Deskoherní koutek: Deckbuilding

| Vydáno:

Ať už patříte mezi ostřílené hráče deskových her, nebo jste hráli maximálně pexeso s dětmi, jste tu správně. V této sérii článků se podíváme nejen na samotné deskové hry, ale povíme si něco málo i o principech, na kterých jsou deskové hry postaveny. Dnes se podíváme na první herní princip – deckbuilding.

Jak už je ze samotného názvu patrné, při deckbuildingových hrách jde o sestavování balíčku. Jedná se proto především o hry karetní, nenechte se však zmást – deckbuilding může být jen jeden z principů, které hra využívá.

Samotný princip těchto her si můžeme rozdělit na dva typy z hlediska toho, zda stavění vlastního balíčku probíhá před hrou, nebo až při samotné hře. Při hrách, u kterých je potřeba vytvořit balíček před hrou, je nutná skutečná znalost karet a tak trochu se předpokládá, že s tímto balíčkem budete chtít hrát i na soutěžích, neboť systém stojí a padá na dokupování karet a hledání správných kombinací.

Osobně preferuji druhý typ deckbuildingových her, tedy ty, které princip využívají až při hře. Jakmile si takovou hru pořídíte, nemusíte už dokupovat žádné další karty, pokud tedy nemluvíme o rozšíření. Balíček si stavíte rovnou při hře a karty si zakupujete za herní měnu. Úplný začátečník si teď musí říkat, k čemu vlastně takové sestavování balíčku je? Na rozdíl od Kanasty nebo Prší mají karty v deskových hrách své schopnosti, svou cenu a svá akční slova. Díky tomu karty představují nikoli pouze hodnotu, ale třeba postavu, kouzlo nebo předmět. Balíček je pak založen nejen na jednotlivých kartách, nýbrž i na vzájemné synergii těchto karet. Zkrátka vám to musí fungovat dohromady.

A teď už dost plků a pojďme si představit to, o čem tady tak dlouze, ale zajímavě hovořím! První hrou, kterou bych ani nemohla v Denním věštci vynechat, je Boj o Bradavice. Že tam jsou i kostky a tak vůbec? Nevadí, tato kooperativní hra je silně postavena na deckbuildingovém principu, v tomto případě navíc v průběhu hraní, takže žádné dokupování prémiových kartiček Dursleyovic rodiny v den jejich vydání, ano?

Na začátku hry máte balíček, který se skládá z deseti základních karet. Pomocí nich získáváte vliv a útok, za vliv si potom můžete koupit do svého balíčku další karty, třeba Dobbyho, Brumbála, Accio nebo Máslový ležák. To je příklad klasického deckbuildingu. Některé karty můžete pomocí jiných karet i vyhodit z balíčku ven, což je zejména u základních karet žádoucí. Čím méně karet, tím častěji si líznete to, co zrovna potřebujete. Hru bych ale zařazením pod tuto kategorii nechtěla v očích čtenářů okleštit. Her mám doma tolik, že se mohu prohlásit za deskohráče, a tuto hru osobně považuji za jednu z nejlepších her vůbec. Kombinuje hned několik principů, obměňuje se s příchodem dalších školních let a každá úroveň je jinak obtížná podle toho, jak si postavíte svůj balíček. Pokud jste pokročilejší hráč a máte doma už nějakou tu deskovku, tohle označuji za must-have. To, že je ze světa Harryho Pottera, je jen sladká třešnička na výtečném dortu.

Další deckbuildingovou hru, Ascension: Deckbuilding Game, již bohužel téměř nelze sehnat v její původní verzi, neboť se jedná o poměrně starou, zato velmi oblíbenou karetku. Čtvrtá edice, která je momentálně k sehnání, obsahuje jiné karty než hra původní, přesto doporučuji všem skalním fanouškům deckbuildingu, aby neváhali a těch hodně penízků za ni dali. Hra je propracovaná opravdu do detailu, navíc se jedná o krystalický deckbuilding v průběhu hry, ve kterém závisí vše pouze na tom, jak si balíček sestavíte. Efekty karet jsou promyšlené tak, že dokážete vymyslet nespočet kombinací a strategií, abyste pak stejně vždy sklouzli zpátky k té, která vás nejvíc baví. Ale máte možnost to neudělat, a to je důležité!

Úspěšnost a propracovanost této hry lze přisuzovat tomu, že ji vytvořili šampioni hry Magic: The Gathering. Fundovaní deskohráči jistě pokývali hlavou, neboť na této hře stojí základy celého principu deckbuildingu. Ascension však nenutí nikoho k dokupování boosterů. Hra je situovaná do mezidimenzionálního boje v prostředí fantasy světa a na rozdíl od Boje o Bradavice je ideální i ve dvou hráčích.

Jakkoli byl Ascension ideální ve dvou hráčích, Star Wars: The Deckbuilding Game ani jinak hrát nelze. Tato duelovka má tematiku uvedenou již v názvu, proto nebude velkým překvapením, že je stylizovaná do světa Hvězdných válek. Pravdou je, že ačkoli je hra velmi dobře vymyšlená a deckbuilding, který opět probíhá přímo v rámci samotné hry, je zábavný, užijí si ji nejvíce skalní fanoušci Star Wars. Ne že by snad hra nebyla v opačném případě hratelná, jen se obíráte o možnost zálibně poňuchňat v ruce právě vytažený Millennium Falcon.

Poslední hrou ze série deckbuildingu přímo v průběhu hry, je Dominion. Tentokrát zavítáme do magického středověku, ve kterém se vyskytují čarodějky, vládci, ale i obyčejní zemědělci, kteří hrají významnou roli v celém systému. Výhodou této hry jsou vskutku jednoduchá pravidla, což ocení především začátečníci, kteří si chtějí deckbuilding vyzkoušet. Hra je navíc rychlá a nevyžaduje půlhodinové rozmýšlení v rámci vašeho tahu. Samotný tah však může trvat opravdu dlouho, zejména pokud máte rádi lízání karet, které lízají další karty. Já tento systém miluji, mí protihráči o poznání méně. Nevýhodou, kterou musím u této hry zmínit, je počet rozšíření, která jsou k mání. Hra jde samozřejmě hrát funkčně i bez nich, ale když už vyzkoušíte základní set, zjistíte, že synergie mezi kartami je oproti zmiňovanému Ascensionu poměrně repetitivní, což svádí ke koupi rozšíření. A těch je minimálně dvanáct.

Ale… to je Disney! V sérii deckbuildingových her má jistě své místo i Disney Lorcana TCG. Jedná se o první kategorii her, balíčky si proto tvoříte před hrou a dokupujete si různé boostery a starter decky. Pokud jste někdy hráli počítačovou karetní hru Hearthstone, bude vám herní princip Lorcany velmi povědomý. Hra má kromě balíčku i takzvaný board, na který karty vykládáte. V tomto prostoru proti sobě vyložené postavy bojují a snaží se dosáhnout jako první limitu vítězných bodů. V zásadě je princip velmi jednoduchý, to nejtěžší se totiž odehrává před samotnou hrou, kdy musíte vybrat šedesát karet do vašeho balíčku. Celá hra má velmi pěkný design, neboť hrajete s ilustrovanými postavičkami, předměty a kouzly ze světa Disney. Můžete tak vyslat do boje Medvídka Pú, Raubíře Ralfa nebo Elsu. Vzhledem k finanční náročnosti, kterou nákup karet do balíčku obnáší, jsou samozřejmostí oficiální turnaje, kde můžete se svým vymazleným balíčkem získat… další karty a balíčky! Není to skvělé?

Poslední hrou, kterou musím představit, přestože jsem ji už zmínila, je Magic: The Gathering. Jedná se o snad nejznámější deckbuildingovou hru založenou na principu dokupování karet. Hráči se vžijí do postavy Planeswalkera, díky čemuž si mohou do své karetní sebranky přizvat postavy z různých dimenzí fantasy světů, od Gandalfa po Altaira. Pokud se chcete pustit do hraní této hry, vězte, že to není jen hra, ale celá komunita, kterou si zakoupíte s prvním balíčkem. Po celém světě se konají turnaje a označení „to je ten, co hraje Medžiky“ bohatě stačí na to, abyste věděli o daném člověku zcela zásadní informaci. Hra vyžaduje logické myšlení a vzhledem k tomu, kolik je dostupných variací balíčků, je opravdu obdivuhodné, pokud se člověk v této hře stoprocentně orientuje. Rozhodně jde o historicky významnou deckbuildingovou hru, o jejíž existenci by měl vědět každý deskohráč.

Pro Denní věštec
Meningitida Epidemica

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *