Jak se soutěží?

| Vydáno:
Téma na tento článek jsem si vybral z návrhu, který padl na poradě Denního věštce. Nějaký čas mi trvalo, než jsem si ujasnil, jak chci celý článek pojmout. Nakonec jsem s výsledkem spokojen. Článek obsahuje snad vše, co by čtenáře tohoto tématu zajímat mohlo. Přeji vám příjemné čtení a budu rád, pokud se nezapomenete k tomuto tématu vyjádřit v komentářích.

Přípravy na tento článek zabraly vskutku delší dobu, než jsem si původně myslel. Na začátek bych rád shrnul několik statistických faktů:

  • Od začátku letošního školního roku, tj. 8. září, do středy 14. října včetně, bylo celkem vypsáno osmačtyřicet soutěží.
  • Do 13. října včetně bylo vypsáno sedm soutěží od jednoho vypisujícího.
  • Další vypisující má na svém kontě šest soutěží a pár dalších pět.
  • V tomto časovém období dorazilo do nejúspěšnější soutěže úctyhodných dvaapadesát vypracování.
  • Nejlepší desítka nejúspěšnějších soutěží v počtu zaslaných vypracování by se dala poskládat v rozpětí od předchozí hodnoty do čtyřiceti.

Kromě těchto několika statistických údajů mě zajímal i samotný postoj k situaci ohledně soutěží od kouzelníka, který se stará o správu této sekce, pana Nekromacera, supervisora soutěží.

Dobrý den, pane. – Usměje se. – Jak hodnotíte atmosféru kolem soutěží v posledních týdnech? Jste spokojen se stavem soutěží?
Takto široce položená otázka je pro mne výhodou, jelikož v posledních týdnech stále ještě byly prázdniny a tam jsem byl nesmírně spokojen. – Usměje se. – Co se týče aktuální situace, tak není nijak tragická, jako tomu bylo například před dvěma lety, ale je tu nemalý prostor pro zlepšení. Na druhou stranu každý vypisující si zaslouží velké díky. Ačkoli se to třeba nezdá, tak i jedna soutěž, která momentálně každý den končí, je nemalé číslo.

Proč podle vás je soutěží méně? Souvisí to snad nějak s nedostatečnou motivací vypisujících nebo větším zaměřením na výuku, mimo jiné i seminářů?
Soutěží není méně, než je v průběhu roku běžné. A na motivaci jednotlivých vypisujících se musíte dotázat jich, já za ně mluvit nemohu. Pro mne osobně je motivací pro vypisování fakt, že soutěže studenty baví a dělají je, nevím, co víc by mělo sloužit jako motivace. – Usměje se. – Samozřejmě vždy je tu ten prevít čas, který nám ve sborovně poslední dobou někdo všem rozkrádá. Ukažte kapsy! – Nahlédne. – Dobře, Vy to tedy asi nejste.

A má poslední otázka je čistě osobní. Jaké soutěže máte vy osobně rád, do kterých, kdyby byl čas, byste se zapojil?
Já se do soutěží nezapojuji, to není otázka času, ale toho, že jsem Supervisor soutěží. A rád mám takové soutěže, které mohu kolegům bez problému vypsat. – Zasměje se. – Asi jako každý bych se poté nejraději účastnil soutěží svých, jelikož vím přesně, co chci. – Usměje se. –

Po zpovědi pana Nekromacera jsem se vydal do kabinetu některých fialových osob, které často přispívají svými soutěžemi „do mlýna“, a rozhodl se vytáhnout co nejvíce informací i z nich. Přináším vám proto výpovědi Správce kalendáře, pana Marka Petersvooda, mimo jiné i Šéfredaktorky SubSalix, Lilien Emity Meissed a Hlavního knihovníka, pana Martina Javora.

Mark Petersvood
K vypisování soutěží mě především motivuje to, že umožním obyvatelům hradu získat určitý druh odměny, který jim buď pomůže ve finanční situaci, nebo v boji o kolejní pohár. Soutěže vypisuji hlavně na základě poskytování odměn jiným, baví mě opravovat jejich řešení a psát k nim různé komentáře, ať už negativní, nebo pozitivní. Rozhodně to nedělám pro finanční zisk, přeci jen, osmapadesát svrčků za vypsání jedné soutěže není zas tak mnoho. Při vypisování se snažím vymýšlet taková témata, ve kterých se řešitelé mohou vyřádit především ve fantazii či se dovědět nějaké nové informace různého druhu.
Můj postoj k sekci soutěžení je následující. Vzhledem k mému zrakovému handicapu mám občas slušné problémy s výběrem nějakého druhu vypsaných soutěží, které bych já sám mohl splnit, protože nemůžu kreslit a fotografovat a takových soutěží je obrovské množství. Abych se i já mohl účastnit takových soutěží, zavedl bych pravidlo, že kdo nemůže fotit z nějakého důvodu nebo kdo nechce, může zkusit popsat výjev textově. Kdyby bylo více pisatelských, jiných nebo básnických soutěží, bylo by to bezva. Občas jsou chvíle, kdy si z vypsaných soutěží nemůžu žádnou vybrat, a tak musím čekat, až bude něco na psaní, na tvoření básně atd. Nejvíce mě baví pisatelské soutěže už pouze z důvodu, že si rád hraji s fantazií. Rád tvořím nějaké příběhy, povídky apod.

Lilien Emity Meissed
Můj postoj k soutěžím je asi vesměs kladný. – Směje se. – Dokážu se na nich vyřádit a to čekání, co s mým zadáním udělají ostatní obyvatele hradu, je takové napínavé a baví mě sledovat, jak mi chodí soutěžní příspěvky. Ačkoliv nepopírám, že když chodí až moc, bývá mi na omdlení. – Směje se. – Největší motivací pro mě je asi to, když mi lidi píšou, že se jim soutěž líbila, a já poznám, že soutěž neplnili jen pro peníze či body, ale že je i bavila. Také samozřejmě ráda nějak uplatním své nápady a čekám, co z toho vznikne. Moc ráda si prohlížím tvorbu ostatních. – Usměje se. – A jaké soutěže mám nejraději? To je těžké, většinu z těch, co vypíšu, mám ráda, jinak bych je nevypisovala. Pokud by mě totiž nemělo bavit opravování, tak to nevypisuji. Většinou jsou to obrázky, texty. Především nějaké to zamyšlení, sem tam básničky či fotografování. Ale jak říkám, beru to spíše podle nápadu, který by se mi mohl líbit.

Martin Javor
Při vypisování soutěží se nejvíce těším na kvalitní a originální vypracování, která jsou největší odměnou. I když i ta finanční stránka a zisk magíků je pro mě také silnou motivací. Já osobně mám rád logické soutěže, hádanky, počítání a podobné typy soutěží.

A na samotný závěr chybí už jen vyjádření náhodně vybraných kolejních zástupců. Jaký oni mají názor na aktuální stav soutěží na hradě?

Nicolette Marique Leroy, primuska
Musím říct, že v minulých pár týdnech, kdy začal školní rok, jsem soutěže dost postrádala, protože si na nich dost zakládám a snažím se je pravidelně plnit. Vzpomínala jsem na minulý rok, kdy jsem se častokrát musela donutit, abych byla schopna je splnit, kolik jich bylo na výběr. Letos to začalo nedostatkem, nyní to vypadá, že se blýská na lepší časy a bude jich dost. Rozhodně bych se nezlobila, kdyby bylo větší množství, ale chápu, že fialoví mohou ztrácet motivaci a chuť soutěže vypisovat, když je pro ně tak nízké finanční ohodnocení v porovnání s časem, který stráví nad hodnocením příchozích vypracování. Jsem tedy ráda za všechny soutěže, protože vždy může být hůř, což by bylo ve chvíli, kdy by zaměstnanci přestali soutěže vypisovat úplně a to bych nejspíše neunesla, i když z některých nejsem moc nadšená. Osobně bych nepohrdla vícero soutěžemi zaměřenými na focení a kreslení. – Zasměje se. –

Kim Sarah Reevesová, studentka 3. ročníku rozšiřujícího studia
Jednoduše bych mohla říct, že je jich sakra málo. Ale! Cením si toho, že jsou rozmanité. Když se teď podíváte do seznamu soutěží, uvidíte skládací, psací, kreslící i fotografickou soutěž, takže je z čeho vybírat. Ráda bych viděla ještě nějaké logické nebo vyhledávací, to mi docela chybí. Oceňuji práci všech profesorů při vymýšlení soutěží, protože to pro ně nejspíš není velká motivace, když se jim na soutěž vrhne pár lidí a oni si s tím dali takovou práci. Ráda bych je tímto svým malým vyjádřením povzbudila a vlila novou energii, aby pro nás vymysleli nové soutěže, které by jim nezabrali čas, ale byli kvalitní, aby je pan David schválil.
Co se týče hodnocení soutěží, asi je to můj dojem, ale podle mě se hodnocení trochu zvedlo. Už to není nula nula nic, ale dá se to. Samozřejmě by mohlo být větší, ale s tím asi nic nenaděláme. Kdyby ses mě, Trevore, zeptal ještě před půl rokem až rokem, asi bych nebyla tak mírná, protože tehdy mě soutěže neustále rozčilovali a to jak hodnocení, tak jejich nepoměr, samé psací a nic z toho. Byla jsem z toho celkem na nervy, protože utrhnout si bod ze soutěží bylo docela těžké! Jsem ráda, že se jejich stav zlepšil a opravdu skládám poklonu všem profesorům, kteří něco vymýšlí. Mohlo by vás být víc, ale jsem ráda za ty, co vypisují! – Usměje se. –

Michael Jones, student 5. ročníku
Musím říct, že s počtem soutěží jsem spokojen, je jich přesně tolik, že je nikdy nestihnu udělat všechny, což mi zcela vyhovuje. Oceňuji, že je tam většinou na výběr z fotících, psacích, básnících a kreslících soutěží zároveň, takže můžu dělat, na co mám náladu. Super jsou taky logické soutěže a vyhledávačky, tam si člověk parádně odpočine od náporu kreativní činnosti, dle mého názoru by jich klidně mohlo být víc. Vždy mě zaujímají též soutěže, do kterých se musí zapojit více lidí, či soutěže spojené s nějakou částí hradu a okolí, teď to jsou například tzv. ďábelské soutěže. Přijde mi, že krásně podporují hradní atmosféru.
Pokud mi na soutěžích něco opravdu vadí, tak chybějící komentáře. Člověk pak neví, zda to dotyčný vůbec četl. A i z komentářů typu „Ok.“ nebo „V pořádku.“ u kreativních soutěží také nejsem zrovna nadšený, ale to nejspíš nikdo. – Usměje se. –

Agatha Scarlet, prefektka
Co se týče soutěží, tak zrovna dneska (14. října, pozn. red.) je jich docela málo, ale tenhle rok obecně je to celkem dobré. Když to porovnám s minulými dvěma lety, kdy bylo soutěží poskrovnu a ještě byly mizerně hodnocené, maximálně pět až deset bodů, tak letos je to docela fajn. Líbí se mi, jak jsou pestře kombinované, takže si může každý vybrat, co se mu líbí, psaní, kreslení, básnění, focení, hádanky.
Jediné, co by se mohlo zlepšit, by bylo, kdyby jich bylo na výběr víc. Sama dělám soutěže moc ráda, ale občas není co. – Zatváří se zklamaně. –

Stanovený limit na délku článku jsem tímto s největší pravděpodobností přetáhl, ale snad mi to odpustíte. Děkuji všem, kteří věnovali tomuto článku pozornost, a pokud se chcete podělit o svůj názor, rozhodně ho nezapomeňte připsat do komentářů.

Pro Denní věštec
Trevor Ztřeštěný

Komentáře

  1. – Žjůůů, super článek! Moc dobře se četl, hlavně soutěže jsou pořád žhavý téma! – směje se –
    A číslo 48 soutěží mě zarazilo, přece jich být tolik nemohlo! 😀 – přemýšlí, kde se to všechno vzalo –

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *