Seriálová epidemie: minisérie, které musíte vidět

| Vydáno:

Máte rádi seriály? Já taky. Spočítá vám v pekle démon čas, který jste jim obětovali? Mně taky, to mi věřte. Než se však v pekle sejdeme, nechte se navábit k dalším prohřeškům! Seriálová epidemie začíná a tentokrát nabízí seriály, za které vás v pekle nechají maximálně skládat puzzle profesora McCollina, protože jsou opravdu krátké.

Stejně jako se zvětšují obrazovky televizí, zvětšuje se i počet dílů a sezón u nových seriálů. Máme tak někdy dojem, že dřív natáhneme bačkory, než se dočkáme jejich konce. A právě proto se mým oblíbencem poslední doby staly minisérie – seriály o maximálně 10 dílech, které slibují, že poslední díl je skutečně poslední. A dokonce to i plní. Výhodou těchto minimalistických seriálů je ucelený a vyšperkovaný příběh, který si často pamatujete déle než 10dílný seriál. V tomto článku naleznete přehled minisérií, které já osobně považuji za nejpovedenější.

Ostré předměty (Sharp Objects, 2018)
8 dílů ★★★★✰

Milovníci plot-twistů, záhad, detektivek a kostlivců ve skříni si při sledování této minisérie přijdou rozhodně na své. Zápletka přitom zní poměrně jednoduše – mladá novinářka jede do svého rodného města vyšetřit záhadné vraždy dívek a zároveň řešit svůj pohnutý vztah s matkou. U Ostrých předmětů ale nic není takové, jak se na první pohled zdá, a protagonistka se tak dostává do změti událostí, jejichž rozplétání donutí diváka zkouknout všech osm dílů na jeden zátah. A stojí to za to! Ostré předměty se totiž vymykají nejen specifickou atmosférou, ale také tím, že jejich konec je skutečnou třešničkou na už tak výborném dortu. Dílo svou knižní předlohu Gillian Flynnové rozhodně nezahanbilo, a pokud máte před sebou tak dlouhý to-watch list jako já, doporučuji si tento skvělý počin nechat na pochmurné podzimní večery, které váš požitek ještě prohloubí. Chumlavá deka je samozřejmě povinná!

Černobyl (Chernobyl, 2019)
5 dílů ★★★★★

Je to veliké jako dům, má to spotřebu 20 litrů nafty za hodinu, strašně to kouří, dělá to kravál a krájí to jablka na třetiny. Co to je? Ano, správně, sovětský kráječ jablek na třetiny. Vtip je možná starý jako samotná událost, při které roku 1986 přišlo o život nespočet lidí. Seriál však nahlíží na tuto událost z jiného pohledu a ukazuje divákovi nedbalost a lhostejnost, které k jadernému výbuchu vedly, ale také hrdinství a lidskost těch, kteří se snažili zmírnit jeho dopady. Pokud nejste zrovna fanoušky dokumentárních filmů, dejte této skvělé minisérii šanci. Nudit se rozhodně nebudete, a navíc se dozvíte i mnoho faktů z nedávné historie. A taky pochopíte všechna ta skvělá memečka.

Podezření (2022)
3 díly ★★★★✰

Tentokrát si vás dovolím pozvat do české (přesněji česko-francouzské) dílny na seriál, který zvládnete zhlédnout za jeden večer, tedy pokud nechodíte spát se slepicemi. Velmi nesympatická zdravotní sestra je hlavní podezřelou v případu úmrtí jedné z jejích pacientek. Její povaha je přitom právě to, díky čemu je tato minisérie skvělá. Tvůrci zvládli hlavní „hrdinku“ vykreslit natolik odpudivě, že má divák problém ji neodsoudit jen kvůli tomu, jaká je. Pokud milujete Dejvické divadlo tak jako já, pravděpodobně budete jen s obtíží hledat v této hrubé, protivné a arogantní dámě vtipnou a sympatickou Kláru Melíškovou, ale o to víc si jí pak budete vážit. Příběh je částečně založen na skutečné události a ukazuje, jak může chování jedince ovlivnit jeho okolí při rozhodování o vině a nevině.

Trpaslík (2017)
6 dílů ★★★★✰

U české seriálové dílny ještě zůstaneme. Předchozí seriály jsou náročné a zabývají se vážnými a smutnými tématy. To u Trpaslíka rozhodně nečekejte. V rodině typického českého Pepíčka dojde k nečekaným zvratům poté, co jeho syn objeví při hodině pěstitelství kouzelného trpaslíka, který plní jedno přání. A mladý muž si přeje být černochem. Jeho splněné přání odstartuje řadu absurdních událostí plných nekorektního humoru a dětinských vtipů. A ty já ráda. Pokud vám celý popis seriálu nápadně připomíná MOST!, je to naprosto v pořádku, neboť pachatelé zůstávají stejní – známá dvojka Kolečko a Prušinovský.

Ví o tobě (Behind Her Eyes, 2021)
6 dílů ★★★★✰

Chvíli jsem váhala, zda sem tuto minisérii vlastně zařadit, protože k ní mám jisté výhrady. Ale výhrady spočívají spíš v nelibosti, kterou chovám k ezoterice a magickému vnímání světa. Pokud se však od této nelibosti oprostím, vidím výjimečně dobrý seriál s velmi dobrou zápletkou a výborným (ačkoli znepokojivým) rozuzlením, který nemohu ani po třech letech dostat z hlavy. Neprozradím vám víc než to, že se jedná o velmi originální téma. Pokud navíc holdujete mystice a mysteriózním příběhům ve stylu Věřte, nevěřte (ano, takhle stará jsem), určitě si seriál vychutnáte od začátku do konce.

Deset malých černoušků (And Then There Were None, 2015)
3 díly ★★★★★

Poslední na mém seznamu je adaptace veleznámého díla Agathy Christie Deset malých černoušků. Knihu jsem četla asi pětkrát (stejně jako ostatní knihy této autorky), takže jsem se seriálu pochopitelně bála. Zbytečně. Pokud jste knihu četli, nečekejte nic navíc, ale ani nic, co by výrazně chybělo. Pokud jste ji nečetli (jak já vám závidím), užijete si skvělý příběh připomínající divadelní scénu s detektivní zápletkou. Navíc má seriál jen tři díly, každý po jedné hodině, takže nic časově náročného pro diváky, kteří jsou zvyklí na prodloužené verze Pána prstenů.

Zcela jistě jsem na mnoho skvělých minisérií zapomněla, ale jak se říká, pokud na něco zapomenete, nebylo to tak důležité. Nebo bylo? Podělte se se mnou o vaše srdeční záležitosti spadající do kategorie minisérií a rozšiřte můj nabitý seznam o další seriály! Můj volný čas vám poděkuje!

Který ze seriálů vás zaujal nejvíce?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Pro Denní věštec
Meningitida Epidemica

Komentáře

  1. Týdo! Co to jako děláš?! Já mám to-watch list až do důchodu a ty se odvažuješ mi tu nahazovat další tipy? To se nedělá holka 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *