UNC – nominace v odborných kategoriích

| Vydáno:
Rok se s rokem sešel a o slovo se opět hlásí Den kouzelnického tisku. Den, který by možná ten, kdo nenahlíží do hradního kalendáře, zcela pominul, zároveň však ale den, kdy hrstka milovníků hradního čtiva s napětím čeká, kdo si odnese krásnou sošku za ten či onen počin. Abychom ale mohli ceny předat, musíme si nejdříve představit nominované za loňský rok.

I letos začneme tradičně představením odborných nominací. Nominace v odborných kategoriích se liší od čtenářských tím, že v nich nehlasují čtenáři, ale jak už název sám napovídá, odborná porota složená z šesti šéfredaktorů a tří odborníků. Kdo se náročné úlohy chopí letos?

Šéfredaktoři:
Corvinus Declaratio: James Watfar
Denní věštec: Niane z Libelusie
Hadí král: Lily Angelina Johnsonová
Lví tlapou: Marina Liquett Charrette
Sub Salix: Lilien Emity Meised
Žlutý Trimeles: Andrew Uroboros

Odborníci:
prof. Bilkis Blight: profesorka, která má za sebou dlouhá léta praxe v teoretické i praktické novinařině a zároveň v redaktorské i vedoucí pozici v redakci
prof. Kouhei Hasangeki: jazykově nadaný profesor s citem pro psaný text
knihovník Martin Javor: bývalý knihovník schopný hodnotit umělecké i učební texty, pořadatel zábavních a literárních večerů na naší škole

Doufejme, že i letos se porotě, stejně jako v předchozích dvou ročnících, povede odhlasovat hladce a dle nejlepšího vědomí a svědomí!

Změnou, nebo snad řekněme letošní výjimkou, bude absence kategorie Umělecký počin roku, což je kategorie určená čítárně SubSalix, která v letošním roce také prošla přesunem na jiná místa a teprve před pár dny se dočkala znovuotevření. Budeme se těšit na další rok, kdy se opět budeme moci začíst do nominovaných počinů!

A nyní nastává ten správný čas – pojďme si odtajnit nominace v odborných kategoriích, kterými jsou pro letošní rok tyto:
1, PROJEKT ROKU
2, NOVINÁŘSKÝ DEBUT ROKU
3, NEVIDITELNÉ TVÁŘE ČASOPISU

PROJEKT ROKU

V této kategorii měli šéfredaktoři možnost nominovat až dva projekty za svůj časopis. Takovým projektem se rozumí počiny, které se vymykají běžně vydávaným příspěvkům a mají minimálně dva-tři díly. Na koho se letos usmálo štěstí?

Corvinus Declaratio: ŠMRNC! Projekt od začátku do konce vedený dušicí Eliah Tailesovou byl v loňském roce krásným zpestřením našeho časopisu a slavil u čtenářů velký úspěch. Z pozice vedení časopisu pak musím ocenit i precizní zpracování celé soutěže, která běžela hladce, bez nejmenších komplikací a byla zkrátka snem každého šéfredaktora.

Denní věštec: Letos jsem vybírala ze tří osobních favoritů a nakonec jsem rozhodla, že nominuji říjnovou soutěžní minisérii Turnaj Shnilé dýně, která byla tím nejlepším, co jsme letos v soutěžích nabídli. Skvěle vystihovala halloweenského ducha, měla dobrou účast, byla precizně nachystaná. Za mě jednoznačná volba. Přála bych si více takových dobrých tematických soutěží. Má druhá volba padla stejně jako loni na Komiks Denního věštce – letos mé oko především spočinulo na sérii Ve víru času, aneb Hledá se Golem. Komiksy Denního věštce jsou celoročně půvabným zpestřením a zábavou – neumím si už bez nich naše hradní noviny představit, proto si zde zaslouží zcela jednoznačně být.

Hadí král: Antivalentýn v Hadím králi. Samotnou myšlenkou Antivalentýna je, že by k sobě měli být lidé oškli- ehm, upřímní alespoň jednou za rok (což mimochodem naprosto krásně vystihuje Hadího krále i Zmijozel jako takový), proč to tedy neudělat v den, kdy všude kolem létají srdíčka, že. A vzhledem k možnosti anonymního odeslání může vlastní antivalentýnku napsat opravdu každý.

Lví tlapou: Nominuji projekt Nová šéftlapka. Bývalá šéfredaktorka Lví Tlapou, šéftlapka Olivka, vydala ve svém posledním a rozlučkovém vydání jediný článek, v němž světu oznámila jméno svého nástupce. Předcházelo mu číslo, na kterém tvrdě pracovala celá redakce a které spekulovalo nad identitou oné záhadné osoby. Jedinečný projekt s dobrým nápadem z pera bývalé šéftlapy Olivie Windy!

Žlutý Trimeles: Nominuji v první řadě TNT – Tradiční nováčkovský turnaj. Je to projekt, který se k Trimelovi neoddiskutovatelně váže a provází nováčky již roky. Je nejen ukázkou společné práce koleje, protože se na tomto projektu podílí mnoho našich jezevců, ale dává nováčkům krom zábavy i možnost začít studia na Hogu s něčím víc než jen základním stipendiem. Je samozřejmé, že výherce uniformy může být jen jeden, ale sám si moc dobře pamatuji, jak mi do začátku přišla vhod každá, byť opelichaná, sovička nebo smetáček, za který jsem nemusel utrácet pracně vydělané srpce. A v tom vidím hlavní přínos TNT. Ve snaze usnadnit nováčkům vstup do hradu a do života všeobecně.

NOVINÁŘSKÝ DEBUT ROKU

V této kategorii šéfredaktoři nominují toho (jednoho!) člena redakce, který začal psát v daném roce a je největší hvězdou ze všech nováčků.

Corvinus Declaratio: Jitten Elenvírová. Nejvýraznějším redaktorským nováčkem loňska byla zcela jistě Jitten Elenvírová. Práce v redakci se chopila s nadšením a ihned dokázala, že dovede tvořit zajímavé články té nejlepší, veskrze modré úrovně.

Denní věštec: Letos jsem se rozhodla nominovat dámu – slečnu Esmeraldu Milagrosa. Ta převzala po své matce famfrpálové reportáže a zároveň se zapojila do naší redakce jako blokařka, která pro Vás tvoří Hradní drbnu, Bradavický expres a blok Nepřehlédněte. Ráda bych měla více takových nováčků!

Hadí král: Nominuji Alexu Spiderwickovou. Alexa je primárně ilustrátorkou jiných textů, zároveň ale kreslí a maluje komiksy i obrázky, které svým sdělením vydají na samostatný článek. Nejprve jsem si nebyla úplně jistá, kam bych ji měla zařadit, ale fakt, že do HK začala přispívat až letos, vše ulehčil; za její krásné obrázky a promyšlené komiksy jí patří nominace na debut roku.

Lví tlapou: Na post Debut roku 2016 nominuji studenta 4. ročníku, Jamese Loxara, který se ke konci loňského roku připojil do redakce LT. Má svůj osobitý styl, jeho články nepostrádají důvtip a nápad a jako jeden z mála dodržuje deadliny. A to je ve světě redaktorů opravdová rarita!

Žlutý Trimeles: Jako novinářský debut jsem se rozhodl dát Lestrencis Argoni Blaire. Přišla s fantastickým nápadem na společné psaní. Byla plná elánu a projektu se velmi intenzivně věnovala. Bohužel se nerozjel, jak jsme všichni předpokládali. Nicméně myšlenka dál zůstává a já si cením snahy, kterou jako student prvního ročníku projevila.

NEVIDITELNÉ TVÁŘE ČASOPISU

Tato kategorie je kategorií velmi důležitou. Díky ní jsou totiž oceňováni ti členové redakcí, kteří odvádějí kus práce, ta ale nemusí být čtenáři na první pohled tak viditelná. Patří sem zejména korektoři, zástupci šéfredaktora, grafici, a tak dále. Šéfredaktoři mohli využít příležitost a nominovat dvě tváře ze své redakce.

Corvinus Declaratio: V této kategorii nominuji Lilien Emity Meissed. Neviditelnou tvář modrého časopisu nosí slečna, jejíž práci vidí každý a všude. Lilien stojí za drtivou většinou barev, správných obrázků a vůbec za dodržením složitých pravidel krásy všech článků. Díky ní přežívá na stránkách Corvina tradice úprav a zkrášlovacích kouzel, kterými byl náš plátek vždy typický a na která je pyšný.

Denní věštec: Letos bych ráda nominovala v této kategorii kolegyni profesorku Lilien Emity Meissed. Ta totiž v uplynulém roce správcovala bloky Denního věštce, což není práce snadná, protože vyžaduje opravdu pravidelnou péči. Kolegyně tuto práci vykonávala velmi svědomitě. Kromě toho během celého roku byla mou druhou zástupkyní, častokrát radila při důležitých rozhodnutích a pomáhala s náročnou prací. Druhou nominovanou je Nerys Heliabel Ghostfieldová. Slečna Nerys je dlouholetou korektorkou Denního věštce a už to je věc, která by zasloužila ocenit plným trezorem u Gringottů. Krom toho ale slečna Nerys funguje jako má plnohodnotná zástupkyně a grafik. Je autorkou mnoha nápadů, které v roce 2016 Denní věštec okořenily, a já bych ji nazvala tím nejpilnějším mravenečkem v naší redakci.

Hadí král: Jednoznačně Eineann Mag Lasair. Být korektorem není žádný med, ať už jde o opravování mnohdy nechutných chyb nebo o pochybné platy (protože když je člověk neviditelný, předpokládá se, že nic nepotřebuje). Eina je ale nejlepší a popere se s lecčím, proto byla jasnou volbou na nominaci v této kategorii.

Lví tlapou: V kategorii Neviditelná tvář časopisu je nominována bývalá nebelvírská prefektka, skvělá redaktorka a korektorka, Tamarka Pudlíčková. Její jméno nebývá v souvislosti s kolejním časopisem tolik skloňováno, ale právě ona zajišťuje kvalitu vydávaných článků a dělá pro redakci první poslední. I přes časové vytížení si vždycky najde chvilku a pokaždé odvádí prvotřídní práci. Děkujeme!

Žlutý Trimeles: Jako neviditelnou tvář bych rád uvedl našeho pana kolejního. On je sice občas i vidět za některým článkem, ale práce, kterou odvádí na pozadí, ať už je to starost o grafiku a design Trimela, jeho propagace a v neposlední řadě práce na novém projektu, to jsou činnosti, bez kterých by Trimeles nemohl pořádně fungovat. Takže moje nominace je Nicholas McElen.

Nyní známe nominace v odborných kategoriích. Moudré hlavy mají několik dní na to, aby společnými silami zvolili v každé kategorii toho nejlepšího – to nejlepší. Kéž mají čistou hlavu a šťastnou ruku!

A Vy, milí čtenáři, se můžete těšit na čtvrtek, kdy bude vydán článek s nominacemi ve čtenářských kategoriích a kdy naleznete ve svých sovincích hlasovací lístek.

Pro Denní věštec
Niane z Libelusie

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *