Barvení vajíček pro odvážné čarodějky

| Vydáno:
Milí čtenáři,
také se každý rok mučíte do úmoru s barvením velikonočních kraslic? Kupa zapatlaného náčiní a barvy až na stropě či dokonce na trávě před domem vás dohánějí k šílenství? Nemějte strach, nejste v tom sami!

Asi jste se těšili na úžasný workshop, kde se naučíte snadno a rychle obarvit vajíčka. Budu vás muset bohužel opravdu zklamat. Pominu-li, že lze do ruky vzít hůlku a jednoduše vejce přebarvit – což žádný poctivý velikonoční nadšenec nedělá – pak vás stejně jako každý rok čeká pachtění se s jejich barvením.

Ať už jste z mudlovské, nebo z kouzelnické rodiny, jistě se u vás slaví Velikonoce pěkně poctivě se vším všudy. Tedy i s barvením vajíček, která se mohou, ale nemusí v těchto dvou odlišných skupinách lišit.

Co potřebujeme? Barvy! Ano, to je základní věc, která nesmí chybět. Jistě, kromě vajíček, ale to snad nemusím připomínat. Jediným velice důležitým kritériem pro vejce je bílá barva. Hnědá vajíčka vám barvu jaksi nechytí tak, jak si představujete. – zkušeně se usměje – A jak barvy získat? Způsobů je několik. Jste-li z mudlovské rodiny, můžete vyslat rodiče do obchodu. Oni jistě budou vědět, do jakých jít.

No a pokud jste kouzelník, pak jsou cesty jenom tři. Buď si zajdete na Příčnou ulici, kde se možná někde v nějakých podpultových prostorách skrývá zásoba kouzelnických barev, nebo si vyrazíte na výlet do Medového ráje, kde by snad možná mohli ze svých zásob nějaké cukrářské barvivo postrádat. Poslední, a pro vás asi nejlepší variantou, je obrátit se na známé umění v míchání lektvarů. Ne nadarmo zkušení barviči vajec doporučují ochranné brýle a rukavice z dračí kůže!

A jaké tedy budeme potřebovat ingredience? Na každou barvu jiné. Zde pro vás máme pár tipů.

Důležitým krokem k úspěchu je řádné odmaštění všech připravených vajíček!

Modrošedá > Smíchejte 1 šálek rozmačkaných zmrzlých borůvek s 1 šálkem vody, nechte odstát na pokojovou teplotu a sceďte.
Modrá > Čtvrtinu hlávky červeného zelí nakrájíme a přidáme 4 šálky horké vody. Přidáme 2 lžíce octa. Vaříme 15–30 minut. Necháme zchladit na pokojovou teplotu a scedíme nálev pro barvení. Pokud místo octa přidáte jedlou sodu, získáte barvu indigo.
Světle zelená > Ke 2 šálkům špenátu přidáme 1 šálek vody a přivedeme k varu. Přidáme 2 lžíce octa.
Tmavě modrá > Oloupeme slupku z 6 červených cibulí a dusíme 15 minut ve 2 šálcích vody. Přidáme 3 lžíce octa.
Tmavě zelená > Tmavozelenou získáme, když smícháme vývar s červeného zelí se dvěma lžícemi kurkumy. A k tomu přidáme 2 lžíce octa.
Temně žlutá > Dusíme 100 g nastrouhané mrkve v jednom až jednom a půl šálku vody minimálně 15 minut. Pak scedíme a přidáme 2 polévkové lžíce octa.
Hořčicově žlutá > Rozmícháme 2 lžíce kurkumy v jednom šálku vařící vody. Přidáme 2 lžíce octa.
Červená > Rozmícháme 3 polévkové lžíce mleté papriky v šálku vařící vody. Přidáme 2 lžíce octa.
Tmavě růžová > Nastrouhejte jednu střední řepu a přidejte 4 šálky vody. Přiveďte k varu, vařte cca 15 min. Přidejte 2 polévkové lžíce octa. Nálev pak před barvením slijte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Tmavohnědá > Smíchejte silnou kávu a lžíci octa.

(Zdroj informací)

Jak dlouho v těchto přírodních směsích vejce máčet? Pro světlý odstín minimálně deset minut, pro sytější barvy pak déle.
Těmito postupy dosáhnete jednobarevných vzorů. Pokud byste chtěli vejce udělat netradiční, pak doporučuji vzít vaši starou punčochu, kterou ani U Vřetánka a Časovrátku opravit nepůjde. Ještě předtím se můžete vloupat slečně Aki san Marinona bylinkářskou zahrádku a ukrást tajně pár lístků. Ty společně s vejcem vložíte do punčochy. Samozřejmě můžete lístky posbírat i v Godrikově Dole či v Prasinkách.

Další možností je použít batikovaný vzor, tedy skočit si na Příčnou ulici do Kouzelnických potřeb pro provázek a různě jím vejce omotat. Pak si jen vybrat barvu a udělat v dané ingredienci vodní lázeň.

Uvidíte, že výsledky budou úžasné. Že jste se s tím do letoška zbytečně mořili? Od teď bude vše jednodušší a krásnější. Pro lepší výsledek je nutné nechat vejce vyschnout rovnoměrně na savém podkladu. Pro profesionální efekt je pak vhodné uloupit skřítkům v kuchyni kousek špeku nebo sádla a vajíčka naleštit.

Který koledník by takové výslužce odolal?

Nu, hodně štěstí! Budu velmi ráda, když se mi s vašimi výtvory pochlubíte zasláním fotek do mého sovince helenmiltonova@gmail.com.

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *