Chyť ji, když to dokážeš – věštecká letní nováčkovská soutěž: Šestý úkol

| Vydáno:

Húúú, húúú, húúú. Jak moc si celá redakce přeje zaslechnout známé houkání ztracené sovy? To se ani nedá popsat slovy. Marně však redaktorky sovu hledají, ale naději? Tak tu si vzít nedají. Nováčci, teď přišla vaše chvíle dokázat, co zmůže vaše píle!

Zasedla redakční rada. Je to krizové. Poslední den. „Jako nechci být pesimista, ale už bych to vzdala, jsme prostě v loji,“ konstatuje Feliska a kouká do prázdna. „Já bych to zas tak černě neviděla, ještě máme čas a třeba budeme mít štěstí!“ snaží se rozveselit náladu zase Hayley. Všichni upřou zrak na Mayu a té se orosí čelo: „Já… já… já fakt nevím, co teď, kéž by tady byla Mandy!“ „To je v pohodě, my ji půjdeme s Faye vyzvednout, že jo, Fejko?“ ukousne slečna menšího vzrůstu kus tvarohového dortu. Faye jen zvedne oči a nepřítomně přitaká.

„No a kde že šéfová vězí?“ schlamstne Nessa další kus dezertu. „Přeci na ošetřovně, Nessie,“ tichounce šeptne Faye. Je vidět, že ji celá situace velmi mrzí. „No jasně! Na ošetřovně! Ještěže tam mají vždy nejčerstvější dávku sušenek, jinak bychom tam ani nelez… teda, ehm, vzhůru za madam Amandou, jééé!“ polkne Nessa a dělá, že nevidí všechny pohoršené pohledy, které se upírají jejím směrem. „Tak jdeme, Fejí?“ snaží se prolomit Nesska ticho. Ta se beze slova zvedne a následuje zmijozelskou spolužačku. „Ty, Nessie, na co s sebou bereš celej ten švestkovej koláč?“ vyzvídá Hayley. „Já bych si kousek třeba taky dala!“ Nessa se však jen s grácií a lišáckým úsměvem na tváři otočí: „To je přece pro sovu Rózku. Nikdy jsi neslyšela, že mají sovy rády dortíky a koláčky? Chci ji po cestě nalákat,“ ťuká si na čelo Nessie a Faye jen protočí oči a hlasitě si povzdychne.

„Co se pořád tak couráš?“ otáčí se na Faye Nessa. „Naše šéfredaktorka skončila na ošetřovně, Věštec má doslova utrum a já se mám radovat a jásat? Jsi šílená,“ konstatuje Faye. „Nejsem, jen s dortem je prostě všechno jednodušší,“ pokrčí rameny Nessa. „Hele, posily!“ uvidí Faye skupinu nováčků a rozběhne se k nim. „Tak co máme dneska v plánu?!“ ptají se zvědavci. „No…,“ Fejka neví, jak začít. „Jdeme vyzvednout na ošetřovnu madam Mandu a pak se uvidí,“ pokusí se o úsměv Faye. „Takže to vzdáváme? Žádné další hledání?“ nováčci vypadají překvapeně. Chodbu protne dusno.  Nováčci na to mají ostatně nejspíš svůj názor. Nessa se snaží celou situaci zachránit: „Dá si někdo koláč se švestkami?“ Zbytek skupiny ji však odstrčí a sunou se směrem ošetřovna. „Na, puťa, puťa,“ volá po chodbách po cestě bývalá zmijozelská primuska.

„Profesorko Mandelínko!“ rozběhne se k posteli madam Wright Fejka. „Tak moc nám chybíte!“ úsměv Faye ztuhne na tváři. Mandy má zavřené oči, bledou tvář a vypadá víc mrtvě než živě. Faye se pokusí s profesorkou lehce zatřást, ale nic se neděje. „Pusťte k tomu odborníka!“ prorazí si cestu Nessa. „Madam, mám koláč, čerstvoučký koláček, vstávejte, že si se mnou ráda dáte!“ Ale nic se neděje. „Madam Amando! Zase někdo používá umělou inteligenci, běžte s tím něco dělat, honem!“ Nic. „Někdo nedodal článek včas! Slečna Oliva prodává obraceč času! Redakce shořela!“ zkouší to dál Nessa, ale Faye do toho vstoupí: „Nech už toho divadla, prosím tě, tímhle jí fakt nepomůžeme.“

~

Po cestě na ošetřovnu jsme prošli kolem apatyky. V té jsou uzamčeny léčivé lektvary na různé úrazy. Madam Amandě s jejím otřesem sice žádný lektvar nepomůže, vy si ale zjistěte, který lektvar by vám pomohl na otřes mozku. A když už jsme u těch zamčených dveří, držitel jaké funkce z každé koleje by vám je mohl odemknout?

~

„Já ještě žiju?“ probudí se Amanda a vypadá sklesle. „To je mi teda… radost,“ promne si oči šéfredaktorová. „Takže jaký máme plán, slečno?“ zazubí se na Mandy Nessa. Amanda však jen zívne: „No. Potřebuju odevzdat Clapsovi nějaké podklady pro soutěže a pak bych se šla najíst, nejedla jsem věčnost.“ Břicho jako by to slyšelo a pořádně zakručí. „Mimochodem vás moc ráda vidím, slečno Faye,“ pokývne hlavou ke zmijozelské slečně. „A co to hledání?” vyzvídá plavovlasá novačka. Mandy vypadá velmi vyrovnaně a uculí se: „Ne vždy skončí všechno tak, jak by si člověk přál, slečno. Kdo si dá sušenku?“ Madam Mandy pozvedne talíř a v sekundě je všechno pryč. Nejvíce sušenek ukořistila samozřejmě Nessa. „Jak to tak vidím, moc věcí se během mé nedostupnosti nezměnilo, viďte, slečno Naiadés?“ zazubí se šéfredaktorka a Nessa s plnou pusou a tvářemi od čokolády zamumlá: „Tho výthe, že néééh!“ Nováčci nevypadají zrovna potěšeně, ale následují dvě zelené slečny i slečnu šéfredaktorovou do sekce soutěží.

~

Čekání na madam Amandu, než odevzdá svoje podklady, je pořádně dlouhé a pekelně nudné. Abyste se zabavili, vyberte si jakoukoliv soutěž a vypracujte ji. Nezapomeňte si to pěkně poznačit, abychom viděli, že jste soutěž opravdu odeslali v termínu konání tohoto kola.

~

„No, tak to by bylo!” usměje se šéfredaktorová. Vypadá, že se jí vrací barva do tváře a se svým osudem je již smířená. „Kdo má hlad?“ podívá se na skupinu za sebou. „Já ani moc ne,” ozve se Nessa. „To mě nepřekvapuje,“ mrkne Amanda. „Kde máš vlastně ten švestkovej koláč?“ zeptá se Faye a Nessie jen pokrčí rameny. „Ale já umírám hlady, tak pojďme!“ Faye se usměje a jde vidět, že je ráda, že vidí šéfredaktorku zdravou a v dobré náladě.

~

Při tom všem popocházení a mlsání není divu, že i vás přepadne touha na nějaké cukrátko. Ale ouha, v kapse máte jenom Bertíkovy fazolky a u nich je výsledek vždycky nejistý. Ochutnejte tři fazolky a popište, jakou příchuť jste si vybrali. Nezapomeňte nám sdělit, jak vám chutnalo!

~

„Dáš si mecháček?“ cpe Nesse pod nos Faye dort a sama si ukrojí pořádný kus. Nessa hlasitě oddychne a mávnutím hůlky se jí v ruce objeví krabička. Do té vloží řádný kus dortu a spokojeně se usměje. „Tebe platí madam Mandy asi v jídle že?“ rýpne si Faye do Nessy. „Konec srandy, Fejko, myslíš, že bys mi šla ještě pomoct s krabicemi? Potřebuju je nanosit do kanceláře,“ kouká na kamarádku. Fejka se zamyslí: „A ukážeš mi nějaké své nové modely, co pro nás připravuješ? Nebo alespoň látky, náznak, cokoliv! Potřebuju to!“ „A tebe Mandy platí v oblečení,“ rýpne si Nessa zpět do Faye. „Ale když mi pomůžeš, možná mi náhodou něco omylem vypadne z kabelky,“ zazubí se Nessie a Fejka se na jedno kousnutí vypořádá s mecháčkem. „Mimochodem, co ten tvůj článek o výroční kolekci?“ šťouchne Faye do Nessy, ta však radikálně odvětí: „Laskavě mlč.“

~

Návrhářka Nessa je Příčné ulici jako doma a mnoho jejích modelů potkáváte dennodenně na chodbách. Zahrajte si na módního detektiva a najděte někoho, kdo má na sobě něco se sovím motivem. Čepice, plyšák nebo tričko? Na tom nezáleží!

~

Zapsali jste si všechny úkoly? Že ne? Nu dobrá, tak vám je tedy zopakujeme. Povinné praktické úkoly jsou opět tři. V tom prvním máte za úkol zjistit, který lektvar vám vyléčí otřes mozku a kdo z kolejních funkcionářů vám Apatyku odemkne.

V rámci druhého úkolu vypracujte soutěž a kouzlem *Printscreen* nám zdokumentujte, že jste ji poslali v průběhu trvání tohoto kola (čas a datum odevzdání najdete v detailu soutěže v sekci „Tvůj pokoj“).

Třetí labužnický úkol po vás žádá, abyste snědli tři Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak a popsali, do jaké příchutě jste to kousli. Nezapomeňte nám sdělit, jak vám chutnaly! Jejich konzumaci nám opět zdokumentujte za pomoci kouzla *Printscreen*.

Za splnění tří úkolů vás odměna nemine! Tentokrát si vysloužíte lupu na posílení vašeho detektivního umu.

Za kreativní úkol odměňujeme tradičně 8 srpci, ten je ale dobrovolný. Stačí, když po vzoru havraspárských patrolářů budete pečlivě prohlížet módní kreace hradních obyvatelů a kouzlem *Printscreen* zachytíte někoho, kdo má na sobě cokoli se sovím motivem.

Své vypracování zašlete na ntdvhog@gmail.com. Čas máte do 13. 8. Kdybyste si s něčím nevěděli rady, neváhejte napsat Amandě Wright nebo na e-mail soutěže. Příští neděli už vás ale žádné úkoly nečekají. Že by se Rozárka konečně objevila? Bude Denní věštec zachráněn? To záleží jen na vás!

Pro Denní věštec
Amanda Wright a Eilonwy Ellesméry

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *