Seznámení s nováčky I.

| Vydáno:
Jsou noví, jsou neznámí a nesmírně zajímaví! Odkud přišli, jakými jazyky mluví? Kdo nosí brýle a kdo je dobrý v domácích úkolech? Z jaké krve pochází, co mají rádi a co nesnáší? Seznamte se s jedním z nich!

Naše redakce si vzala pod lupu jednoho z nově zařazených prvňáků, jehož jméno je Jamie Grey, čerstvý havraspárský student. Údajně je Praha místem, kde se vydává za mudlu, aby ostatní nepojali podezření. Narozeniny slaví 3. října a mezi jeho zájmy patří četba, móda a umění. Můžeme tedy čekat dalšího kritika v havraspárské „Módní patrole“? Uvidíme!

Lucretius McBrave: Ahoj Jamie! Děkuji, že sis na mě udělal čas. Naše čtenáře by v prvé řadě zajímalo, odkud jsi. Jsi z kouzelnické rodiny? Máš nějaké sourozence?
Jamie Grey: Ahoj Lucre. Pocházím z velkého kouzelnického rodu, náš rodokmen je opravdu obsáhlý, až moc, řekl bych. – zasměje se – Předkové sahají až do dalekého Ruska, také do dnešní Velké Británie a Slovenska. Zajímavá míchanina, že? Souvisí to s mou rodinou i dnes, každý je úplně někde jinde, nesdružují se všichni na stejném kontinentu. Sourozence nemám, takže jsem takový ten „vymazlený“ jedináček, který dostane vše, čeho se mu zamane. – zasměje se –
Ne, není to tak, rozmazlený nejsem, ve skutečnosti si vážím všeho, co mám a co mi život nabízí.
Víte, dnes například všichni berou „něco“ automaticky, jako samozřejmost, že to tak má rozhodně být. To ale není pravda. Každý by si měl třeba vážit dobře vykonaného servisu od prodejního asistenta nebo skvělého jídla v restauraci.

Lucretius McBrave: Jak dlouho už víš, že jsi kouzelník?
Jamie Grey: Vzhledem k tomu, že jsem se narodil přímo do kouzelnické rodiny, věděl jsem odmalička, že jsem kouzelník. K tomuto bych ale dodal, že v naší rodině jsou i Ti, kteří kouzlit neumí, nedostali ten dar, ale využili toho jinak. V mudlovském světě jsou to výborní profesoři na univerzitách nebo doktoři. A velice si jich považuji. – usměje se –

Lucretius McBrave: Jak se ti líbí na hradě? Máš nějaké vyloženě oblíbené místo? Je zde naopak něco, co tě štve?
Jamie Grey: Hrad se mi líbí, nemám žádná negativa, musím říct, že jsem velice rád za Ty, kteří tu jsou. Občas se i skvěle pobavím. Jestli mám oblíbené místo? – přemýšlí – Ach ano, rád chodím do hospody v Prasinkách, jmenuje se U Tří košťat.
Především hospodu rád navštěvuji proto, že nabízí soukromí. Jsou určitá témata konverzace, která nemůžete rozebírat ve velkém kruhu obyvatel hradu. – zasměje se –
K poslední otázce. Občas si myslím, že některé diskuze ve Velké síni se příliš nafukují od ostatních obyvatel, možná by někteří chtěli zavést cenzuru slova. Ale nebudu zde dále rozvádět konkrétní případy.

Lucretius McBrave: Plánuješ vzít předměty útokem, nebo ti tento školní rok postačí méně předmětů?
Jamie Grey: Školní předměty vezmu dokonce brutálním útokem. Plánuji se zapsat minimálně na deset předmětů. Hodně miluju anglickou literaturu, taky ruskou, takže se zapíšu určitě na Kouzelnickou literaturu.
Dále plánuji Literární seminář nebo Šéfredaktorské minimum. A pokud se otevře i předmět jako Astrální cestování a Starověké civilizace, též nepohrdnu. Pak bych rád i Psychologii a Mytologii.
Je toho spousta, je to jedna z věcí, která se mi na projektu, jako je Hogwarts, líbí. Nabízí opravdu velké množství předmětů ke studování.

Lucretius McBrave: Našel sis na hradě nějaké kamarády? Koho? Je někdo, s kým se vůbec nemusíš? Jací profesoři na tebe zatím působí nejpříjemněji?
Jamie Grey: Na to, že to je stále krátká chvíle, co se týče mého pobytu zde, poznal jsem spoustu úžasných lidí. Překvapilo mne, že tu jsou i někteří se stejnou oblibou pro módu jako já. Některé znám i osobně z mudlovského života. –zasměje se – Tohle mne nepřestává udivovat. – zakývá hlavou – Svět je snad opravdu malý. Pokud mám uvést jméno, tak je to z profesorů madam Rawenclav. Nemohu se dočkat jejích přednášek, jsem velice zvědavý. Hlavně obdivuji, co jsem se z diskuze s ní dozvěděl, co studuje v mudlovském životě.

Lucretius McBrave: Čteš hradní tisk?
Jamie Grey: Abych se přiznal, tak moc ne. Zatím zde nesleduji mediální dění. Párkrát jsem snad zalistoval jen kolejními novinami Havraspáru. Zalíbila se mi Módní patrola, kde redaktor hodnotí vždy nějakého hradního obyvatele.

Lucretius McBrave: Nyní ovšem ke tvé nové koleji. Jsi spokojen s volbou Moudrého klobouku? Jak tě uvítali členové koleje? Máte v rodině někoho, kdo také studoval v Havraspáru, nebo jsi první „modrý“ v rodině?
Jamie Grey: Jsem rád, že již mohu říci: „Je to v kapse!“ – uculí se – Hodně jsem si přál Havraspár a jsem rád, že se mi tohle splnilo. Trochu jsem uvažoval i nad Zmijozelem, ale stejně mi cosi „říkalo“, že zcela určitě patřím do koleje modrých studentů.
Uvítání bylo skvělé! Pro nás, jakožto nováčky, byl dokonce i nakreslený obrázek od starších studentů. Uvítal bych snad už jen welcome drink, ten se bohužel nekonal. – zasměje se – Co se týče mé rodiny, drtivá většina chodila do Havraspáru, táta chodil ale například do Zmijozelu. Pár jich snad bylo i v Mrzimoru.

Lucretius McBrave: Neušlo mi tvé zapálení do módy. Máš v plánu přispívat do Módní patroly, rubriky o módě v havraspárském časopisu?
Jamie Grey: Vzhledem k tomu, že se plánuji zapsat minimálně na deset předmětů, tak uvidím, jak mi to čas dovolí. Rád bych navíc navštívil i pár seminářů. Takže zatím ani neuvažuji o spisovatelském přispívání do havraspárského časopisu.

Lucretius McBrave: V kolejích je zvykem, že si starší studenti berou na starost (ve tvém případě pod křídlo) prváky. Kdo je tvým patronem? Rozumíte si navzájem?
Jamie Grey: Mým patronem je Miraell Eliranne, zatím jsem neměl vůbec možnost ji nějak poznat. Ale uvítání v podobě dopisu bylo milé, vstřícné a stručné. – zasměje se – Tím myslím, že to bylo od uvítání, informace o nadcházejícím večírku pro nováčky, až po upozornění na zápis do výuky. A dále se uvidí, jak mi bude nápomocná. – zasměje se –

Lucretius McBrave: Jamie, na závěr se trochu zasni, kdybys mohl mávnout kouzelnou hůlkou (ehm, to vlastně můžeš) a zastávat jakoukoliv profesi, která je na našem hradě k dispozici, která by to byla?
Jamie Grey: Dobrá otázka, nad tímto musím trochu popřemýšlet. Ale asi by to byla Kouzelnická literatura nebo návrhářina, či vysoké krejčovství – haute couture.
Baví mne hodně četba a móda je mým denním „chlebem“. Vyřeším to tedy tak, že bych si vybral vše, co jsem výše uvedl. – zasměje se –

Lucretius McBrave: Děkuji ti za příjemný rozhovor, uvidíme se na hodinách! – usměje se –

Kdo bude další vyzpovídaný? Bude hovorný jako Jamie, nebo naopak skoupý na slovo? Chlapec, nebo dívka? A z jaké koleje? Nenechte si ujít další nováčkovskou zpověď!

Pro Denní věštec
Lucretius McBrave

Published by

Lucretius McBrave

Redaktor je synem známého módního kritika a experta. Nebere si servítky a pro kritiku nechodí daleko. Krom módy rád píše články o všeobecném hradním dění, ale i o tom, co se děje ve světě, a je potěšen každým lichotivým komentářem.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *