UDÍLENÍ NOVINÁŘSKÝCH CEN – nominace ve čtenářských kategoriích

| Vydáno:
Milí čtivci, drazí nadšenci novinového papíru!
Je to tady, přichází Vaše chvíle! Pryč jsou slova o odbornosti, úhlu pohledu kritiků, pryč jsou přísné pohledy hodnotící komise a její úzkoprse stažené půlky! Dnes je Váš den D! Dostávají se Vám do rukou nominace ve čtenářských kategoriích! Neváhejte a prolistujte se na příslušnou stranu našich novin!

Stejně jako v loňském roce bude Vaše letošní hlasování provázet i soutěž o 1 galeon. Do slosování se dostanou všichni, kteří v daném řádku vyplní své kouzelnické jméno. Kromě této možnosti se Vám ale hlavně dostává velké cti – nyní máte v rukou osud časopisů a redaktorů. Jste to Vy, kteří na základě vlastního nejlepšího vědomí a svědomí budou dávat hlasy těm, kteří je v uplynulých měsících bavili, těšili a vybízeli k zamyšlení! Hlasujte svědomitě.Pojďme se nyní společně podívat na nominace v kategoriích Redaktor roku, Článek roku a Časopis roku.Kategorie Redaktor roku
V této kategorii šéfredaktoři vybírají ze svých redakcí ty, kteří se v daném roce činili nejvíc. Kritéria výběru však mohou být různorodá, záleží na tom,… Komu ale dáte Vy svůj hlas?

Denní věštecNiane z Libelusie
Je těžké i snadné vybírat to nej v redakci, kde jsou redaktoři dochvilní, plodní, svědomití a talentovaní. Snadné je to v tom, že máte vybírat z čeho. Těžké to je v momentě, kdy byste tu cenu nejraději dali všem. Do výběru však mohou jen dva, a tak je třeba vybírat velice pečlivě. Letos se do souboje o titul Redaktor roku dostává za Denní věštec Nerys Heliabel Ghostfieldová, která ve sledovaném období jako redaktorka přidala na intenzitě. Množství vydaných článků slečny Nerys je úctyhodné. Mnohem více však zaujme tématický záběr, nápaditost, vyspělý literární i novinářský projev a čtivost všeho, co napíše. Články slečny Nerys patří k topu v Denním věštci.
Druhým nominovaným se stává Edmund Heusinger. Pan Edmund se v loňském roce stal držitelem titulu Novinářský debut roku. Jen málokdo ale udrží počáteční nasazení a přístup. Panu Edmundovi se to ale daří. Stejně jako slečna Nerys obstarává Dennímu věštci největší počet článků, píše je včas (dokonce často s předstihem), drží vysokou úroveň, zvládne udržet i vícedílný seriál, aniž by docházelo k trapným vynechávkám, které se snaží šéfredaktor nenápadně zamaskovat, hlavně ale má neskutečný záběr a také novinářský čich na zajímavé kauzy, které navíc dokáže zpracovat velmi kvalitně. Máte-li tedy rádi články Pana Edmunda a slečny Nerys, neváhejte a dejte jim svůj hlas!

Corvinus DeclaratioLarrie Larstonová / ???
Dámy mají přednost, čili první nominovanou za náš časopis je jednoznačně Any Dawson. Zkušená redaktorka s prořízlou pusou, což se promítá i do vyostřeného brku, kterým píše. I v loňském roce byla hlavní redakční oporou, plodila články charakteristicky humorné, nápadité i poťouchlé a odrážela v nich to, co nazýváme havraspárskou náturou. Čtenáři nikdy nevědí, co od ní čekat – krom jediného: originálních námětů a vtipného zpracování. Některá vydání byla takřka z celé poloviny jejím dílem – tak spolehlivou redaktorku bych v redakci přála každému, tím spíš ji však nedáme ani za nic.
Druhým nominovaným je předloni objevený talent, který stále strmě stoupá na novinářském nebi – Edmund Heusinger. Redaktor, který má neuvěřitelný rozsah a dokáže šéfovi naservírovat v kvalitním kabátu snad cokoli – od důkladného rozhovoru přes humorný report z aktuálního hradního či kolejního dění po břitce sepsanou názorovku. Čtivě by vám zpracoval i problematiku breberek v kožichu paní Norrisové. Spolehlivý, systematický, stabilní – je klenotem Corvinovy redakce.

Lví tlapouOlivie Windy
Elisabeth Victoria Maxwell – Eliska je pravděpodobně jedna z nejspolehlivějších redaktorů Lví tlapou. Její články byly dodané vždy včas, ve vysoké kvalitě. Eliska zároveň i přes velké množství povinností vždy chodila na porady a přispívala dobrými nápady. Jako redaktor jednala vždy ukázkově a protestovala minimálně, pokud vůbec.
Betelgeuse Orionis – Bete oplývala po celý rok dobrými nápady, ze kterých vznikla spousta dobrých článků. Ačkoliv dodání jejích článků nebylo úplně vzorné, jejich kvalita to rozhodně vynahradila. Její přítomnost na poradách byla také pravidelná a, jak jsem již řekla výše, rozhodně byla v uplynulém roce velkou oporou a přínosem časopisu Lví tlapou.

Žlutý TrimelesAndrew Uroboros
Nominuji Vicky Charmant a Magrápu Česnekovou.
Vicky je takový „stařešina rodu“ a černá ovce Mrzimoru, jak s oblibou říká. Tak proč jednou neukázat, že nejen OVCE ale i ovce mají možnost vyhrát. – mrkne –
Grapi je jasná volba. Kombinace grafika a redaktora. Myslím, že čtenáři mohou být rádi, že v Trimelovi nevychází vše, čím tahle duše disponuje. Obávám se totiž, že by Trimeles, a potažmo i čtenáři, brzy explodovali.

Hadí králLily Angelina Johnsonová
Nominuji NaSaŠí Jackson a Barbaru Arianne Lecter.
Sušenka je letos jednoznačně největší hujer redakce. Články dodává víceméně pravidelně a pořád, většinou z vlastní hlavy a popudu, ale když je něco potřeba, tak to zvládne levně a chut… ehm, rychle a kvalitně.
S druhým redaktorem to bylo horší, ale když to vezmu za úplně celý kalendářní rok, tak z celé redakce vyčnívá Barb. Ještě za jejího šéfredaktorování jí vycházely nejen žabí články a ani s fialovým hábitem na Hadího krále nezapomněla, a to nejen co se žab týče.

Přecházíme zvolna ke druhé kategorii, nad níž držíte vládu. Tou kategorií je Článek roku. Šéfredaktoři v tomto případě mohou zvolit jeden či dva články, které budou reprezentovat kvalitu jejich časopisu/novin. Pojďme si představit to nejlepší za uplynulý rok!

Denní věštecNiane z Libelusie
Vybrat z tak obrovského množství článků není jednoduché, zvlášť, když většina z nich je informativního charakteru – jsme přece jen kouzelnické školní noviny. Přesto však se i mezi takovými články dá najít kvalita, nápaditost a literárnost. Vybrala jsem dva články, které jsou toho dobrým příkladem. První článek je od Nebelbracha MechachyNový kvidyč – minulost a perspektiva. Tento článek pana Mechachy je vynikající ukázkou profesionálně zpracovaného žhavého tématu – v tomto případě přechod na nový systém oblíbeného kouzelnického sportu. Celé téma má informační charakter, ale autor zvládl být čtivý a využil spoustu prvků, které sdělný článek přetvořily v nesmírně čtivý. Článek druhý je z trochu jiného soudku – jedná se o čarointerview Posmrtný rozhovor od profesorky Lilien Emity Meissed. Napsat kvalitní rozhovor, který by neunudil, není nic lehkého a jen málo lidí to umí. Kolegyně naprosto perfektně předvedla, jak má vypadat zajímavý a živý rozhovor (přestože je veden s mrtvými – což také dokazuje profesorčiny kvality!). Věřím, že článek byl osvěžením v té záplavě „obligátních otázek“ nejen pro fanoušky čarointerview, ale i pro „há-pé nadšence“.

Corvinus DeclaratioLarrie Larstonová / ???
Jasným adeptem na článek roku je Rozhovor s bodovacími hodinami od mistra novinářského brku Jamese Watfara. Série (možná) fiktivních rozhovorů, kterou James v loňském roce představil, se obecně těšila obrovskému úspěchu, bodovací hodiny však vedly na plné čáře a staly se hitem Corvinovy loňské produkce. Získaly celkem 253 přečtení a vůbec nejvyšší interakci čtenářů za rok 2015. Rozhovor psaný lehkou rukou obratného redaktora, který střílel do všech, včetně vlastních řad, si zkrátka čtenáře získal na plné čáře, pobavil a přinesl tolik potřebný nadhled do života na Hogwarts.
Dalším kandidátem je rozhodně sugestivní komentář zápisových Hunger Games – článek Byl to boj od Any Dawson. Úderné, komicky pojaté a neuvěřitelně věrně ztvárněné šílenství kolem zápisu do výuky bude rezonovat s každým, kdo kdy byl svědkem této hradní kratochvíle. Článek čtenáře vcucne, protáhne vichřicí a na svém konci vyplivne úplně vyřízeného – tak věrohodně přibližuje obsažené téma. I tento příspěvek se s nadhledem trefuje do běžného života na Hogwarts a pojímá tradiční téma se švihem a novou šťávou. A to si krom smeknutého klobouku vysluhuje minimálně i nominaci.

Lví tlapouOlivie Windy
Nebelbrach MechachaÚloha padouchů v dějinách
Tento článek vznikl na počest našeho největšího červeného Padoucha, mistra Jonese, přesto se mi moc líbilo, že Nebík to sepsal jasně, přehledně a nabídl nám okénko do historie tohoto fenoménu! Článek je čtivý, zajímavý a zábavný. Doporučuji k přečtení, pokud jste tak dosud neučinili!
Angie Claire SilveryLístky do památníku – první den zápisu aneb velká bitva teprve započne
Tento článek volím zejména proto, že vystihuje každoroční paniku ohledně prvního zapsaného předmětu. Angie sepsala všechny naše pocity v pěkné, čtivé a zábavné formě.
Až na ty špendlíky! Já na zápisy nosila klíče…

Žlutý TrimelesAndrew Uroboros
Mulťáci… a co s nimi od sira Nicholase McElena. Tenhle článek je přehledné shrnutí situace, které nezřídka nastává a musí se obtížně a bohužel mnohdy i bolestivě řešit. Nicméně trápí hrad dál a nejspíš dál trápit bude.
Smolná žlutá ocenění aneb Ztrácí se nám vzory? od Vicky Charmant: tenhle článek sice pro Mrzimor nevyznívá právě nejlépe, ale realitě neutečeme a já to vím stejně jako Vicky, takže proč se schovávat a neříct na rovinu fakta? Odvaha a otevřenost článku si nominaci zaslouží.

Hadí králLily Angelina Johnsonová
Halloweenské modelyZpytlehněv Zďáblíkov
Není sice úplně zvykem, aby mužské oko hodnotilo, co mají ostatní na sobě, navíc v Hadím králi, ale propojení halloweenských zážitků spolu s modely studentů a profesorů dohromady tvoří povedený článek.
Zelené záblesky ze slavnostiCerridwen Lowra Antares
Proč psát jako další periodika o tom, jak probíhala celá slavnost, když jde napsat jenom o tom, co se týkalo jenom Zmijozelu, navíc i trochu jinak než stylem „suchý popis“? Cerri v článku shrnuje zelené úspěchy a přidává i minirozhovory s oceněnými.

Poslední kategorií, o které rozhodujete Vy, čtenáři, je kategorie Časopis roku. Tento svůj hlas byste měli dát tomu časopisu, o kterém si nejen myslíte, že odvedl v loňském roce kus práce, ale hlavně tomu, který jste s láskou a očekáváním otevírali.

Hlasujte svědomitě a těšte se spolu s námi na historicky druhé Udílení novinářských cen, které proběhne 6. února ve Velké síni.

Pro Denní věštec
Niane z Libelusie

HLASOVACÍ LÍSTEK

Odkazy na předchozí články tohoto ročníku:

Udílení novinářských cen – úvod
Udílení novinářských cen – nominace v odborných kategoriích

Komentáře

  1. Hlasovací lístek – +pečlivě si připomene všechny zmíněné, k příslušným kategoriím vepíše své favority včetně malé karikaturky a lístek odešle+
    Na UNC mám nejradši, že mě přiměje otevřít znovu články, které už vyklouzly z paměti, a otevřít poprvé ty, na které jsem zatím nenarazila. Paráda.

    1. Re: Hlasovací lístek – Musím souhlasit, to je na tom opravdu úžasné. Jak to, že čtenářům neuniknout největší esa, tak to, že mají redaktoři hezkou zpětnou vazbu… 🙂 Toto na hradě chybělo, zvlášť když se novinařina tak hezky rozšířila… 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *