Snaživec 2015: Wenai Lafayette

| Vydáno:
Každoročně je jeden student vyzdvižen nad ostatní. A to vlastní pílí a šikovností. Jediné, co má za úkol, je sbírat body a nepustit před sebe nikoho v bodovém žebříčku. Řeč je samozřejmě o snaživci. Letos si toto ocenění odnesla zelená studentka Wenai Lafayette.

Wenai Lafayette je studentkou 7. ročníku zmijozelské koleje. Mnoho z vás si mohlo všimnout jejích skvostných prací v archivu, který po celý rok zásobovala. A pokud byste měli málo, podívejte se do spolku Skrývanka pod Magnólií, jehož je členem. Její modely nikdy nepostrádají um a originalitu.

Ovšem teď už k rozhovoru, který se točil kolem snaživce 2015. Se slečnou Wenai jsme se sešly U Tří košťat, kde jsme si pěkně popovídaly a díky Rosmertě jsme nezůstaly na suchu. I zmrzlinové poháry byly!

Denní věštec: Letos jste získala snaživce, který byl výsledkem vaší celoroční dřiny. Ale vraťme se na začátek… povězte mi, co vás přimělo k takovému zápolení o tento titul?

Wenai Lafayette: Příčin bylo několik. Ta hlavní byla asi ta, že jsem potřebovala zabít čas, kterého jsem měla za severním polárním kruhem až moc a nebylo tam co dělat. Vrátila jsem se těsně před koncem našeho školního roku, tak mi to přišlo jako skvělé ubíjení času. Člověk nezahálí, nutí ho to přemýšlet a tvořit.

Denní věštec: Máte pravdu, Hog umí ukrátit čas, pokud ho člověk má a rád něco tvoří. – usměje se – Abyste dosáhla snaživce, musela jste mít velký počet předmětů a vypracovat spoustu soutěží. Jak jste se k tomu stavěla? Bavilo vás to, anebo jste to nakonec dělala jen kvůli titulu?

Wenai Lafayette: Tak půl na půl. Hodně mě to bavilo, i když jsou zadání úkolů v některých předmětech, která si člověk vždycky musí vycucat z prstu, protože jsou prostě o ničem. Ze začátku jsem to dělala hlavně pro zábavu a pak jsem se nechala vyhecovat, takže i pro titul. Ale pořád mě to rozhodně hodně bavilo.

Denní věštec: Výborně, to jste mi hezky nahrála. – usměje se – Povězte mi, které předměty si vás letos nejvíce získaly a proč? Třeba tím poradíte budoucím nováčkům. – mrkne – A pokud na to máte správnou zmijozelskou náturu, můžete zmínit i předměty, které vám tolik nesedly.

Wenai Lafayette: Moje jednoznačně nejoblíbenější předměty byly Soví orákulum, Kolo roku, Lykantropologie, Čokomagie a Šéfredaktorské minimum. Pokaždé jsem se strašně těšila na výklady, na úkoly, četla si je jako první. Jsem hodně ráda, že jsem zvládla Astronomii a Čarostavitelství, protože takových předmětů, hodně logických, které mají svoje specifické zapisování a složitosti, jsem se dost bála. No a mými neoblíbenými předměty byla Kouzelnická Literatura, Lékouzelnictví a Bystrozorství. Jestli mám vypíchnout, co mi na nich vadilo, tak to bylo například to, že profesor za nás žil – čili psal, co děláme a zejména to, jak se cítíme, to mi vůbec není příjemné. A pak je to zejména podceňování studentů, ofrňování se nad nimi, jejich shazování a zjevná nedůvěra k jejich schopnostem.

Denní věštec: Vida, to je zajímavý seznam. – usměje se, udělá si pár poznámek a pokračuje – Jste na hradě od roku 2008, což už je docela dlouhá doba… – usměje se – Byla toto vaše první snaha o titul snaživce?

Wenai Lafayette: Nebyla. Pokoušela jsem se titul získat ještě ve školním roce Zima 2011, ale to mě předběhla Jane Mooren.

Denní věštec: To je nemilé, hádám, že to bylo v cílové rovince! – usměje se – A když už jsme zabrousily do minulosti, nakoukneme i do přítomnosti. – mrkne – Plánujete se o tento titul snažit i někdy příště, nebo budete odpočívat?

Wenai Lafayette: Popravdě nevím. Byly chvíle, kdy jsem si říkala, že to ještě jednou dám, a pak chvíle, kdy jsem chtěla vyhodit všechny pergameny z okna se slovy: „Nebudu to dělat!“ Ale myslím, že hlavní otázkou bude to, kolik budu mít času. Zrovna mám o dost víc časově náročnější práci a do toho ještě pár věcí, takže zatím se kloním spíš k odpovědi ne.

Denní věštec: Tomu opravdu rozumím. Jsou chvíle, kdy je člověk rád, že stíhá spát. – směje se – Víme, že jste se před pár dny vrátila z Druidského putování. Jak jste si to tam užila? A plánujete ještě nějaké odpočinkové aktivity na prázdniny? – usměje se –

Wenai Lafayette: Já jsem si to tam užila naprosto parádně. Já osobně jsem byla ve vesnici s názvem Bílá voda, kde se utrhl ze řetězů jeden démon. Parádní odpočinková prácička. A ještě, za deset dní, pojedu do Asyla v Pustině, kde jsou taky nějaké neobjasněné záležitosti a dost problémů. – uculí se natěšeně –

Denní věštec: Koukám, že jste prázdniny pojala odpočinkově, ale i užitečně, tak to má být. – mrkne – Takže, probraly jsme vaše prázdniny, takže se můžeme vrátit k snaživci. – zasměje se – Vaše jméno se nyní vyjímá v Síni slávy. Přiznejte barvu… chodíte tam často? A jak si užíváte toho, že tam „visíte“? – směje se –

Wenai Lafayette: No na začátku prázdnin jsem se tam pořád plazila a okukovala ho, ale pak přišly prázdninové povinnosti, výlety a teď už tam moc nejsem. – pousměje se –

Denní věštec: Však ono stačí sem tam nakouknout, aby se člověk ujistil. – směje se – Oslavila jste to nějak v koleji, nebo jste si udělala vlastní soukromou párty o samotě?

Wenai Lafayette: Já jsem takový samostatný hráč, jako spousta lidí u nás ve Zmijozelu (pokud tedy nejde o famfrpál, to to nandáme komukoliv! – směje se –), ale tohle bylo takové moje vítězství, tak jsem si to oslavila sama. Obří čokoládou s trochou čokolády navrch. – zazubí se –

Denní věštec: Ach ano, váš pověstný famfrpálový team. – směje se – Myslím, že už jsme toho o titulu napovídaly dost, ale přeci jen mám ještě jednu otázku. Měla byste nějaké cenné rady pro ty, kteří ho chtějí také získat?

Wenai Lafayette: Tak dobře… – pousměje se – Je dobré vědět, v čem je člověk dobrý, a každý je v něčem. Nebo se to naučí. Nenaučí se to tím, že to dělat nebude. Taky si člověk musí udržet motivaci a mít kamarády, co ho podrží, když to třeba nejde. Kterým vážně z celého srdce znovu děkuju. Není to zas tak těžké, jak to vypadá. Jenom poněkud časově náročné.

Denní věštec: To jsou zaručeně dobré rady… čas, podpora a najít své silnější stránky. – usměje se – Tímto bych náš rozhovor ukončila a vás tak propustila zpět k vašemu prázdninovému odpočívání. Děkuji za váš čas, který jste Dennímu věštci poskytla. – usměje se –

Wenai Lafayette: Taky vám děkuji za příjemný rozhovor. – usměje se –

Poté, co jsme rozhovor ukončily, přemístily jsme se každá do svých komnat, abychom si užily zbytek večera. Myslím, že slečna Wenai může být ještě těžkým protivníkem dalším, které uchvátí lesk snaživce. Můžete už nyní vsázet, kdo se jím stane následující rok!

Pro Denní věštec
Lilien Emity Meissed

Published by

Lilien Emity Watfar

Redaktorka, pro kterou je největší motivací vědomí, že má práce smysl, že její snahu dokáže někdo ocenit a popostrčit ji tak do další tvorby. Na Hogwarts se (ráda) vyskytuje tam, kde je „cítit novinařina“. Má ráda dobré jídlo a pití, slabost má pro různé roztomilé chlupáče, a jak její jméno napovídá, i pro lilie.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *