Dovolená s CAPartem : Athény – Řecko

| Vydáno:

Cestovní Agentura PART každoročně přináší nespočet zajímavých zájezdů, které nás kouzelníky mají provést po cizokrajných i domovských místech. Denní věštec se rozhodl přinést exkluzivní zážitky z těchto dovolených a ukázat tak obyvatelům našeho hradu, že se investice do profesionálně řízené dovolené vyplatí!

Osobně se domnívám, že cestování se zkušenou agenturou není vůbec na škodu. Po zaplacení zájezdu vám do několika hodin přijde sovou velice tučná obálka s instrukcemi a opravdu podrobným a poutavým prospektem. Jako první reportáž ze zájezdu jsme vybrali návštěvu Athén v Řecku. Obdrželi jsme tedy několik pergamenů plných historie, obrázků, ale také kouzelnických míst, na která se můžeme těšit.

V den odjezdu, tedy jedenáctého července, jsme dle instrukcí dorazili do kanceláře samotného CAPartu. Již na nás čekala podsaditá čarodějka s kudrnatými vlasy a milým úsměvem. Vyplnili jsme s ní čestná prohlášení, že agentura za případnou smrt či zranění s trvalými následky nenese žádnou odpovědnost.

Poté nás jiná čarodějka s připláclou buřinkou zavedla na dvorek, kde bylo mnoho podivných rozbitých věcí. Jednalo se o přenášedla k jednotlivým zájezdům. Dovedla nás až k plesnivé ponožce, na které bylo vyšito zlatým neporušeným stehem písmeno „A“. S prosbou, abychom se všichni chytili právě té nevábně vypadající ponožky, se sama čapla horního lemu fusky. Pak následovalo známé škubnutí za pupíkem a my frčeli přímo do Řecka.

Ocitli jsme se v kouzelnickém hotelu, který byl celý zařízený v řeckém stylu. Všude mramor, bílé zábradlí, i skřítci měli róby jako z pátého století. Všude se válela vinná réva, která byla volně ke konzumaci. Náš pokoj byl naprosto unikátní tím, že z okna bylo vidět jak na mudlovské ulice, tak na kouzelnický svět v Athénách. Bylo to naprosto fascinující.

Průvodkyně nás nešetřila, a tak jsme o chvíli později stáli s batůžky před ubytováním. Hned první místo, kam naše kroky vedly, byl Partheón. Všude bylo samozřejmě spoustu mudlů a někteří z naší výpravy mohli upozorňovat svým nezvyklým zjevem. Ač totiž bylo v instrukcích jasně řečeno, abychom zachovali poněkud extravagantní oblečení doma, mnozí vyrazili v kouzelnických hábitech. Trošičku nám to sice kazilo zážitek, neb místo památek si mudlovští turisté fotografovali naši skupinku, avšak kolosální sochy náš nepříjemný pocit v okamžení smazaly.

Ne nadarmo všechny cizince láká toto monstrózní místo, opředené dávnou historií. Nejednomu z přítomných kouzelníků došla řeč, když se procházel kolem sestavy sousoší v obou štítech, devadesáti dvou reliéfů na metopách (sloupech) vnějšího dórského vlysu a téměř 160 metrů dlouhého iónského vlysu vnitřní svatyně. Náměty soch a ostatní výzdoby oslavují Athény. Mnohokrát je zde vidět Théseus, zakladatel města. Zato nejznámější hrdina Héraklés je znázorněn pouze ve východním průčelí, kde nemohl být opomenut.

Tolik krásy jsme opravdu najednou neviděli a prolézt komplex křížem krážem nám nakonec zabralo skutečně celý den. K večeři jsme pak dostali kouzelnickou specialitu, olivové paštičky, které byly naprosto jiné než ty námi tak dobře známé dýňové.

Hned další den nás čekala další historická zastávka, kam nás průvodkyně z CAPartu vzala pomocí tématického přenášedla – rozbité řecké vázy. Vynořili jsme se na úpatí Akropolisu. Pro mudly má samozřejmě spoustu historických významů. Pro nás kouzelníky je toto místo mnohem důležitější. Sídlí zde totiž Ministerstvo kouzel Řecka. My, obyvatelé hradu, jsme měli díky agentuře zařízenou prohlídku zdejšího úřadu v historických prostorách. Bohužel o detailech jsme měli přísně zakázáno cokoliv komukoliv sdělovat, a tak se s vámi o více našich zážitků nelze podělit. Mohu jen prozradit, že starší účastníci našeho zájezdu ochutnali na samém závěru prohlídky prvotřídní athénskou kávu.

Zájezd utíkal rychle a najednou jsme se ocitli v polovině pobytu, kdy byl náš program jasný – Agora! Ta v Athénách je nejznámější na světě. Kdysi se zde konaly nejen dopolední trhy, ale také různá shromáždění svobodných občanů. Pro nás kouzelníky to právě na tomto místě mělo ještě další význam. V kouzly očarované části se nacházelo tržiště plné mágů. Dalo se zde sehnat veškeré kouzelné rostlinstvo, zvířectvo, ale také již hotové lektvary, magické spisy či pravé, nebo někdy více zfalšované, amulety. Do této části jsme samozřejmě měli přístup. Čekala jsem zchátralé omítky a rozbořené zdi, ale místo toho se mi naskytl pohled nevídaný. Kouzelnická část byla plná malých stánků, sortimentem připomínající Příčnou ulici. Samozřejmě jsme si zde nakoupili spoustu suvenýrů a naše váčky s galeony byly po tomto dni o poznání chudší.

Možná také proto jsme další dva dny nechali historii historií a vyrazili jsme k nejbližšímu moři smočit nejen nohy. Při tom jsme si prohlédli několik krásných majáků na pobřeží.

Poslední den, který jsme měli v Athénách strávit, nás čekalo něco speciálního. Přes den jsme spíše rozjímali po místních kavárnách a užívali si řeckou atmosféru. To hlavní přišlo večer. Průvodkyně z CAPartu nás zavedla kolem desáté večer do Dionýsova divadla. Tato noční hodina byla vybrána proto, že se pro mudly prostor uzavřel a my tak mohli s klidem zažít kouzelnickou historii tohoto místa. Kdysi totiž tento prostor sloužil mágům jako aréna, kde bojovali s kouzelnými tvory. A právě to nás čekalo, večerní představení jednoho ze zápasů. Nebojte se však ničeho, žádnému kouzelnému tvorovi nebyl zkřiven ani vlásek. Užili jsme si to však naplno, když jistý řecký zápasník stanul proti chiméře.

Na ubytování jsme přišli v pozdních nočních hodinách, a tak nám už nezbyly síly na balení kufrů. To jsme dohnali ráno ihned poté, co jsme vstali. Kouzelník by se ani nenadál a už jsme stáli u plesnivé ponožky s vyšitým monogramem a vraceli se do kanceláře CAPartu.

Dovolená v Athénách byla u konce.

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *