UDÍLENÍ NOVINÁŘSKÝCH CEN – nominace v odborných kategoriích

| Vydáno:

Vážení milovníci hradní novinařiny!
Denní věštec vám dnes dopřeje první dávku toho nej, co přinesly naše časopisy v roce 2015! A protože vás chceme co nejdéle napínat, čtenářské kategorie prozatím necháváme spát. Dnes se dozvíte, kdo byl nominován v odborných kategoriích!


Domnívám se, že rozdíl mezi odbornými a čtenářskými kategoriemi je patrný, přesto však pár slov na toto téma… Čtenářské kategorie vypovídají o tom, co se líbí čtenářům, co nejraději čtou, čí jméno hledají v seznamu článků nejčastěji. V odborných kategoriích musí redaktoři obstát před zkušenou a odbornou porotou, musí prokázat nesporné kvality a umy.

Odborná porota je stejně jako v loňském roce složená z devíti členů. Šest míst u kulatého stolu obdrží všichni šéfredaktoři hradních novin, tři místa jsou nabídnuta odborníkům v oblasti novinařiny. Letošní ročník přinesl mnoho změn na nejvyšších postech, tudíž i složení poroty je jiné.

Šéfredaktoři:

Denní věštecNiane z Libelusie (taktéž loni)
Sub SalixLilien Emity Meissed (taktéž loni)
Lví tlapouOlivie Windy (taktéž loni)
Corvinus DeclaratioLarrie Larstonová / nový šéfredaktor
Hadí králLily Angelina Johnsonová (letos prvně)
Žlutý TrimelesAndrew Uroboros (letos prvně)

V šestici šéfredaktorů nám letos přibyli Andrew Uroboros a Lily Angelina Johnsonová. Zvláštností je ale také „stará mazačka“ Olivie Windy, která reprezentuje Lví tlapou, přestože již není šéftlapkou, prošla si však s redakcí celým rokem. Jistě zaujme i situace v Corvinu Declaratio. Současného šéfredaktora při nominacích zastoupila bývalá šéfredaktorka a kolejní ředitelka Havraspáru Larrie Larstonová. Svého hlasovacího místa se však vzdala ve prospěch nového šéfredaktora či šéfredaktorky, jehož či jejíž jméno se brzy dozvíme.

Odborníci:

Barbara Arianne Lecter (loni jako šéfredaktor) – kolegyně Lecter je novinkou v porotě pouze napůl, loni reprezentovala časopis Hadí král a Žáby, letos se do poroty dostala jako odborník a znalec kreativního psaného projevu

NaSaŠí Jackson – kolegyně Jackson, inspektorka výuky, je letošní žhavou novinkou, své místo si však právem zaslouží – několik let studia hradní novinařiny a šéfredaktořiny, stejně tak zkoušky OVCE ji k tomu rozhodně opravňují

Tydynka Flyová – kolegyně Flyová je také odborník na slovo vzatý – není lepší školy, než praxe, a tu si kolegyně odbyla před léty v Hadím králi, dokáže tedy velmi dobře posoudit zákulisí novinařiny a jeho odborné stránky

 

V loňském roce jsme měli velký strach, zda porota, která je složená z velké části z šéfredaktorů, kteří sami nominovali za své časopisy, bude nestranná, ukázalo se však, že obavy to byly plané. Od lidí, kteří vedou redakce a kteří se kolem hradní novinařiny takto intenzivně točí, se očekává, že budou umět posoudit kvalitu a že se v takových chvílích dokáží povznést nad zápolení, byť přátelské, a dát hlas tomu, kdo nebo co si to opravdu zaslouží! Přála bych si tedy (a pevně věřím, že tomu tak bude), abychom příští rok mohli opět říct, že porota byla opět profesionální!

Přejděme ale k tomu nejdůležitějšímu… Pojďme si představit nominace!

PROJEKT ROKU
Pod projektem časopisu si představujeme počin, který je předem plánovaný a má delší trvání či větší rozsah. Může být spojen s významným dnem či svátkem (Vánoce, Halloween,…) nebo s nějakým tématem (móda,…). Letos mohli šéfredaktoři nominovat jeden či dva projekty. Nezáleží pak na tom, zda to byl projekt nový, nebo zda přetrval z let loňských.

Denní věštec (Niane z Libelusie)
1. Potterovský prosinec
Nominuji Potterovský prosinec, protože v tomto projektu se sešlo vše, co máme rádi. Vánoce, Harry Potter a redaktoři. Vánoce jsou čas, který vybízí k zábavě, klidu a nostalgii. Harry Potter je pro většinu z nás toto všechno. Když se napíše článek o některé postavě či herci. vyvolává to v nás krásné vzpomínky… A my jsme během prosince a ledna zvládli čtenářům zabalit celkem 32 potterovských dárků. Každý šéfredaktor Vám jistě potvrdí, že vydávat i polovinu článků den po dni je náročné. A my jsme to zvládli. Užili jsme si 32 potterovských dní. Snad jste si je užili s námi!
2. Komiks DV
Grafika pana Alfa Wolfmoona! To je něco, na co Denní věštec dlouho čekal a konečně se dočkal! Je s podivem, že pan Alf po celý rok udržel nastavenou laťku a dokázal velice trefně reagovat na kalendářní rok a důležité hradní situace svými komiksy! Pokud jste si i Vy jeho kresby zamilovali, neváhejte a dejte mu svůj hlas!

Sub Salix (Lilien Emity Meissed)
1. Stromopsaní
Stromopsaní je dílo, které může tvořit každý. Pomyslné větve příběhů jsou tvořeny lidmi bez ohledu na to, zda jsou to zkušení pisálci, či začátečníci. Celé dílo je teprve na začátku a já i přes to doufám, že se ještě pár lidí zapojí a bard Blodyn zažije mnohá dobrodružství. Je to dílo, které slibuje něco tvořivého a společného, něco, co teprve hledá své výsluní, ale já věřím, že pokud neusneme na vavřínech, že se svého slavného dne dočká!
2. Dárky, dárky, dárečky
Je to akce, která se objevuje tradičně. Lidé v ní obdarovávají své blízké hezkým dílkem. A ač se mi ještě nepodařilo dosáhnout toho, že by všechny dárky byly umělecké s hezkým věnováním, myslím, že jsme na dobré cestě. Někdo sice namítá, že přeci nebude dávat dárky, za které dostane zaplaceno. Na druhou stranu nic lidem nebrání, aby se své odměny vzdali a obdarovali tak blízké bez finančního zisku něčím pěkným a vytvořeným vlastním nitrem.

Lví tlapou (Olivie Windy)
1. Valentýnský speciál
Valentýnský speciál byl ve znamení naší lásky vyjádřené ke korektorům. To jsou totiž naše stálice, naše opravdu důležité osobnosti, kterých si všímáme málo, ale oni tu jsou a uhlazují za nás to, co nevypadá úplně stylově. Děkovali jsme nejen tlapovským korektorům, ale korektorům celého hradu. Tento projekt zde volím, protože to bylo pro nás velmi důležité, velmi úpěnlivě jsme se snažili, aby nikdo z našich korektorů na nic nepřišel, aby to bylo překvapení. Samotnou mě potěšilo, že toto číslo získalo moc milé ohlasy samotných korektorů, kterým to udělalo radost.
2. Antinebelvírské číslo
Náš letní speciál jsme pojali zábavně, po náročném školním roce jsme se rozhodli trochu si zablbnout, a proto jsme zvolili trochu bulvární styl.
Volím tohle číslo jako projekt, který měl neskutečné ohlasy – a nejen v naší koleji. Po vydání mi přišlo nejedno psaní, jehož obsah byl usměvavý a pochvalný.
Jako redakce jsme se báječně vyřádili, na poradě jsme se o jednotlivé osoby koleje rvali, bavilo nás sepisovat naprosto neseriózní články. Rozhodně to bylo pro nás osvěžující číslo, a myslím, že pobavilo velkou část hradu.

Corvinus Declaratio (Larrie Larstonová / ???)
1. Módní patrola
Stálicí Corvinovy tvorby je projekt Módní patroly. I v letošním roce si vyslouží nominaci, neboť funguje stabilně, udržuje svou laťku a nebojí se čas od času osvěžit klasické hodnocení outfitů něčím poťouchlým. Patrola odráží momentální hradní dění, ať už jde o narozeniny, sezónní události, ale i aktuální trendy.

Hadí král (Lily Angelina Johnsonová)
1. ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥Antivalentýn v Hadím králi♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Antivalentýn v Hadím králi jsem se rozhodla nominovat proto, že dal příležitost všem, kdo chtěli na svátek zamilovaných dát někomu najevo, jak moc ho nemají rádi. Každý mohl poslat svoji antivalentýnku, která pak čtrnáctého února spolu se všemi ostatními spatřila světlo světa a snad i svého adresáta.

Žlutý Trimeles (Andrew Uroboros)
1. Barevná VS
Nenominuji v podstatě sám sebe, jak by se mohlo zdát, ale humor a všechny, kdo se nebojí zasmát a být vtipní. Smích a vtip beru jako životní potřebu. Takže sem s ní! A Barevná VS se snaží jí přinést dostatek.
2. Aktuální zprávy aneb „Nebraňte se! Máte to marný!“
Opět projekt, který má za úkol pobavit. Byť je to mnohdy humor břitký a nebojí se střílet do vlastních řad, je osvěžující a originální především zpracováním. Každý z obrázků totiž vznikal jako reakce na určitou situaci a tím je jeho jedinečnost ještě cennější.

 

Druhou kategorií, která spadá pod ty odborné, je kategorie Umělecký počin roku. Tato kategorie je ušita na míru Sub Salix – jeho šéfredaktorka dle svého nejlepšího mínění vždy vybere pět nejlepších počinů v daném roce. A které to budou letos?

1) Hlasy tiché a hlasité – Martin Javor
Moc pěkné vyprávění o síle společenství. O tom, jak je jedinec ovlivněn ostatními lidmi. O tom, jak je těžké stát si za vlastním názorem, když lidstvo to vidí jinak. Lidstvo, které je tak snadno ovlivnitelné situací, kolikrát rozhoduje o našem životě. Je ale třeba uvědomit si, že svůj život žijeme my, ne oni.

2) Král a drak – James Watfar
Báseň odlehčeného směru. Do pohádky nás přenese a ukáže, že není vždy vše tak, jak se zdá, a že lest stíhá lest a že i vychytralost žádá své objeti.

3) Erben Merlin Vodník – Zpytlehněv Zďáblíkov
Básnička je psána s lehkostí a ironií. Je na ní vidět, jak se svět mění, i když něco pořád zůstává. Strach a nové pasti jsou shrnuty do této sarkastické básně.

4) Modrá lilie – Raven Sariell Rosa
Příběh, který není ani tak o napínavém ději, jako spíše o naději a novém začátku. O magii lásky a její síle. Žal, který vyléčí anděl a jeho modrá květina. Pro romantické duše hezké počtení.

5) Dědictví – Eisblume Mensch
Výborně napsané vyprávění o tom, jak dokážou být lidské kořeny hluboké. Touha po umu, který neovládáme, ale jednou bychom chtěli. A také o naději, že jednou poznáme někoho, kdo už se nám nemůže představit osobně.

 

Nyní se přesuňme k předposlední kategorii – tou je Novinářský debut roku. V této kategorii mají šéfredaktoři možnost nominovat jednoho redaktora, který začal psát v daném roce a stal se nejzajímavější novou tváří redakce.

Denní věštecNiane z Libelusie
Letos jsem měla to štěstí, že jsem mohla vybírat hned z několika nováčků. Když jsem si nechala ve výběru jen ty, kteří od svého prvního článku udrželi aktivitu až do konce roku, zbyla mi asi tři jména. A z nich vybírám Martina Lerelina. Pan Lerelin se za ten celý rok velmi zlepšil v psaní i v uchopení tématu. Má za sebou slušný počet článků a v posledních zimních a podzimních projektech také dokázal, jak silnou oporou je své redakci. Jsem ráda, že ho mohu poslat do pomyslného „zápolení“ o titul novinářského debutanta roku. Pokud se Vám jeho články líbily, dejte hlas Martinu Lerelinovi!

Corvinus DeclaratioLarrie Larstonová / ???
Jasnou debutantkou se v loňském roce stala v Corvinovi Saphira Crystal. Hned v prvním vydání roku 2015 vtrhla do redakce pod bičem svého Patrona Edmunda a stala se spoluautorkou jednoho z nejúspěšnějších článků, které jsme během loňska vydali. Od té doby přispívala tak stabilně a hojně, že byste na ní nepoznali, že je v redakci benjamínkem. Rychle se rozkoukala, s každým dalším vydáním vyostřovala svůj brk a stala se výraznou posilou, která bude mít k budoucnosti hradní novinařiny jistě ještě co říct.

Lví tlapouOlivie Windy
Angie Claire Silvery – Angie nepíše pro Tlapku dlouho, ovšem chytila své čtenáře hned prvním článkem. Je nelítostná, ale zároveň velmi vtipná, její články jsou čtivé a zábavné. Debut patří Angie!

Žlutý TrimelesAndrew Uroboros
Kristine Adelaide McFunny.Tahle dívčina, ačkoliv jsou její krůčky na poli redaktorském hodně vratké, se nebála výzvy a šla. Myslím, že jednou by se vypracovala do velmi kvalitního redaktora. Snad, až z ní někdy opadají rampouchy…

Hadí králLily Angelina Johnsonová
Chelle Lailah Fay – letos do Hadího krále začalo psát hned několik nových redaktorů, z nichž bych ráda vyzdvihla Chelle, která se uvedla hned první den nového školního roku, a to článkem o prvním získaném bodu. Přispívá sice nepravidelně, ale to se na náš časopis sluší, a když se po ní něco chce, tak jí to netrvá dlouho, její články jsou zajímavé a přichází i s vlastními originálními nápady.

 

Poslední odbornou kategorií je Neviditelné tváře časopisu. V této kategorii mají možnost být zvoleni všichni, kteří v zákulisí časopisu odvádějí množství práce, a přitom nejsou tak viditelní jako redaktoři. Je to tedy kategorie pro všechny korektory, grafiky, ilustrátory a podobně. Kdo nás, šéfredaktory, letos nejvíc dojímal svou příkladnou prací?

Denní věštec (Niane z Libelusie)
Nerys Heliabel Ghostfieldová
I v letošním roce nominuji Nerys Heliabel Ghostfieldovou, protože je to její ruka, která v zákulisí naší redakce opečovává vše od tisku přes tiskařské skřítky a redaktory až po sovinec a samotnou šéfredaktorku. Slečna Nerys velice svědomitě dbá na to, abyste četli články bez chyb a kostrbatostí, abyste měli včas k ruce čerstvé letáky a komiksy, je to zkrátka člověk, jehož přítomnosti si všichni v redakci vážíme!
Alf Wolfmoon
Druhým nominovaným je Alf Wolfmoon. Přestože jeho jméno není až tak „tajné“ a neznámé, i tak patří bez pochyby do této kategorie. Grafické doplňky a ilustrace, to je něco, co je pro redakce našeho typu luxus. Sehnat člověka, který dokáže vytvořit něco obstojného na jakékoliv téma a v rychlém čase, to je fata morgana. Ale naše fata morgana se stala skutečností. Pan Alf dokáže opravdu vytvořit letáky a komiksy na téměř jakékoliv téma, které si v redakci vymyslíme. A když nám jej pak ukáže, vždycky je to doprovázeno ácháním… Jeho práce chce obrovskou dávku fantasie, kreativity a umu. A proto hogwartského krále komiksů nominuji!

Sub Salix (Lilien Emity Meissed)
James Watfar
Pan James je moje pravá ruka, co se týká organizace Stromopsaní a poradce v mnoha ohledech. Spolupráce s ním je velmi příjemná, protože on sám má spisovatelskou duši, která se na čítárně projevuje… prozatím spíše skrytě, ale osobně doufám, že jen co mu to čas dovolí, začne přispívat častěji svými dílky. V naší čítárně vládne rukou grafickou… tvoří tematická loga, stará se o vizuální stránku Stromopsaní a obrázky k povídkám.
Nerys Heliabel Ghostfieldová
Slečna Nerys je tou, co vymítá neposedné skřítky z došlých vypracování. Pracuje bleskově a s radostí, což je na její práci vidět. Rozhodně je to i dobrá poradkyně, dokáže probrat problémy z více úhlů, což potřebuju docela často. Tápu-li nad nějakým dílkem, je slečna Nerys ta pravá, která svým názorem pomůže a většinou tak utvrdí moje nejisté myšlenky. Každý, kdo s ní někdy spolupracoval, ví, že je to dříč a s čím může, s tím pomůže.

Lví tlapou (Olivie Windy)
Narcissa Teacherová
Cissa se stala korektorem v podstatě nedávno, její aktivita je však ukázková. Kdykoliv stačilo napsat a Cisska přiběhla, opravila vše, co se dalo, a ani si nepostěžovala.
Velké plus, které u této korektorky vidím, je snaha účastnit se porad a celkového dění v časopise, dělí se o nápady a její přítomnost je celkově pozitivní. Pro okolní svět neviditelná, pro nás v redakci jedinečná a nepostradatelná!

Ernie Johans
Jako druhou neviditelnou tvář nominuji Ernieho. Ernie se nám stará o web, spravuje věci, co se pomalu rozpadají, a když už si něco vymyslíme, vytvoří nám to.
Na Erniem oceňuji, že jeho komunikace byla bezchybná, kdykoliv jsem mu napsala, reagoval ihned, dokonce se velmi často pouštěl okamžitě do práce. Jeho podíl na chodu je lví, ovšem i on je neviditelnou tváří.

Corvinus Declaratio (Larrie Larstonová / ???)
Any Dawson
Jako Neviditelnou tvář časopisu nominuji loňskou správkyni Módní patroly Any Dawson. Módní patrola, ač tak zažitý prvek Corvina Declaratio, neukazuje své pozadí v přímé záři reflektorů. Přesto jde o jednu z nejnáročnějších funkcí v redakci, takového šéfredaktora pod šéfredaktorem. Any se zasluhovala o stálý přísun patrol, jejich standard, komunikaci s redaktory i revizi jejich příspěvků. Šéfovat Patrole je jako běžet nekonečný maraton a Any předvedla, že má u Merlina vynikající kondičku.

Hadí král (Lily Angelina Johnsonová)
Eineann Mag Lasair
Být neviditelnou tváří je dost nevděčné, třeba když se připravuje speciál a těch článků je nějak moc. Korektorka Eina si s tím ale úspěšně poradila, a nejen s tím, takže by si zasloužila být za svou práci oceněna víc než jen těmi pár srpci.
A protože zbytek těchto tváří opravdu není vidět, a tedy by nemohl převzít ocenění, tak do této kategorie nominuji pouze jednoho člověka.

Žlutý Trimeles (Andrew Uroboros)
Magrápa Česneková
… skrytou tvář časopisu mám jen jednu. Magrápu Česnekovou. Její tvář je skrytá za identickými kresbami. Co víc k tomu napsat? Talent mnohdy hovoří lépe než stránka slov.

 

Tímto můžeme uzavřít odborné kategorie. Velmi děkuji všem šéfredaktorům za to, že si našli čas a důkladně bádali ve svých vydaných číslech. Přeji všem nominovaným, aby právě na ně padlo to štěstí a hlasy odborné poroty!
Vám čtenářům mohu slíbit, že se již za dva dny dozvíte nominace ve čtenářských kategoriích a obdržíte hlasovací lístky! Do té doby vám přeji krásné dny!

Pro Denní věštec a jménem všech šéfredaktorů
Niane z Libelusie

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *