Nepotrpíte si na tradiční velikonoční pečení, ale rádi byste si připravili nějaký jarní dezert ke kávě pro návštěvu? S tímto receptem nešlápnete vedle a rozhodně zaujmete.
Vím, co si asi říkáte… další sladký recept během velikonočních svátků. Ano, chápu, přicházím s receptem ve chvíli, kdy se pečou mazance, beránci, jidáše, perníčky, linecké… Ano, je toho opravdu hodně, avšak! Vy si tento recept můžete uložit a připravit si ho kdykoliv jindy, a to nejen během jara. Díky výrazné, hravé barvě vás učaruje kdykoliv během roku. V létě jej dochutíte jahodami či malinami, na podzim ozdobíte houbičkami z marcipánu a v zimě? Snadno z něj uděláte uděláte vánoční dort. Ale zpět k oslavám jara, protože právě za tímto účelem následující jednoduchý a také rychlý dort vznikl.
MECHOVÝ DORT
Ingredience:
Korpus:
250 g baby špenátu
200 ml oleje
3 ks vejce
180 g cukru
250 g hladké mouky
1 ks kypřící prášek
špetka soli, vanilkový lusk
Krém:
250 g mascarpone
250 ml šlehačky 33%
60-100 g pudrového cukru
vanilkové aroma
ovoce
Postup:
Začneme tím, že si propláchneme baby špenát, který necháme v sítku okapat, popřípadě ještě dosušíme kuchyňskými ubrousky. Následně na středním stupni necháme na pánvi spařit. Potřebné množství jsem dělala nadvakrát, aby se mi to tam všechno vešlo. Spařený špenát necháme taktéž v sítku okapat a zároveň vychladnout.
Během chladnutí špenátu si vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Chvíli to trvá, ale po několika minutách se dočkáme požadované konzistence. Do mixéru/sekáčku dáme olej a k němu přidáme spařený, vychladlý špenát. Rozmixujeme do hladka. Můžeme dát klidně jen část oleje a zbytek přidat spolu se vzniklým pyré.
Chvíli společně šleháme, než se nám obě hmoty spojí. Zapneme si troubu, necháme ji předehřát na 170 °C a nastavíme statické pečení. Zároveň si připravíme formu, kterou vyložíme pečicím papírem. Můžeme zvolit menší průměr (17 cm) a dort budeme mít vyšší nebo formu kolem 22 cm, aby byl naopak nižší.
Přidáme prosátou mouku, kypřící prášek, sůl, semínka vanilky a už smícháme pouze stěrkou. Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct na cca 35–40 minut, podle zvolené formy. Každá trouba peče jinak, proto zkontrolujeme špejlí, zda je korpus upečený. Necháme vychladnout.
Ideální je, když korpus upečeme jeden den, zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet a až druhý den plníme krémem. Ale pokud těsto upečeme ráno, stihne dostatečně vychladnout, abychom ho odpoledne mohli i naplnit. Korpus si podle výšky rozdělíme na několik plátů, které budeme promazávat krémem. Horní či nejméně rovný plát použijeme na zdobení, tedy si ho později rozdrobíme.
Příprava krému je velmi jednoduchá. Jednoduše spolu všechny ingredience vyšleháme. Část krému si dáme do zdobicího sáčku, aby se nám lépe dělaly okraje při plnění dortu nějakým ovocem.
Nachystáme si nějaký talíř nebo podložku, na kterou budeme chtít dort umístit. Než tam však položíme první plát těsta, potřeme střed trochou krému, na který umístíme korpus. A pak už rozetřeme krém. Uděláme si ohrádku z krému pomocí zdobicího sáčku. Přidáme ovoce, které jsme si zvolili, a přidáme ještě trochu krému, pod kterým ho schováme.
Opakujeme celý postup plnění ještě jednou, klidně zvolíme jiný druh ovoce – dle našich preferencí. Přiklopíme nejrovnějším plátem a potřeme krémem, který uhladíme. V této fázi si uhladíme taktéž dort kolem dokola. Můžeme použít méně krému, aby nám prosvítalo těsto, nebo více, aby tolik vidět nebylo.
Rozdrobíme si v misce část korpusu, kterou jsme si nechali stranou. Ať už proto, že se nám na korpusu udělal klobouček, nebo jsme si ho jednoduše nechali stranou pro tento účel.
Teď už si jen ozdobíme dort podle fantazie. Skvěle poslouží třeba oříšky v čokoládě à la velikonoční vajíčka, stejně tak lentilky a čokoládový zajíček nebo nějaké kuřátko, zkrátka věci, co dům dal, ale klidně si můžeme pár dní před připravit nějakou figurku z marcipánové hmoty. Můžeme se úplně vyhnout také drobení korpusu a ozdobit si dort jakkoliv jinak k dané příležitosti.
Osobně jsem měla mechový dort asi jen třikrát v životě, ale poprvé, když jsem se dozvěděla, že tam je špenát, jsem se tvářila dost nejistě. Stejný výraz na mě hodilo také havráně, když to zjistilo, ale nakonec se Hulkův dort setkal s velkým úspěchem. A to u všech členů rodiny i u návštěv. Korpus, stejně jako jiné dorty, kde je použito pyré nebo nějaké ovoce/zelenina, je hutnější, ale měkkoučký a moc dobrý. Dort při těchto zvolených poměrech není přeslazený a díky použitému ovoci je takový svěží. Rozhodně stojí za vyzkoušení.
Už jste někdy mechový dort jedli? Láká vás, nebo si vás svou barvou a použitou ingrediencí nezískal?
Pro Denní věštec
Nicolette Marique Leroy
Hulkův dort jsem ještě nejedla, ale mám na něj takovou chuť, že si ho snad i upeču… 😀 Díky za recept!