Redaktorem na zkoušku – Ředitelka Alexandrijské knihovny: Pracovní úrazy máme pozoruhodné

| Vydáno:

Před nedávnem byla za velkého zájmu kouzelnických historiků jmenována Zahra Mahmoudová na pozici ředitelky Mezinárodní kouzelnické knihovny a čaropisného archivu. Tato instituce, lidmi z historických důvodů často označovaná jen jako Alexandrijská knihovna, shromažďuje desetitisíce kouzelnických knih, spisků, periodik a dalšího. My vám dnes přinášíme krátký rozhovor právě s její novou ředitelkou.

Denní věštec: Dobrý den, paní Mahmoudová. I před čtenáři, a snad i s nimi, vám gratulujeme k zisku nové funkce. Prozradíte nám, co vám s touto funkcí spadlo na hlavu?
Zahra Mahmoudová: Dobrý den i vám, a ještě jednou děkuji. Mám toho na starosti mnoho. V Emčau (neformální označení Mezinárodní kouzelnické knihovny a čaropisného archivu, resp. Mezinárodního Časopisného ArchivU, pozn. redakce) zajišťujeme samozřejmě provoz vlastních budov, dále spolupracujeme s národními knihovnami a archivy. Snažíme se udržovat pracovní kontakty s vybranými školami čar a kouzel, musíme umět kdykoliv zareagovat na prosbu jakéhokoliv ministerstva kouzel o převzetí nových či neznámých dokumentů. To je archivace, vedle ní také reagujeme na žádosti o přístup k různým dokumentům. Takové žádosti chodí opět od ministerstev, někdy třeba od pověřených bystrozorů, jindy od škol či historiků, a někdy žádá zcela náhodný kouzelník. Mým úkolem je tohle všechno zajistit.

Denní věštec: To zní jako obrovské množství práce. Dá se to vůbec rozumně zvládat?
Zahra Mahmoudová: Mým předchůdcům se to zjevně nějakou dobu dařilo, tak doufám, že teď se to pár let bude dařit i mně. Spadnout do toho po hlavě bez přípravy, to si představit neumím. Já se ale ředitelkou Emčau stala po skoro deseti letech na pozicích dílčích vedoucích a zástupců, což je běžné. Člověk tak přichází připravený, spoustu z těch věcí zná, už je zajišťoval dříve. Naopak část svých dřívějších povinností jsem mohla předat těm, kteří postoupili na ta místa pode mnou. (usměje se)

Denní věštec: Uměla byste přesto vybrat něco, co vás na nové pozici překvapilo nejvíce?
Zahra Mahmoudová: Jednoznačně množství práce okolo našich pracovních úrazů.

Denní věštec: Pracovních úrazů? Přiznávám se, představa, že se v knihovně, resp. archivu dějí pracovní úrazy nějakou zajímavou měrou, mě překvapuje.
Zahra Mahmoudová: Je to trochu nečekané, viďte? Ale pracovní úrazy se dějí, nemáme jich až tak málo, a někdy jsou vskutku pozoruhodné. Ono v tom přebírání nových či neznámých dokumentů na výzvu, na které už tu přišla řeč, se může skrývat ledacos. Měli jsme tu čest s knihami, které naše pracovníky pokousaly, relativně běžně se setkáváme s očarovanými svitky, potkáte i klasická prokletí nebo jedy na stránkách.

Denní věštec: To zní, že dělat u vás v archivu je velmi nebezpečná práce. Jaké požadavky vlastně máte na své zaměstnance?
Zahra Mahmoudová: Je to úzká část naší činnosti, která skutečně nebezpečná být může. Na tuto práci pouštíme zaměstnance s výbornou znalostí kouzelných formulí, tréninkem v odeklínání a detekci očarování, se základní znalostí jedů a všeobecně lučby, fyzicky zdatné. Navzdory takové průpravě navíc zpočátku, což může znamenat i dva roky, pracují pouze pod vedením, později dozorem zkušenějšího pracovníka.
Ale na mnohé naše pozice stačí základní znalost kouzelných formulí a knihovnictví. Po krátkém zaučení by u nás, čistě pokud jde o potřebné znalosti, mohl pracovat průměrný absolvent libovolných NKÚ. Pokud se k nim dostal, znalosti z obecných čarodějnických oborů má dostatečné.

Denní věštec: Ještě se na chvíli vrátím na začátek. Říkala jste, že občas o zajištění nějakých dokumentů žádají i úplně obyčejní kouzelníci. Vyjdete jim vstříc?
Zahra Mahmoudová: Pokud splní podmínky pro daný dokument, tak ano. Ty podmínky záleží na vícero věcech, nemůžete je obecně vyjmenovat. Ale k drtivé většině našich dokumentů umíme dostat i laického žadatele. Klidně si můžete o něco požádat i vy.

Denní věštec: To si ráda zapamatuji. Koukám ale, že čas se nám krátí, a tak už budu mít jen tu úplně obligátní otázku: Je něco, co byste našim čtenářům ráda vzkázala?
Zahra Mahmoudová: Na tu jsem se těšila, děkuji. Chtěla bych jim vzkázat, ať dokumentují současnost. Budoucnost jim za to poděkuje, až dnešek bude minulost.

Denní věštec: To nepochybně. Já vám moc děkuji za rozhovor a přeji příjemný den.
Zahra Mahmoudová: I já děkuji.

Pro Denní věštec
Klotylda Malíková

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *