Řády i pro neřády?

| Vydáno:
Každý po něm prahne, každý po něm touží! Řády bývají velmi vzácné a není tomu jinak ani v našem světě. Ale jak tomu u nás doopravdy je? Neplýtvá se jimi? Pojďme se na ně podívat podrobněji!


Na našem hradě máme poměrně velké množství řádů a ocenění. Prakticky každý má možnost dosáhnout na kterýkoli z nich. Jistě, některé jsou jen pro studenty, jiné jsou zase jen pro profesory. Ovšem mezi studentem a profesorem bývá občas tenká hranice, že? Tak se na ně pojďme hezky postupně podívat!

Nejdříve se podíváme na řády a ocenění, která se týkají doopravdy jenom studentů. První z nich jsou samo sebou ceny zakladatelů. Je to jeden z mála řádů, který se uděluje pravidelně každý rok a který se dá zpětně snadno dohledat. S cenami zakladatelů je to ovšem přece jen v jednom ohledu komplikované – co do férovosti udělení tohoto řádu se na to může podívat prakticky jen student dané koleje, protože přeci nikdo jiný do funkčnosti dané koleje nevidí. Tento řád je udělován kolejním ředitelem, který by měl pomáhat kolej řídit, a tak se dá usuzovat, že řád bývá udělený férově podle zásluh snad na 100 %.

Další čtyři řády a ocenění bych dal do jednoho pytle. Všechny čtyři totiž dostane jen student, který něco splní. Těmito oceněními (spíše) myslím Vítěz Sedmiboje, Vítěz Bradavické čtyřky, Absolvent a Snaživec roku. Snaživce dostává každý rok jeden student, který se v daném období bodově nejvíc vyšvihne. Řád za Sedmiboj a Bradavickou čtyřku pak může získat některý student jen jednou za čtyři roky, je tedy velmi vzácný a je složitější ho získat.

Jenže teď přijde ten menší kámen úrazu. Absolventem se totiž může stát prakticky každý břídil! Stačí totiž reálně dostudovat jen sedm předmětů a splnit jednu zkoušku NKÚ a nakonec ještě zkoušku OVCE. Jistě, pro některé je děsivá už jen představa skládat NKÚ, natož se pak vrhnout na OVCE, ale ve srovnání s takovým Snaživcem je to doopravdy skoro nic. Ale zase je pravda, že jen málokdo si dokáže těch sedm předmětů roztáhnout na oněch sedm ročníků. Kolikrát má někdo v prvním ročníku 10 předmětů a pak zmizí, že ano. Tedy kolem a dokola je to sice oproti ostatním řádům ocenění získané za „málo“, ale zároveň je to docela adekvátní odměna za výdrž!

Nyní se podíváme na jedno velmi speciální ocenění. Toto ocenění může získat jak student, tak profesor. Jedná se o Osobnost Hogwarts (kterou zatím student vyhrál pouze jednou, stala se jí bibi střeštěnka). Toto ocenění je, z hlediska objektivity, nejspíš nejvíce férové. Stačí se podívat na způsob výběru. Nejprve si každý nominuje pětici svých favoritů. Hlasy z těchto pětic se spočítají, ze všech nominovaných se vezme nejlepší desítka a z ní pak vybíráme jednoho člověka. Kolem a dokola je to doopravdy nejférovější, neboť další řády jsou buď za zásluhy, nebo jsou udělovány jedním jediným člověkem, případně ještě dvanáctkou vybraných. Řád Osobnost Hogwarts se uděluje jednou za dva roky, je tedy poměrně vzácný.

Další řád, který může získat doopravdy každý a který také již několik studentů získalo, je Řád ostrého brka. Tento řád udílí šéfredaktor Denního věštce. To už je lehce subjektivní, protože šéfredaktor DV většinou nevidí do toho, co dělají redaktoři v kolejních časopisech. Vezměme si už jen ten fakt, že žádný šéfredaktor kolejního časopisu tento řád nedostal, přestože mají tak obrovský záběr jen v jejich časopisech! Typickým příkladem nechť jsou Larrie Larstonová, Lilien Emity Meissed a Niane z Libelusie, které své vlastní kolejní časopisy vedly po velmi dlouhou dobu a nebylo jim to pro získání tohoto řádu nic platné. O objektivitě udílení tohoto řádu se dá hodně polemizovat, ale přesto je to poměrně vzácný a prestižní řád.

Nyní se podíváme na řády, které jsou vyloženě jen pro fialové osazenstvo hradu. Prvním je Řád kouzelného pera (jeho udělení jsem ještě nezažil). Tento řád uděluje supervisor soutěží zaměstnanci, který si jej zaslouží v oblasti vytváření soutěží. Co se dostalo k mým redaktorským uším, tak prý má na tento řád profesor Nekromacer velmi přísné tabulky, proto je těžké na něj dosáhnout.

Dále tu máme podobný řád, ovšem v jiné oblasti. Jedná se o řád pro profesory od inspektora výuky za jejich výjimečnou práci a zásluhy ve výuce. Není to žádný jiný řád než Picatrixův řád čarodějů. Tento řád bývá udělován poměrně často. Když se podíváme do minulosti, tak si pamatuji jeden jediný rok, kdy žádný udělený nebyl, bylo to tehdy, když slečna Orionis byla inspektorkou první rok. Stejně jako u Řádu kouzelného pera se i zde dá dost dobře předpokládat, že právě inspektor výuky vidí všechno možné v této oblasti, proto by měl být jeho úsudek objektivní.

Potom tu máme dvojici velmi zajímavých řádů. Říká vám něco Vox Scholaris a Spiritus Magicus? To jsou řády, které udílejí (jako jediné) studenti, přesněji Studentská rada. Většinou to probíhá tak, že primusové a prefekti všech čtyř kolejí postupně navrhují, vyřazují, znovu navrhují, znovu vyřazují nejrůznější kandidáty, pak se ještě pohádají a nakonec z toho občas vyjde nějaké jméno, jehož nositel řád opravdu dostane. Spiritus Magicus se dává za přínos magické atmosféře na hradě. Často se uděluje za nějaké speciální věci rozšiřující možnosti našeho hradu. Vox Scholaris je pak spíše takovou zpětnou vazbou pro profesory. Uděluje se doopravdy jen výjimečně (držiteli jsou jen sourozenci Filius a Mintaka Orionis) za doopravdy úplně neuvěřitelně giganticky moc velký nadstandard ve výuce. Teoreticky by i tato dvojice řádů měla být udělována dostatečně spravedlivě, když ji udělují ti, na které byla práce profesorů směřovaná, studenti.

A jako poslední v řadě si zmíníme řády udělované doopravdy jen výjimečně a nejspíš i osobami mimo náš hrad kouzel. Tedy… jeden udělil náš velký pan řídící při jedné závěrečné slavnosti všem těm, kdo se za svou dlouhou éru působnosti na hradě zasloužili o nemálo věcí. Byl to Řád Bradavice. Další dva řády jsou pak hodně hodně vzácné! Druhým nejvzácnějším je Řád Velké Bradavice, který aktuálně na hradě vlastní jen Nimrandir Elénére a Letitia te Tiba. Posledním z řádů je Merlinův řád I. třídy, který vlastní jen a pouze veliký Nimrandir. Ovšem za co přesně jsou tyto řády udělovány, to asi jen tak někomu nepovíme.

To je prakticky vše, co se dá o řádech obecně říci, tedy krom např. soupisky majitelů jednotlivých řádů. Snad jste z toho, jak to u nás na hradě s řády vypadá, nyní o něco moudřejší.

Pro Denní věštec
Oliver McCollin

Komentáře

  1. 🙂 – Naše Sophia Glis Glisová získala řád ostrého brka a zároveň dělala šéfredaktorku ŽT 🙂

    1. Re: 🙂 – Vím o tom, ale zde bylo též to, že Sophia aktivně psala i do DV, pokud se nepletu, takže tam nejde „o zásluhy v ŽT“, proto není zmíněna 🙂

  2. … – Je pravdou, že pokud je šéfredaktor věnuje jen svému časopisu a nepublikuje v DV, nemá moc šanci řád získat. Asi je pro Řád ostrého brka potřeba bojovat na více frontách, než jen v kolejním časopise, což Sophi dokázala 🙂

  3. škoda – titulek a úvod mě velmi naladil na nějaké zamyšlení nad řády a jejich počtem, ale článek poté pokračoval pouze souhrnem… dočkáme se nějakého pokračování, které by odpovědělo na otázky z úvodu? 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *