Potterovský prosinec: Remus Lupin synovi

| Vydáno:
Sova do redakce Denního věštce doručila i speciální dárek od Edwarda „Teddyho“ Lupina, který se rozhodl se s námi ve vánočním čase podělit o část svého rodinného dědictví, o slova, jež mu, ještě jako nenarozenému dítěti, napsal jeho otec.
… Co říct dítěti, na které jste možná přenesli své vlkodlačí prokletí?


Mé milované dítě,

doufám, že tyto Vánoce, stejně jako všechny předchozí, tráví š v kruhu milující rodiny a přátel, u hřejivého krbu a rozzářeného stromečku, pod nímž se vrší dárky, jakkoli právě ony jsou tou nejméně podstatnou částí Vánoc, nejkouzelnějšího svátku v roce. Přál bych si, abys tento dopis nikdy nemusel otevřít, protože jsem tam s Tebou – věř mi, není nic, oč bych stál víc.

O Vánocích se dějí zázraky – a já bych dal svou duši za to, aby ses o tom mohl přesvědčit sám, abys po mně nezdědil můj chlupatý problém a mohl svůj život trávit bez odsuzujících či přímo nenávistných pohledů, abys měl klidný, stálý a především bezpečný domov přímo dýchající souzněním a svorností. Kéž nikdy nepoznáš odloučenost a samotu – a pokud přeci jen ano, kéž Ti na ně Vánoce dají zapomenout.

Právě nyní, o Vánocích, přichází ten nejlepší čas otevřít své srdce laskavosti, odpustit sobě i světu nedostatky a všímat si toho dobrého v nás. Věř sám v sebe, tak jako v Tebe věřím já sám – s temnotou lze bojovat, zvítězit nad ní. Ne však silou a bezohledným potlačováním, to jen zatemňuje mysl, znásobuje zlé zdi, stavěné mezi lidmi a vrhající je v beznadějné, osamělé kobky zoufalství. Pamatuj, že tmu zažene pouze světlo, jas vyzařující z naděje a bezpodmínečné lásky: nesnaž se své nedostatky ukrýt hluboko v sobě, aby Tě děsily za bezesných nocí a zamračených dní, aby mohly kdykoli ze zálohy zaútočit, zahnat Tě ze slunce do stínů a zničit Ti život.

Přiznej si své špatné stránky, poznej je a nauč se žít s nimi, přestože vyrovnat se sám se sebou může být to nejtěžší, co Tě v životě čeká – pamatuj ovšem, že na to nikdy nemusíš být sám. V tom tkví tajemství úspěchu i kouzla Vánoc: v přátelství a pospolitosti. Nedovol, aby Tě strach někdy odvedl od Tvých blízkých. V jejich pochopení je ta skutečná pomoc, vše, co potřebuješ, abys mohl roztáhnout svá křídla a skutečně žít, prožívat radost. Dovol si přijmout podporu, kterou Ti nabízejí, a neboj se nabídnout tu svou. I dobré slovo, gesto či drobný dárek, jdou-li od srdce, mohou mít tu největší hodnotu na světě, cenu, již nelze vyčíslit penězi.

Věř mi, že já Tě miluji a jsem na Tebe hrdý bez ohledu na vše. Kdybych mohl, dýchal bych za Tebe, nasadil bych i vlastní život, jen aby ten Tvůj mohl rozkvétat jako květina na slunci. Nezáleží na tom, proč s Tebou právě teď nejsem – ve svém duchu Tě nikdy neopustím, má láska Tě bude provázet na každém kroku.

Táta

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *