ŠFM L24: Nebelvír × Zmijozel

| Vydáno:
Na termínovou neděli, kdy studenti měli dopisovat eseje, jsme se společně sešli na famfrpálovém hřišti na třetím zápasu této sezony mezi Nebelvírem a Zmijozelem. Studenti se nakonec nemohli vymlouvat na dlouhý zápas, protože zlatonka byla polapena na první průlet.


První fanoušky jsem na tribunách viděla již půl hodinu před zápasem. Jednalo se zejména o červené studenty. Následně v 8:50 červená kapitánka Freya potvrdila připravenost týmu. Chvíli potom slečna Barbara zjistila, že je dneska termín pro eseje, a začala listovat svým manuálem, co jako inspektor výuky musí udělat. V tu chvíli se studenti začali dožadovat posunutí termínu o týden. Merlinužel to nevyšlo. Zelená kapitánka Hope si s potvrzením připravenosti dala na čas, odkliknutí se fanoušci dočkali v 8:57. Zápas tedy začal v 9:02.

Zápas byl zahájen a hráči naskočili na košťata. Newika naskočila na brankáře, čímž si splnila magíka Záskok, hned poté ji vyměnila Niobé, pro kterou to byl první zápas. Na 2. odrážeče byla posazena zástupkyně kapitánky Jane. Zelení na první minutu posadili na prvního odrážeče Reného, kterého záhy střídala Maraike.

První potlouk zápasu zamířil na Faye, která ho poslala na Miru. Oba brankáři se ve stejný moment posilnili lektvarem rozvahy pro zvýšení zisku zkušeností. Gregory toho mohl hned využít, letěl na něj první camrál od Lily, který chytil. K potlouku se dostala Simelie, která ho obratem poslala na Nessu. Druhý potlouk letěl na druhou stranu hřiště a zamířil si to k Maraike, ta se ho ovšem nezalekla poslala ho na Miru.

Po čtyřech minutách od začátku zápasu se k camrálu dostává Mira, která svou střelu proměňuje v gól (10:0). Avšak ještě před střelou se posilní laudanem. Další potlouk si vyhledal Faye. Ta se snaží potlouk poslat na Miru, ale míč letí jiným směrem. U odrážečů ještě chvíli zůstaneme. Na červené straně dochází k první výměně hráčů, kdy Newika střídá Jane. Potlouk si v tu chvíli opět ukořistila Faye a opět ho posílá na Miru. Červená Skylar se dostává k camrálu, ale Gregory střelu v levé obruči chytá. Na to se k potlouku dostává Simelie, která míří na Hope. Její střela musela být silná, protože zelená kapitánka je nucena si loknout laudana. Druhý potlouk zamířil k Maraike, která se zakoukala a potlouk odpálit nestihla, a tak trefila samu sebe.

V 9:11 se k camrálu dostává Mira, která míří na pravou obruč, kde na ni už ale Gregory čeká, a tak střelu bez problému chytá. Tenhle zápas byly potlouky akční. V tuto chvíli se rozhodly, že oba dva zamíří na zelenou stranu hřiště. Nejdříve potlouk získala Faye, která ho odpálila na Miru, následně potlouk získává Maraike, která dílo dokončuje a posílá Miru k zemi. Na 3. střelce naskakuje dvanáctiletá Larkin.

Díky sestřelení Miry se k camrálu v desáté minutě dostává Nessa. Niobé se nenechá rozhodit a střelu na pravou obruč chytá. Nato i potlouky zamířily k zeleným. Obě dvě rány od zelených odrážeček byly mířeny na Simelii. Zeleným to ale stále nestačí, Enola se dostává k camrálu a svou střelou vyrovnává skóre (10:10). A jako třešničku na dortu těchto pár minut zelené slávy zakončuje Maraike, která odpalem pošle Simelii na ošetřovnu. Naskakuje Jane.

Nyní se strany prohodily. Nejdříve potlouk zamířil na Newiku, která ho chce poslat na Nessu, ale potlouk nakonec letí jiným směrem. Lily se ujme camrálu, ale Gregory je připraven a střelu na pravou obruč opět chytá. Další potlouk si zabere Jane a míří na stejný cíl jako Newika. Nessa se musí napít laudana.

Na červené střídačce se připravuje Mira a vrací se na své místo, Larkin si jde odpočinout na lavičku. Zbloudilý potlouk zamíří na Enolu, ale Maraike si toho všimne a odvrací nebezpečí. Camrál získá Hope, která prostřelí Niobé a navyšuje tak skóre (10:20). Potlouky opět mířily k zeleným. Jak Faye, tak Maraike potlouky odpalují na Miru. Simelii skončila pauza a vrací se na odrážeče, kde střídá Jane.

V osmnácté minutě se k camrálu dostává Mira, která camrál pošle do prázdné obruče a dorovnává (20:20). Faye to zřejmě rozčílilo, a tak potlouk pošle na Miru tak silně, že červená střelkyně musí letět dolů. Na koště za ni naskakuje Lassie. Druhý potlouk opět míří na Maraike, která ho posílá na Simelii.

Historie se opakuje. Mira je na střídačce a k camrálu se dostává Nessa, ale tentokrát střelu promění v gól (20:30). Potlouky  jsou na červené straně hřiště. Obě dvě odrážečky si zvolily za cíl Nessu. V 9:25 se camrál dostává ke Skylar, která obloučkem překonává Gregoryho (30:30). Poslední potlouk před vyměněnou hráčů míří k Maraike, která ho posílá na Lily.

K prvnímu střídání dochází na červené straně, Newika opouští post odrážeče. Místo ní na koště naskočí Jane. Druhá výměna je na pozici střelce, Mira se po nucené pauze vrací a Lassie si letí odpočinout. Na straně zelených střídá René Maraike, která nastupuje na lavičku pro záskoky.

V tomhle velkém střídání si camrál vybojuje Nessa, která střílí a zajišťuje Zmijozelu gólový náskok (30:40). Potlouk si zabere Faye a pošle ho opět na Lily. Červená střelkyně je nucena se napít lektvaru. Dochází k poslednímu střídání zápasu, Skylar se cestou na lavičku letí kouknout, co mají u Rosmerty. Místo ní naskakuje na střelce Larkin. René se dostane k prvnímu potlouku za zápas a pošle ho na Lily. Druhý potlouk získává Jane a pálí opět na Nessu.

Mladá Larkin se v 9:31 dostává ke svému prvnímu camrálu, ale Gregory ho s kapkou štěstí chytá. Simelie ochrání Lily před zbloudilým potloukem. Další potlouk letí na Jane, které se ovšem odpal nedaří. K poslednímu camrálu před nástupem chytačů se dostává Enola, ale Niobé střelu chytá.

Po půlhodině naskakují chytači: na červené straně Newika, u zelených Sarah. Potlouk se nedaří odpálit ani Faye. Naštěstí druhý zelený odrážeč si z ní nevezme příklad a potlouk úspěšně odpaluje na Newiku. Camrál získává Mira, která trefuje konstrukci obručí. Gregory nejspíš očekává dlouhý zápas, vypije druhou rozvahu. K potlouku se dostává červená Jane, ale ta potlouk nestihne odpálit, protože ve 32. minutě Newika chytá zlatonku. Tímto výkonem červená chytačka zajišťuje magíka Veni, vidi, vici sobě a dalším třem červeným hráčkám. Konečné skóre je 180:40 pro Nebelvír.

Teď je na čase nějaké shrnutí.

Počet střel Počet gólů Úspěšnost
Larkin Packová 1 0 0 %
Lily Starling 2 0 0 %
Mira Jay Michaels 4 2 50 %
Skylar B. Anderson 2 1 50 %
Enola Gatito 3 1 33 %
Hope Chainless 1 1 100 %
Nessa Naiadés 3 2 67 %
Počet ran Počet úspěšných odpalů Počet sražených hráčů Úspěšnost
Faye Sages 9 7 1 78 %
Maraike Auri Nordahl 8 7 2 88 %
René Morris 2 2 0 100 %
Jane Oak 3 3 0 100 %
Newika S. Lovecraft 2 1 0 50 %
Simelie Mallorny 4 3 0 75 %

Sestavy týmů

První hráč nastoupil do základní sestavy na začátku zápasu, hráči za čárkou střídali.

Nebelvír

1. střelec: Skylar Blair Anderson, Larkin Packová
2. střelec: Lily Starling
3. střelec: Mira Jay Michaels, Larkin Packová, Lassie Castleton
brankář: Newika Shelley Lovecraft, Niobé Taíny
1. odrážeč: Simelie Mallorny, Jane Oak
2. odrážeč: Jane Oak, Newika Shelley Lovecraft
chytač: Newika Shelley Lovecraft

Zmijozel

1. střelec: Nessa Naiadés
2. střelec: Hope Chainless
3. střelec: Enola Gatito
brankář: Gregory Silvestr Werner
1. odrážeč: René Morris, Maraike Auri Nordahl
2. odrážeč: Faye Sages
chytač: Sarah Thompson

 

Hned po zápase jsem kapitánky poprosila, aby se podělily o své dojmy:

Freya Reeves: Dnešní zápas byl ohromující! Musím přiznat, že jsem se dnešního zápasu bála. Zmijozel má skvělé hráče. Doteď si pamatuji, jak Sarah chytila v zápase proti nám zlatonku na první průlet, čehož jsem se obávala i dnes. A vstřelit camrál do obruče a projít přes Gregoryho je také dost těžké.
Svému týmu jsem přesto věřila… máme opravdu skvělé chytačky Newi a Sky, naše Sim má zase parádní trefu a Mira na střelci je v našem týmu prozatím bezkonkurenční.
Jsem obrovsky vděčná za to, že si Newi mohla při své poslední sezoně splnit magíka Veni, vidi, vici. Zápas to byl sice krátký, ale o to napínavější. Moc děkuji svému týmu, byli opravdu skvělí, všichni! A Newi ještě jednou gratuluji k tak skvělému úspěchu!

Hope Chainless: Zápas probíhal v dobrém sportovním duchu, až na nabádání nejmenované nebelvírské slečny k trhání křídel zlatonce, což bylo dosti barbarské. Jsem hrdá na hadí letku, na to, s jakým nasazením se do zápasu vrhli, i když jsme byli méně vytrénovaní než Nebelvír. Překvapilo mě, že jsme měli docela dost možností střel na bránu i na odpálení potlouků, to jsem nečekala. Greg v bráně byl také skvělý. Jsem na náš tým hrdá.
Soupeři hráli pěknou, férovou hru. Velké plus musím přiznat kapitánce, která sice nehrála, zato sestavila svůj tým naprosto jinak, než jsem očekávala, a já na tyto změny nebyla připravená a místy jsem docela tápala ve vymýšlení strategie. Výborný tah.
Publikum bylo jako vždy skvělé, každý podporoval svůj tým, prostě to byla zábava. Zápas byl krátký, jen je škoda, že to nechytila Sarah.

Pro Niobé to byl první zápas, ve kterém si zahrála hned na postu prvního brankáře, a tak mě zajímaly i její pocity.

Niobé Taíny: No, jak bych to popsala. Byl to můj první zápas a má úroveň na brankáři zatím není kdovíjak vysoká, takže se musím přiznat, že jsem byla pořádně nervózní.
Nicméně i přesto jsem si ho neskutečně užila! Je skvělé být v týmu a pomáhat koleji, a ještě víc skvělé je být na postu, který mě fakt hodně baví. Miluju své obruče a snažím se je bránit, co to jde. Pevně věřím, že mé brankářské schopnosti budou zápas od zápasu lepší.
A co se týče výkonu? Mé přísné já spokojené není, ale to se snažím umlčet. A mé „normální“ já vrní spokojeností. Chytat proti střelcům, kteří mají o několik úrovní víc, je vždy náročné, ale i tak si myslím, že jsem to zvládla docela dobře.

 

Kromě hráčů na koštěti jsem pozorovala i dlouhou frontu u madam Rosmerty. Z řad fialových jsem ve frontě nejčastěji viděla slečnu Mayu, která stánek navštívila hned šestkrát. A jaký student byl u madam Rosmerty „pečený vařený“? Byla to zelená Sooyeon, která si dala hned sedm lahůdek.

Seznam objednávek u madam Rosmerty

Školní famfrpálové mistrovství je už v polovině. U dalšího zápasu se sejdeme v sobotu 15. 6. od 20. hodiny, hrát bude Havraspár s Nebelvírem.

Pro Denní věštec
Addie Hazel

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *