Hogwarts slaví 20 let!

| Vydáno:
20 let! Je to vůbec možné? Jak se během té doby Hogwarts měnily a změnily?

 

 

2004

To čtyři věrní přátelé rozhodli tehdy spolu
zřídit tu ze všech na světě nejlepší kouzel školu.

Svět tehdy napjatě očekával šestý díl knihy o Harrym Potterovi a univerzum prožívalo svůj největší boom. Albus Mithrandir Dumbledore (ředitel školy), Anseiola Jasmis Rawenclav, Ashante Justy Forsyth a Sefrenie z Ylary popadli příležitost za pačesy a 19. června byla spuštěna první registrace.

Vzpomenete si ještě na letošní únor, kdy celá škola žasla nad 217 registrovanými studenty? Tenkrát se jich přihlásilo neuvěřitelných 800! A tak vznikla nejpopulárnější škola svého druhu v České republice.

Rozhodně si ale nepředstavujte tak rozsáhlý svět kouzel, jakým jsou Hogwarts nyní. Vše se skládalo vlastně jen z pár místností, domácí úkoly se odevzdávaly pomocí externích sovinců. Z dnešního pohledu to vlastně nebylo nic dokonalého, ale v té době nejlepší ze všech. Tento pomyslný titul si mimochodem naše škola drží až dodnes. Obyvatelstvo na hradě trávilo veškerý svůj volný čas a ti, kdo členy nebyli, upřeným pohledem nutili své kalendáře obrátit listy až na termín další registrace. Škola vzkvétala. A pak jednoho dne, přesněji 23. listopadu 2004, přišla studená sprcha…

Škola zmizela. Nikdo nevěděl kam, proč, a hlavně jestli se někdy vrátí. Marně se tehdejší členové pokoušeli přes zdi hradu dostat, nebyl totiž k nalezení.

Druhý den se ukázalo, že to rozhodně nebyl jen zlý sen. Po škole pořád ani památky. A dokonce ani třetí den.

26. listopadu však vypukla vlna radosti. Škola byla zpět a přinesla s sebou mnoho změn v organizaci. Téměř na všech tehdejších hradních postech probíhala škatulata. Mnohá místa byla přeobsazena (funkci ředitele školy obsadil Erasmus Irridae), jiná na nějakou dobu zrušena (zástupce ředitele). Až 4. prosince se školní rada stala kompletní a hned začala úřadovat.

Zavedla se pětiměsíční délka jednoho školního roku, přibyly semináře, výuka byla zpoplatněna a vznikl i admin, který pro svá vypracování domácích úkolů používáme dodnes.

Jen pár dní poté, 9. prosince, postihla Hogwarts tragická událost. Na balkónovém zábradlí byl nalezen přimrznutý jazyk zmijozelského studenta Hanibala Lectera, jeho ostatky však skončily někde na dně jezera, které díky tomu získalo své jméno… A Hogwarts svého prvního ducha.

Další velká změna na sebe nenechala dlouho čekat a ještě toho roku – 25. prosince – vznikla studentská rada, jejímiž členy se stali prefekti a primusové všech čtyř kolejí.

2005

S novinkami se pokračovalo i v novém roce. Vyrostlo celé městečko Prasinky, přibyla možnost pojmenovat si sovy, vznikly naše tolik oblíbené postavičky, které si už tehdy mohli obyvatelé hradu oblékat, na Příčné ulici přibyly nové obchody, postavila se ošetřovna, zpřístupnila se letová plocha, a dokonce si z nás v tomto roce začala schodiště dělat dobrý den.

V roce 2005 se začaly mlsat Bertíkovy fazolky i čokoládové žabky, zaměstnanci získali přístup do soubojového klubu a objevila se místnost s kvízy.

8. ledna vznikl historicky první školní spolek s názvem Literární spolek.

Harry Potter mánie stále rostla, po celé zemi rostly kouzelnické školy jako houby po dešti. Ta naše však přišla s dalším lákadlem… 6. února vyšlo úplně první vydání Denního věštce.

16. února se poprvé stal ředitelem naší školy pan Nimrandir Elénére, slunce naše jasné!

Od půlnoci 2. března byla otevřena školní knihovna, velké množství svazků ale tehdy ještě neobsahovala. Od stejného dne je také možné dosáhnout ve Žluté tlapě v Prasinkách specializace.

19. března se mezi nové místnosti zařadily výjezdní semináře.

Ve stylové datum 4. 4. byl ohlášen první ročník Bradavické čtyřky, 30. dubna pak velká celohradní soutěž vypukla. Na první příčce se umístilo družstvo Havraspárských.

Vítězem prvního ročníku ankety Osobnost Hogwarts se stal pan Nekro the Gravedigger.

8. srpna vznikl admin pro posílání soutěží, od tohoto dne nebyla vypracování soutěží poslaná do externích sovinců vypisujících hodnocena. Výjimku tvořily obrázky, ty tehdy ještě skřítek admin nosit neuměl.

Školní rok Zima 2006 přinesl novinku v podobě stupňů vyučovaných předmětů, které dnes považujeme za samozřejmost.

22. října vypukl historicky první famfrpálový zápas. V něm se proti sobě utkaly koleje Havraspáru a Zmijozelu. Utkání, které trvalo 4:29:50, ukončila až zmijozelská chytačka Saphire Latrinová a získala tak pro svůj tým vítězství v poměru 360:140. Hadí letka v úspěších na košťatech pokračovala, až si nakonec vylétala první místo ve Školním famfrpálovém mistrovství.

Denní věštec přestal být jediným hradním plátkem. Čtenáři si své volné chvíle mohli začít krátit i čtením čtyř kolejních časopisů.

2006

Místo položení základního kamene začalo být našemu rozrůstajícímu se hradu malé. A tak byl 17. února vytržen i se svými pozemky do vzduchu a započalo velké stěhování. Cesta byla ukončena 23. února.

26. února vznikla funkce supervisora soutěží.

Vítězkou prvního ročníku Sedmiboje se stala bibi střeštěnka, reprezentantka koleje Havraspár.

Od školního roku Zima 2007 platí, že jsou studenti povinni docházet na vyučování ve školní uniformě. Rovněž byla zrušena viditelnost výkladů pro nepřihlášené studenty. Zrušena byla také funkce tajemníka školy.

2007

6. dubna na ošetřovně přibylo oddělení apatyka, ovšem sloužící pouze k ošetření úrazů způsobených při hraní famfrpálu. Mezi tato zranění tehdy patřila zlomená noha, pohmožděné oko, otřes mozku a pálivé odřeniny.

Hned o dva dny později, 8. dubna, byla apatyka uzamčena a klíče byly přiděleny pouze ředitelům kolejí a famfrpálovým kapitánům. Důvodem bylo bezmyšlenkovité pití lektvarů kýmkoliv a kdykoliv, lhostejno, zda jsou zranění či ne.

26. května byl zpřístupněn soubojový klub i ostatním.

Pro školní rok Zima 2008 vešla v platnost spousta změn, které se všechny dochovaly až do dnešních dnů.

Od září 2007 se lze přihlásit maximálně na tři semináře, za semináře již nelze získat bonusové body, zápis na předměty je odstupňovaný den po dni, studenti mají právo na dvě omluvy za celý školní rok a vkládají je přímo do adminu domácího úkolu.

Za neodevzdaný úkol se dotyčnému sráží 10 bodů a ti studenti, jejichž bodové konto na konci měsíce dosáhne -20 bodů a méně, jsou ze školy vyloučeni.

V tomto školním roce se také poprvé konaly závěrečné zkoušky OVCE.

10. října zřídily profesorky Eillen McFir Elat a Morrigan Tristesse čítárnu Sub Salix.

Posledního dne roku byla zrušena funkce zástupce ředitele.

2008

4. února školní rada stanovila několik podmínek souvisejících s výpravami do Zakázaného lesa. Pořádat se mohou pouze bezplatné výpravy, a to nejméně dvě měsíčně.

Při závěrečné slavnosti školního roku Léto 2008 se poprvé udílely řády profesorskému sboru.

Další novinka se objevila 16. července, kdy do Prasinek přijela Kolodějova obří pouť.

V polovině letních prázdnin, 30. července, proběhlo další stěhování hradu, tentokrát z důvodu neutuchajících škrkních útoků. Letecký přesun však nahradila plavba po vodních tocích.

2009

9. července otevřela cestovní agentura PART svou kancelář v Prasinkách.

28. července přišla další novota – školní laboratoř. V souvislosti s tím se od tohoto dne v Krucánkách a kaňourech prodávají knihy alchymistických lektvarů.

2010

24. srpna přibyla do školního řádu nová usnesení ohledně reinkarnací. Nalézt je v něm můžeme dodnes.

Další horkou novinkou se stala lokace Godrikův Důl a první ročník divadelní soutěže KouzlOscar.

V posledních dnech roku proběhlo prozatím poslední stěhování hradu, a to na úplně původní adresu, kde v roce 2004 naše dobrodružství započalo.

2011

Naše škola se v tomto roce zúčastnila mezinárodního turnaje tří kouzelnických škol – anglické školy HOL Virtual Hogwarts, slovinské školy Virtualna Bradavičarka a naší československé školy Hogwarts.cz. Naší reprezentantkou se stala tehdy ještě modrá madam Larrie Larstonová. Pohár tří kouzelníků jsme sice nezískali, ale už jen účast na samotném turnaji je velkým úspěchem!

21. března hrad postihla epidemie úplavice. Probíhalo velké pátraní po kosatci bahenním (Potentilla palustris), který se do té doby nikde na hradě nevyskytoval.

28. května se objevily dveře do sklepení.

Přes celé letní prázdniny probíhal výběr nového vzhledu školní uniformy. Vítězný model byl ušit podle návrhu madam Larrie Larstonové a je používán dodnes.

2012

Konce světa se tehdy pravděpodobně bálo i zdejší obyvatelstvo, neboť se mi žádné novinky kromě změn téměř na všech hradních postech nepodařilo dohledat.

2013

7. března byla obnovena funkce zástupce ředitele. Na tento post byla jmenována madam Larrie Larstonová.

23. dubna bylo na Ministerstvu kouzel otevřeno Středisko kouzelnických profesí, kde můžeme nalézt seznam volných pozic, konkurzy či studentské stáže.

14. září započalo testování nového famfrpálového hřiště. Od této famfrpálové sezóny také vítěz ŠFM získává famfrpálový pohár nového vzhledu a chytač, který při zápase chytne zlatonku, si ji může schovat na památku.

2014

27. ledna poprvé přijel do Godrikova Dolu Cirque du Magique.

5. června dorazila do Godrikova Dolu kouzelnická firma Výhled s nabídkou nových oken pro tamní obyvatele. Za necelé dva týdny se objevily i další nové kusy nábytku a doplňků.

10. srpna se pan Ronald Holms Williams stal ředitelem školy.

Od školního roku Zima 2015 je zápis do seminářů spuštěn až ve 20.00 prvního dne nového termínu.

Majitelé domků v Godrikově Dole si nově mohou pořídit domácího skřítka. Na radnici byla zveřejněna matrika a mezi brigádami se objevila ta, ve které můžeme navrhovat další nábytek pro domečky.

19. října byla navíc do oběhu vpuštěna halloweenská kolekce včetně oblíbené dýňové polévky.

2015

27. února byl v Godrikově Dole postaven zvířecí útulek. K zakoupení byla zatím jen malá krysátka, do konce roku však na pultech přibyly i žabky.

28. července bylo představeno individuální famfrpálové hřiště. Hráči starší 21 let se touto sezonou stávají profesionálními hráči a svému kolejnímu týmu již mohou pomoci pouze jako fanoušci. Na Příčné ulici se také objevila nová košťata.

Od školního roku Zima 2016 byly zavedeny rozsáhlé změny ve výuce.

2016

3. února se hrad vydal již potřetí v historii na cestu. Stěhování tentokrát proběhlo portálem skrz podzemí kolem zemského jádra.

22. března se naším ředitelem stal pan Matthew Whitecrow.

2017

Školní rok Léto 2017 poprvé přinesl dotazníky hodnotící kvalitu výuky, které se v našich pokojích objevují po odevzdání závěrečné ročníkové eseje.

2018

Od 13. července je naše škola opět svěřena panu Nimrandiru Elénére.

2019

13. srpna byly obaly čokoládových žabek opatřeny kouzlem odpuzující mazlíčky. Od tohoto dne už se nemůže stát, že by nám naše zvířatka slupla se žabkou i kartičku.

16. září rozšířil zvířecí útulek svou nabídku o kočky, díky čemuž hrad postihla doslova kočičí mánie.

2020

1. února byl založen návrhářský spolek U Růžové chryzantémy.

28. října začaly vyplněné čtverečky profesní dráhy obsahovat příjemné bonusy.

2021

14. března Suzzy Blackwood založila spolek HogPad, který slouží pro pisatele kouzelnických fanfikcí.

17. května se hradu přestavil skřítek Salix, který se ve Velké síni stará o propagaci nových děl v čítárně pod vrbou.

2022

Poprvé v historii skončil famfrpálový zápas remízou! Stalo se tak 16. ledna při utkání Mrzimoru s Nebelvírem. Mrzimorský chytač Theodor Mudd ukončil hru za stavu 200:200.

14. dubna dostaly školní spolky své vlastní klubovny, kde se mohou jejich členové scházet. Současně spolky získaly také svá bankovní konta a kumbály.

23. dubna propuklo mezi návrháři veselí! Od tohoto dne si totiž na Příčné ulici mohli vyzvednout po jednom kousku z každého svého návrhu zdarma.

15. května se v profilech postav poprvé objevil Fluxus Temporis – časová osa zaznamenávající nejrůznější milníky našeho života na hradě. Tehdy byla tato novinka přidělena zatím jen profesorům, zaměstnancům a obyvatelům.

Od 14. července si mohou své životopisy upravovat i studenti.

Hrad postihla epidemie neznámé nemoci Calycocorsus stipitatus.

28. října bylo z jezera vyloveno zlaté vejce se zašifrovaným vzkazem.

2. listopadu byl ve sklepení nalezen ústřižek pergamenu s další šifrovanou zprávou.

7. listopadu se na pultech zvířecího útulku objevily kluběnky.

17. listopadu byla zrušena funkce správce kolejní obrazárny.

V Godrikově Dole se 24. listopadu poprvé objevil tajemný portál do hlubin jezera.

Od 1. prosince se v jezeře začaly objevovat truhličky pro jednotlivé koleje.

2023

Nakažení neznámou nemocí přicházejí o vlasy.

17. ledna opustila hrad nejtalentovanější návrhářka pod sluncem – madam Niam i Tir-na-nog. Plně naskladněný salon Stříbrná nit zůstal otevřený až do vyprodání zásob 23. srpna.

26. ledna proběhla celohradní výprava za jezerními lidmi do zatopeného lesa. Od tohoto dne bylo možné z jezera vytáhnout žaberníky.

První ponor do jezera podnikla 28. ledna Enola Gatito. Hon za ingrediencemi na lektvar pro léčbu jezera započal.

Novinkou pro školní rok Léto 2023 se stalo umístění Moudrého klobouku v místnosti se semináři.

14. února přišli návrháři o výhodu jednoho svého kousku zdarma. Krásný Valentýn!

Od 19. února si u každého magíka můžeme prohlédnout, kolik procent obyvatel hradu ho již získalo. V tento den jsme se také mohli poprvé pustit do oblíbených týdenních výzev.

23. února byl na Příčné ulici otevřen nový obchůdek Krejčovská dílna, ve kterém si mohou návrháři zakoupit své vlastní zboží se slevou.

Na Den mazlíčků, 27. února, se objevila koťata maguárů.

Další novinky na sebe nenechaly dlouho čekat. 1. března přijela do Prasinek hrnčířská dílna. Bláto, vedlejší produkt vaření zelených kartiček, se přes noc změnilo z nepořádku v majetku v komoditu hodnoty zlata.

V tento den se také povedlo sestavit recept na první lektvar pro léčbu plešaté nemoci, ostatní brzy následovaly. Nejlepší lektvaristi kolejí se pustili do práce.

2. března se stal lektvar štěstí pomocníkem při hledání pokladů v ďáblově jámě.

S novinkami se roztrhl pytel. 3. března doznaly naše profily mnoho změn.

29. března byly podmínky licencí pro mazlíčky upraveny do současné podoby. Od 3. dubna si také můžeme vytrénované mazlíčky povýšit na novou úroveň. Zároveň byly v dubnu odstartovány první olympijské hry mazlíčků.

20. dubna se v soubojovém klubu začalo bojovat s novými kartami kouzel. 8. května byl soubojový klub zpřístupněn již studentům 2. ročníku, sklepení jim však zůstává až do 3. ročníku zapovězeno.

Od 24. dubna má menu s obchůdky na Příčné ulici novou, líbivou podobu s obrázky.

V siláckém ringu lze nově utrpět vážná zranění, která vyžadují návštěvu apatyky.

9. června byl zahájen velký celohradní soubojový turnaj. Jeho vítězem se stal pan Filius Orionis.

9. července přesně ve 20.00 byly všechny živlové lektvary nality do jezera. Jezero bylo odmořeno, plešky na hlavách ale zůstaly.

10. srpna se v soubojovém klubu odehrál první dvojduel. Kromě nových magíků, které týmové souboje přinesly, se také zavedly denní bonusy zkušenostních bodů.

24. srpna se uskutečnila další úspěšná výprava za jezerními lidmi, tentokrát pro recept na plešatou nemoc.

Ve školním roce Zima 2024 jsme se poprvé setkali s kolejními magíky. Kolejí, která pohár kolejních magíků získala jako první, se stal Mrzimor.

4. září byla čítárna Sub Salix napadena černokněžníky.

Od 9. září mohli první vyléčení vyměnit své plešky za bujné kštice. V Kouzelném kadeřnictví se rovněž otevřela VIP sekce.

10. září se na Příčné ulici objevil stánek s novinami nabízející nový nepravidelník Horkou jehlou, který čtenářům naservíroval novinky z Příčné ulice.

16. září přibyla do našich majetků možnost setřást stejné typy předmětů do hromádek.

29. září voda z lesa definitivně odtekla.

První kolejní trénink tohoto školního roku uspořádal Havraspár 10. října. Bohužel se zjistilo, že famfrpálové míče byly přes letní prázdniny poztráceny. ŠFM bylo v ohrožení.

19. října proběhl velký úklid lesa, výpravy mohly být obnoveny. Na tu první se vydali Mrzimorští 6. listopadu. Vděční jezerní lidé ty nejaktivnější účastníky akce Jezero odměnily přívěsky s emeraldy.

27. října tehdejší nebelvírský prefekt pan Claps Craps překonal zlé síly a čítárnu vrátil do rukou její zakladatelce madam Eillen McFir Elat.

24. listopadu byly famfrpálové míče nalezeny zmijozelským studentem teprve prvního ročníku, Felarianen Pendraeg Morgensterem. Ten byl později dokonce na určitou dobu jmenován zástupcem ředitele školy. 8. ledna 2024 mu byla funkce změněna na správce šaten famfrpálového hřiště.

2024

V soubojovém klubu bylo poprvé nalezeno přenášedlo.

Felarian se hned pustil do dalšího zvelebování famfrpálu, a tak byla 23. ledna sloučena stará a hráčská kabina v jednu.

10. února se studentům 7. ročníků zhroutil život jako domeček z karet na Řachavého Petra. Od školního roku Léto 2024 jim je 7. a 8. termín totiž odpuštěn jen v případě, že se zapíší na zkoušku OVCE.

Od 22. února se na hradní bráně setkáváme s cedulkou „Wizards Welcome“.

Další novinky pro soubojáře – toxicita lektvarů ve sklepení, posílení léčivých dotyků, úplně nový lektvar a možnost vytvoření vlastního svitku.

30. března přibyla u zmražených mazlíčkových kamarádů informace, kdy byli k ledu uloženi. Tento den se také zvětšila galerie v pokojích, nově je do ní možné nahrávat obrázky o velikosti až 500 kB.

31. března se učebny zapsaných seminářů přesunuly na začátek dlouhého seznamu všech vypsaných.

19. května dostala druhá generace studentů možnost zapůjčit si od svých rodičů až tři kousky z jejich majetku. Na ošetřovně se také začal zobrazovat indikátor našeho zdraví.

20. května mohla kolejní vedení poprvé poslat hromadnou sovu všem členům své koleje.

Pod věžními hodinami se od 29. května zobrazuje i aktuální počasí na hradních pozemcích.

A tak jsme se nakonec dostali až k letošnímu 19. červnu, kdy náš hrad slaví 20. narozeniny. Bujarých oslav jsme si užili nejen ve Velké síni, ale také v Praze na výročním sraze.

V tento den byla vydána jedinečná stá kartička ukrytá do balení čokoládových žabek a v Prasinkách se otevřel výroční stánek s upomínkovými předměty a kolem štěstí.

Je až neuvěřitelné, kolik se toho na hradě za tu spoustu let událo, a nezbývá než popřát Hogwarts hodně zdaru do dalších dvaceti let. A pak dalších… A dalších…

Pro Denní věštec
Princess Star

Komentáře

  1. Schválně jsem se dívala, co se stalo 2014, když jsem poprvé přišla na hog, a zdá se, že se ta aktivita novinek až do 2022 úplně utlumila! :Dd

    Ale skvělý článek, pamatuju si, jak sjem předstírala, že jsem dcera tehdejšího ředitele Williamse :DD

    1. Tak tomuhle se říká perfektně odvedená práce. Zasloužíte hluboký respekt a mimořádnou odměnu.
      Slečno, já smekám!

  2. Slečno Princess, díky za parádní náhled do minulosti! Váš článek pomůže nejednomu studentovi s úkolem i pamětníkovi se vzpomínkami… 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *