poháru. A když ještě trochu zhubnem, bude to jen bonus.

Denní věštec: Máte ohledně famfrpálu nějaké dlouhodobé přání, co se týká změny systému? Je něco, co vám na hře skutečně vadí a nevyhovuje a bylo by podle vás třeba to co nejdřív a nejrychleji změnit?
Aya Watanabe: Jediným problémem, který bych chtěla nějak řešit, je opakované ukončení zápasu chytačem do 5 minut. S kapitánkami jsme se to snažily nějak řešit, dokonce přišla zmijozelská kapitánka s návrhem, který se mně osobně velmi líbí. Doufám, že se tento problém nějak ošetří, ať už s pomocí čarostavitelů, nebo dohody kapitánů.
Dále bych se jen ráda vyjádřila ke změně zamezení přístupu na individuální trénink během kolejního tréninku jakékoli z kolejí. Nevím přesně, proč tomu tak je, ale moc se mi to nezamlouvá. Bylo mi však řečeno, že je to záměrné, a tak s tím nic neudělám. Snad tedy ten náš hrad pošlape lépe, když se bude trénovat takto odděleně. To totiž, předpokládám, byl ten záměr.
Jenny Layla Gilesová: Odpovídat na tuto otázku mi přijde jako mluvení do větru, takže to vynechám.
Eivli SSelene: Teď si na nic nemohu vzpomenout, ale jen co začnou tréninky a zápasy, tak se určitě něco najde…
Theresa Brendi: Řekla bych, že nejvíc mi vadí sekání hřiště. Opravdu špatně se hraje ve chvíli, kdy jste nuceni několikrát zopakovat akci, než se něco stane, a kdy vám škrkny žerou instrukce pro hráče. Tohle bych si přála, aby se zlepšilo. Aby se nám hřiště tolik nekousalo.
Beteramis Athenodoros: Za sebe můžu tak maximálně říct, že mě rozčiluje zavřené hřiště během tréninků ostatních kolejí, ale to je osobní postřeh, ne postřeh z vedení týmu. – směje se – Nicméně je to hrozné, vážně, doteď mi bylo úplně fuk, že si Zmijozel trénuje do deseti do večera – ovšem teď mi to fakt pije krev! – směje se – A vzhledem k tomu, že té změně vlastně vůbec nerozumím, mě to štve celkově. Přijde mi to jako buzerace lidí, kteří se tu famfrpálu opravdu snaží věnovat. Takový vzkaz mezi řádky, že jsem blázen, když jsem byla vážně ochotná sedět každý večer na IT a trénovat. Ale s tím je už konec, nic takového, Bete, alou do postele, dnes trénují jiní! – směje se – Štve mě to.
Andra Tigers: Samozřejmě největším problémem je zlatonka. Bohužel to však nevypadá, že by se se systémem chystalo něco dělat.
Magdarlene di Facittra: Moc by se mi líbila změna fungování zlatonky. V posledních několika sezónách si mrška dělá co chce. – usměje se –

Myslím, že rozhovory byly velmi poučné a já za ně kapitánkám i zástupkyním mnohokrát děkuji. Velká část famfrpálového vedení se shodla na tom, že zásadním problémem jsou zlatonky. Doufejme tedy, že se tento problém brzy pohne a já přeji všem famfrpálovým kapitánkám a jejich zástupkyním hodně štěstí v letošní sezóně!

Pro Denní věštec
Arietty Liella Minette

Published by

Arietty Liella Minette

Zvídavá pisatelka, která se nad věcmi ráda zamýšlí a neodmítne příležitost ke sdílení svého názoru s ostatními. Na lidech dokáže ocenit jejich přátelskost, kreativitu a odhodlání. Mimo psaní má spoustu jiných koníčků, ale k novinařině se vždy ráda vrací.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *