Co dál s mazlíčky?

| Vydáno:
Nejstarší mazlíčci na hradě s námi v současné době žijí dobu přesahující 600 dnů. Bylo to právě 3. 3. 2015, kdy byl otevřen v Godrikově Dole útulek s přilehlou arénou. Popularitu si mazlíčci získali prakticky hned, ale jak si stojí dnes?

Za téměř dva a půl roku se mazlíčci na hradě zabydleli. Musíme ale říct, že chovatelství v určitých oblastech stagnuje. Nicméně i tak jsme se dočkali dvou nových druhů – žab a spolu s chovatelskými licencemi, které jsou dostupné teprve od 18. září, také hafoňů.

Mazlíčci, kteří poctivě trénují, se již dostali na své maximální dovednosti ve všech třech disciplínách, tedy v mrštnosti, běhu a síle. Ovšem jen tyto „kladné“ vlastnosti spolu s morálkou mají stanovenou maximální hodnotu 100 %. Co chovatele asi těší méně, je, že například mlsnost nemá svou maximální hodnotu. Kvůli tomu, že už není možnost, jak zlepšit sportovní výkony mazlíčků, se také ustálil žebříček rekordů. Dříve se o přední příčky přetahovalo několik šampionů, podle toho, kdo jak trénoval a závodil. Nyní je ale možné vylepšit výkony mazlíčků při stoprocentních dovednostech pouze aktuálním rozpoložením mazlíčka, tedy například náladou, agresí, sytostí a podobně. A tak je žebříček rekordmanů na horních příčkách velmi vyrovnaný.

Běh [s] Skok [cm] Šplh [s]
Rekord 513,78 488,65 212,72
2. místo + 0,61 – 0,47 + 0,08
3. místo + 0,69 – 4,21 + 1,64
4.místo + 4,23 – 5,16 + 1,98
5. místo + 16,33 – 6,38 + 2,44

V tabulce je možné vidět rekordy v daných disciplínách včetně času, o který jsou další čtyři mazlíčci pomalejší, nebo centimetrů, které jim na rekordmana chybí v případě skoku. Celé první desítce ale jednoznačně vládnou krysy, které jsou na hradě nejdéle, a tak jsou nejlépe trénované. Ještě více pozadu zůstávají nejmladší hafoni, jak je vidět na tabulce níže.

Běh [s] Skok [cm] Šplh [s]
Krysa 0 0 0
Žába + 147,29 – 130,62 + 161,27
Hafoň + 351,89 – 342,46 + 334,38

Zatím mají ale majitelé žab a hafoňů čas vytrénovat své mazlíčky, než bude uspořádána olympiáda, která by mohla přinést zpestření i nové magíky.

I když už krysy pobíhají po hradě poměrně dlouho, nepodařilo se ještě vychovat žádnou čistokrevnou. Ona je ostatně výchova mazlíčků a jejich množení velmi náročná záležitost, především s ohledem na genotyp, který u krys nabízí u každé z šesti částí těla tři možná zbarvení. Podle složení genotypu zděděného po předcích se může vyskytovat až 54 zbarvení krys (9 kombinací genotypu násobeno šesti částmi těla krysy) a pouze tři z těchto kombinací jsou čistokrevné, tedy jejich geny jsou složeny pouze z jednoho druhu (A, B, C) a jejich srst má tak po celém těle stejnou barvu. I kdyby se majitelé snažili spojovat pouze velmi podobné druhy, čeká je běh na dlouhou trať.

Pro některé mazlíčky je dnes takřka nemožné dosáhnout rekordu a stejně tak těžké, ne-li těžší, bude vychovat alespoň jednoho čistokrevného mazlíčka. I tak bychom neměli mazlíčkům odpírat jejich přednosti, například to, že nám pomáhají v Ďáblově jámě nebo v Soubojovém klubu, nemluvě o radosti, kterou přinášejí majitelům už jen proto, že je mají.

Pro Denní věštec
Edmund Heusinger

Published by

Edmund Heusinger

Edmund Heusinger působí v redakci Denního věštce od července 2014. Získal cenu UNC za novinářský debut roku (2014), redaktora roku (2015), článek roku (2017) a Řád ostrého brka (Z2016). Nejraději píše o tom, co jeho samotného zajímá a naopak si nejraději přečte kvalitně zpracované rozhovory a články, které se svými tématy strefují do černého.

Komentáře

  1. moc hezký článek k zamyšlení, děkuji za něj 🙂 doufejme ale, že školní zásoby krysích ocásků jsou bohaté, neboť jinak by krys dramaticky ubylo 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *