BMI: Bodová masová inflace

| Vydáno:


A je to tady, vážení, nepřítel jménem inflace už se od mudlů přesídlil i k nám. Bohudík (nebo snad bohužel?) se neusadil ani tak na penězích, jako na bodech do školního poháru.

Je bezesporu jisté, že časy Harryho Pottera, kdy na výhru školního poháru stačilo celé koleji získat 482 bodů, jsou nenávratně pryč. Jednak za to může odebrání pravomoci srážet body, kterou kdysi měli i prefekti a primusové, dále pak vytvoření nových studentských aktivit, jako jsou kromě dnes již samozřejmých soutěží i semináře.

Tento fakt ale nevysvětluje, jak je možné, že každým rokem roste počet bodů jak u vítězných kolejí, tak i u „největších snaživců“. Je to snad tím, že mají studenti větší a větší sumy peněz na uplácení profesorů? Nebo snad tím, že jsou studenti opravdu čím dál více „snaživější“? Podle mého názoru (a podle názoru mé mini-ankety) získáme pravý důvod jedině tehdy, když z každé oblasti, která body ovlivňuje, vybereme nějaký důvod a ty pak následně smícháme dohromady.

A jaký že je tedy závěr? Kdo, či co, za inflaci může doopravdy? Je to směs těchto a ještě možná nějakých dalších důvodů:

– studenti jsou více motivováni ke sběru bodů
– na škole je větší počet zajímavých předmětů, seminářů ale i soutěží
– o školu je stále větší zájem

– profesoři známkují mírněji než za časů „našeho drahého Harryho“. Získat V a větší počet bodů je tedy snazší než dříve
– přímo úměrně se snahou získat pohár roste i rivalita mezi kolejemi, což má za následek zařazení vyšší rychlosti ve sbírání bodů
– b. b. se u některých předmětů přeměnily z „bonusových bodů“ na „běžné body“

Takže tedy tak. Jen buďte ostražití, kdo ví, jestli by náhlý milion bodů za domácí úkol nezpůsobil zhroucení celého univerza? …

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *