Zápis do výuky Zima 2025: Zase jeden za námi!

| Vydáno:
Jak vypadal letošní zápis na výuku? Jak to všechno začalo? Které předměty se zaplnily jako první? Co na zápis říká inspektorka výuky? Jaké perličky jsme pro vás pochytali? Čtěte a dozvíte se!

První den zápisu na předměty: neděle 8. 9. 2024 v 18:00.

Zápis je to, o čem se mluví na konci prázdnin, možná ještě dřív, než pan ředitel vyvěsí termíny a profesoři se začnou upisovat inspektorce výuky. Nejen že každý přemýšlí sám za sebe, kam se zapíše, ale také se změní i konverzace z „Kam jedeš na prázdniny?“ na otázky typu „Už víš, co si zapíšeš?“ a „Kolik předmětů si zapíšeš?“.

Studenti hledají na dně skříně své zaprášené uniformy a začínají panikařit, že mají málo peněz, protože podlehli kolekcím na Příčné ulici, profesoři jsou zase v hledáčku inspektorky výuky, která chce vidět hotové výklady.

Meadow Algiedi: – zkouší, jestli se po létě vejde do uniformy –
Simelie Mallorny: – cvaká nůžkami u Mead – Já ti pomůžu. – směje se –
Sheila Lostris: A teď se Mead nepřihlásí na žádnou hodinu, uniformu na rozpadnutí mít může, ale s rozstříhanou ji nikam nepustí. – směje se –
Simelie Mallorny: Já jen chtěla pomoct!
Sheila Lostris: Sim, kdybys radši postavila kolem Mead zástěnu, když si zkouší uniformu ve Velké síni přede všemi. – zasměje se –
Simelie Mallorny: Sheil, za to si může sama, že nám ukazuje pupík. – směje se –
Sheila Lostris: Taky už cudně mlčí.

Čím starší student, tím větší zápisový mazák. Kam běžet hned na začátku? Jak vytrénovat lokty? K jakému profesorovi či profesorce a na jaký předmět? Kdo dává bonusáky a kdo ne? Ano, tohle všechno, a i mnohem víc mazáci vědí. Nováčci mají štěstí, že se vždy najde někdo, kdo jim poradí. Někdy jsou to starší studenti, jindy kolejní ředitelé nebo třeba sami profesoři či zaměstnanci školy.

Annya Liddle: – sleduje váleček slečny SimSatan –
Simelie Mallorny: – zamává válečkem – Ten mám na zápis!
Pitrys Monty: – kouká na Sim a na váleček, že by se mu docela hodil –
Annya Liddle: Ještě že jsem na tohle už stará… za mých mladých let se používaly lokty…
Pitrys Monty: Madam Annyo… to víte, pokrok a vývoj nezastavíte… s pálkou to jde lépe.
Simelie Mallorny: Ty mám taky nabroušený, i zuby. – vycení zoubky –
Annya Liddle: Dobře… ale držte se dál od mé skříně, slečno SimBube.

Než vám povím, jak celý zápis probíhal, dovolte mi trochu odbočit k číslům a k pár informacím.

Letos bylo otevřeno celkem 149 tříd. Je to hodně, nebo málo, co myslíte? Abychom měli co studovat, bylo zapotřebí i tento rok posílit profesorské řady. A tak inspektorka výuky přijala hned tři mladší profesorky, jmenovitě Inees Rut Gowstring, Mayu Prinz a Skylar Blair Anderson, z čehož slečny Gowstring a Anderson ještě nedávno nosily studentský hábit. Slečna Prinz už chvíli oblékala ten zaměstnanecký.

Po nějakém tom čase se znovu otevřely některé předměty s novými vyučujícími. Sami už určitě víte které, ale pojďme si to zrekapitulovat. A pokud jsem zapomněla na nějakého vyučujícího z dřívějších let, budu ráda, když mě doplníte v komentářích.

Kouzelnická návrhařina Selena Enail Smithová (dříve: Kate Resea)
BonzologieArietty Liella Minette (dříve: Ladard Papulka)
Kouzelnická angličtina pro začátečníkyMaya Prinz (dříve: Meredith Jade Hogan, NaSaŠí Jackson a Myker Fae McGarden)
Literární seminář – poezieMaya Prinz (dříve: Anseiola Jasmis Rawenclav, Janel Weil, Isabella Anne Swan a Andrew Uroboros)
Cestování pomocí magieArietty Liella Minette (dříve: Evangeline Joyce Wynne a Mark Petersvood)

A aby se neřeklo, nebyli jsme ochuzeni ani o zcela nové předměty a další ročník již vyučovaného předmětu. O dva nové předměty se postaraly nové profesorky Anderson a Gowstring. O jeden všem známá profesorka Smithová, druhý ročník ke své Kouzelnické češtině sepsala profesorka Centaurix.

Kouzelnická finština Skylar Blair Anderson
Nauka o andělských bytostechSelena Enail Smithová
Kouzelnická personalistikaInees Rut Gowstring
Kouzelnická čeština 2. ročníkHekatea Centaurix

A teď už k samotnému zápisu. Ještě před začátkem zápisu provedli fialoví rituál, hlavní hvězdou byla mladší profesorka Maya Prinz. Díky její kouzelné formuli se v síni objevilo nespočet svící, které pak všichni začali sfukovat. Je dost možné, že někdo díky tomu ani nepostřehl, že se otevřely učebny.

Barbara Arianne Lecter: Doufám, že to kdyžtak všichni přežijí ve zdraví, až se budou prát u zamčených učeben! – zasměje se –

Jakmile inspektorka výuky otočila klíči v učebnách, prohnala se kolem ní jakási studentská smršť. Mnoho studentů použilo své lokty, odrážečské pálky či hbité nohy, aby si vydobyli místo na předmětu. Ale našli se i tací, kteří šli rozvážně až za rozlíceným davem. Byli to studenti, kteří věděli, že na jejich předmět nebude tak velký nával – ať už proto, že to byl předmět vypisovaný již několik let v kuse, nebo měl dokonce dvě třídy či to byly vyšší ročníky, které se prostě až na výjimky nezaplňují rychle. Byli tam i tací, kteří ještě neměli vybráno, a tak šli poslepu… přiznávám, byla jsem jednou z nich.

Úplně první se během ani ne minuty zaplnila Famfrpálová praxe, kterou vyučuje profesorka Amanda Wright.

Dvě až tři minuty po spuštění zápisy byly skoro plné učebny Kouzelnické finštiny, Bonzologie a jedna ze dvou učeben Kouzelnické angličtiny pro začátečníky.

Pomyslnou stříbrnou medaili nakonec uzmula novopečená profesorka Skylar Blair Anderson se svou Kouzelnickou finštinou, která se stihla zaplnit během pěti minut.

Lucia Everdeen: Konečně budou předměty pro mě, uvařím a ještě z toho bude hotový úkol. – usměje se –
Skylar Blair Anderson: Slečno Lucio, na jedné hodině finštiny se také vaří! – směje se –
Oresta McCollin Vianueva: Jo, takové úkoly jsou nejlepší! – zvedne hlavu od pergamenů –

Do hry nám vstoupila i Spánkologie se sedmi studenty. V sedmé minutě se zaplnila první učebna Kouzelnické angličtiny pro začátečníky profesorky Mayi Prinz a Bonzologie profesorky Arietty Lielly Minette.

Simelie Mallorny: Na Bonzologii bylo povinností si sednout podle barvy? – směje se –
Charlie Ann Whitaker: Se koukni na Spánkologii. – směje se –
Amanda Wright: Tady je vyloženě místo pro dva fialové v první lavici. – směje se –

Do hodiny se zaplnila Spánkologie, kde slavil úspěch první muž, Tadäus Trottertickler a Kouzelnická personalistika od nové profesorky Inees Rut Gowstring.

Myslíte, že naše nová profesorka nebude chtít dávat studentům trolly a pošle je raději sama sobě?
Inees Rut Gowstring: hodila dýňovou bombu na Inees Rut Gowstring
Inees Rut Gowstring: – nechce házet na nikoho jiného, tak raději nasadí dýni sobě –

Následně ještě studenti zaplnili Kouzelnickou návrhařinu od Seleny Enail Smithové.

Druhý den jsem cca ve 20. minutě zápisu nahlédla, jak si studenti versus učebny vedou. Studenti zvládli obsadit: Cestování pomocí magie od profesorky Arietty Lielly Minette, Lektvary 1A profesorky Barbary Arianne Lecter, druhou třídu Kouzelnické angličtiny pro začátečníky vyučovanou profesorkou Mayou Prinz, Pohybovou praxi, kterou učí Selena Enail Smithová, Základy zdravobytí profesorky Amandy Wright a první třídu Živlové magie profesorky Nerys Heliabel Ghostfieldové.

Čtvrtý den okolo deváté hodiny ranní jsem kontrolovala učebny nanovo. K zaplněným se přidaly tyto: Astrální cestování od profesorky Sally-Ann Olson, Barvokouzlení, které vyučuje samotná inspektorka výuky Barbara Arianne Lecter, Fortunace a Pohádky tak, jak je neznáte od profesorky Mintaky Orionis, Kariérní přípravka a Nitročáry vyučované profesorkou Arietty Liellou Minette, Mytologie, kterou opět vypsala Niane z Libelusie, Nauka o andělských bytostech profesorky Seleny Enail SmithovéObrana proti černé magii od profesora Filiuse Orionise a Péče o kouzelné tvory vypsaná profesorkou Nerys Heliabel Ghostfieldovou.

A aby byla moje reportáž ze zápisu kompletní, rozhodla jsem se oslovit naši inspektorku výuky, Barbaru Arianne Lecter, aby nám pověděla, jak se dívá na letošní zápis ona.

Denní věštec: Jak hodnotíte letošní zápis z pohledu inspektorky výuky?
Barbara Arianne Lecter: Na letošní školní rok bylo připraveno srovnatelně tříd jako v minulém roce, žádný podstatný výkyv ani nahoru, ani dolů. Po konzultaci s emeritním inspektorem jsem došla k závěru, že spustit školní rok zvládneme bez problémů. A to se taky na vteřinu přesně v 18:00 povedlo.

Denní věštec: Sledovala jste, které třídy budou zaplněné jako první? Překvapilo vás prvenství některých zaplněných učeben?
Barbara Arianne Lecter: Samotný zápis jsem sledovala jako pozorovatel ve Velké síni, nikoli v tlačenici u učeben. Už teď mám přislíbené rozšíření některých tříd, jak velký o ně byl zájem!

Denní věštec: Všímáte si studentské vynalézavosti, kterak dosáhnout zvolené „židle“, nebo máte pocit, že jsou zápisy už po léta stejné a „bez nápadu“?
Barbara Arianne Lecter: Zápisy jsou stejné, myslím, že algoritmy zůstávají a úplatky se nikomu při ceně zápisného nevyplatí. Nebo ano?

Denní věštec: Z pohledy profesorky… Když se zahledíte do svých učeben na studenty, kteří se probojovali na vaše předměty. Těšíte se na nadcházející školní rok, nebo máte nějaké obavy?
Barbara Arianne Lecter: Já se na každý rok těším stejně, protože přináší řadu nových tváří a neuvěřitelných talentů. Jsem moc ráda, že i po těch letech mě umí studenti překvapit a já je nadchnout.

Slečna Lecter mi byla velmi nápomocna při psaní tohoto článku, za což jí ještě jednou děkuji. Mimo jiné mi prozradila, že profesoři a zaměstnanci již sepsali 19 nových seminářů. Pokud to takto půjde dál, máme se rozhodně na co těšit! Ještě doplním, že první zápis na semináře proběhl o den později než na předměty, a to 9. 9. 2024.
Jo a dejte si pozor na mosty od slečny Smithové! Zaslechla jsem, že se budou v každém termínu, kdy bude seminář vypsaný, měnit. Tak ne že si je připravíte dopředu a pak odešlete!

Doufám, že jste si letošní zápis užili, dostali se na své vysněné předměty (alespoň některé!) a že se vám bude školní rok Zima 2025 líbit.

Pro Denní věštec
Ashley Watfar

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *