UNC – reportáž ze slavnosti

| Vydáno:
Předchozí dvě slavnosti Udílení novinářských cen se konaly při příležitosti Dne kouzelnického tisku, který připomíná založení Denního věštce 6. února. Letos se slavnost konala 8. února, což jí rozhodně neubralo na atraktivitě a lesku. Podívejme se tedy, jak večer probíhal a kdo proměnil své nominace a získal tak prestižní ocenění.

Program slavnosti Udílení novinářských cen za rok 2016 otevřely krátce po 19. hodině dvě nejpovolanější osoby. Niane z Libelusie, šéfredaktorka Denního věštce, která prakticky stojí za celým projektem UNC, přednesla úvodní slovo. Následně využil příležitosti ředitel Matthew Whitecrow, aby poděkoval všem hradním novinám, časopisům a jejich redaktorům za tvorbu, na které se podílejí.

Poté byli představeni členové odborné poroty, na kterých byla rozhodnutí v kategoriích Projekt roku, Novinářský debut roku a Neviditelné tváře časopisu. Tříčlennou porotu tvořili profesoři Bilkis Blight a Kouhei Hasangeki spolu s knihovníkem Martinem Javorem.

Pak už nebránilo nic tomu, aby byla vyhlášena první cena – Projekt roku, o což se postarala Marina Liquett Charrette. Výsledky byly opravdu těsné, a tak se o první tři místa podělilo hned pět projektů! Třetí příčku obsadily Turnaj Shnilé dýně a AntiValentýn s jedním hlasem. Druhé místo patří projektům ŠMRNC! a Komik(s) Denního věštce, oba získaly po dvou hlasech. První místo pak získal Tradiční nováčkovský turnaj se třemi hlasy.

Mezi vyhlašováním měli šéfredaktoři časopisů možnost říci pár slov ke všem přítomným. Jako první této příležitosti využila Niane z Libelusie, aby poděkovala kolektivu redakce Denního věštce a předala Alfovi Wolfmoonovi krásnou Čapku z výtisku Denního věštce.

Cenu pro nejlepšího z nejmladších redaktorů, Novinářský debut roku, přišel vyhlásit Andrew Uroboros. Tentokrát nebyly výsledky tak těsné. O druhé místo se sice podělily se dvěma hlasy Esmeralda Milagrosa nominovaná za Denní věštec a Alexa Spiderwicková, s pěti hlasy si pak první cenu odnesla Jitten Elenvírová.

Po prostoru, který dostala šéfredaktorka nebelvírského časopisu Lví tlapou, zbývalo vyhlásit už jen poslední cenu odborné poroty, a to Neviditelné tváře časopisu. Porota nakonec odhalila neviditelné a sám porotce Martin Javor seznámil zaplněnou Velkou síň s výsledky. Dva hlasy získala Eineann Mag Lasair a obsadila tak třetí příčku. Na druhém místě získala tři hlasy Lilien Emity Meissed (nominovaná za Denní věštec i Corvina Declaratio), první místo nakonec patřilo Nerys Heliabel Ghostfieldové, která tak obhájila toto ocenění z minulého roku.

Na pódium se ještě na chvíli vrátil šéfredaktor Žlutého Trimela, aby poděkoval své redakci a Nicholasi McElenovi předal jako speciální poděkování Výtisky Žlutého Trimela. Pro všechny pak byla připravena speciální novinářská soutěž a tím se slavnostní večer přehoupl do své druhé poloviny. Nejrychleji křížovku vyřešil a kouzelné slovíčko poslal Tom Hangleton, dalšími majitelkami zlatého galeonu se staly Kaitlyn Santini a Ariana Charlotte Bernadotte. Ostatních sedm pokořitelů náročné křížovky, jmenovitě Cassandra Aurora Nott, Hekatea Centaurix, Katsuki Swallow, Nicholas McElen, Patricia Baloure, Sakura Lilie Himawari a Tadäus Trottertickler, si odneslo novotou zářící čapí brk.

Druhá polovina slavnostního vyhlašování patřila cenám v čtenářské kategorii. První cenu čtenářské kategorie, Článek roku, vyhlásila porotkyně Bilkis Blight. S jedenácti hlasy obsadil třetí místo článek Zmijozelské patnáctero před posledním zápasem z pera autorské dvojice Zuzana Malron a Chelle Lailah Fay. Na druhé místo stačilo Gitě Hrdličkové s jejím článkem Tajemství profesorského večírku hlasů čtrnáct. Článek roku, Některé dítě je asi prokleté, získal devatenáct hlasů, pochází z pera redaktora Nebelbracha Mechachy.

Šéfredaktor Corvina Declaratio taktéž využil své chvíle na pódiu, ještě než mohl znát výsledky, poděkoval redaktorům i své předchozí šéfredaktorce. Pak už ale přišel čas pro Lily Angelinu Johnsonovou, aby vyhlásila výsledky v kategorii Redaktor roku. Gita Hrdličková nominovaná Denním věštcem obsadila s dvanácti hlasy třetí místo, druhé místo obsadila rovněž Denním věštcem nominovaná Nerys Heliabel Ghostfieldová. Dvacet jedna hlasů posbírala Wronka Zabloudilová nominovaná svým kolejním časopisem, a obsadila tak první místo.

Šéfredaktorka Hadího krále, Lily Angelina Johnsonová, která oznámila výsledky v kategorii Redaktor roku, se na pódiu ještě zdržela a i ona poděkovala své redakci. Pak již nastal čas na poslední vyhlášení, kterého se opět ujala Niane z Libelusie, a to Časopis roku. Žlutý Trimeles si s patnácti hlasy vysloužil třetí místo, o sedm hlasů a jednu příčku v umístění byl Denní věštec. Vítězem kategorie se stal Corvinus Declaratio s celkovým počtem třiceti dvou hlasů.

Na závěr programu byl ještě vylosován výherce jednoho galeonu. Do slosování byli zařazeni všichni z šedesáti tří kouzelnic a čarodějů, kdo podepsali svůj hlasovací lístek. Šťastlivcem byla nakonec Bibi Anne.

Tím se mohl zdát oficiální program třetího slavnostního večera Udílení novinářských cen naplněný a organizátoři, v čele s Niane z Libelusie, mohli být spokojení. Ale právě organizování UNC vylučuje možnost, že by získal cenu ten, kdo si ji zaslouží nejvíce. Letos však Niane z Libelusie nejen ceny předávala, ale také jednu sama získala v podobě ocenění Pilíř hradní novinařiny, a kromě soušky pro vítěze UNC, diplomu a dalších hmotných cen sklidila i upřímný a bouřlivý potlesk celé Velké síně.

Na závěr jen připomeňme, že všichni vítězové získali cenu v podobě tří Galeonů, diplom a pečeť. Vítězové v kategoriích Novinářský debut, Neviditelné tváře časopisu a Redaktor roku si navíc odnesli i sošku.

Děkujeme celému organizačnímu týmu UNC, v čele s Niane z Libelusie. Den kouzelnického tisku s datem 6.2.2018 je ještě daleko stejně jako čtvrtá slavnost UNC, ale již dnes si můžete potěšit oči a srdce nad články v hradním tisku nebo se sami zapojit. Do příštího Udílení novinářských cen tedy na viděnou!

Pro Denní věštec
Edmund Heusinger

Published by

Edmund Heusinger

Edmund Heusinger působí v redakci Denního věštce od července 2014. Získal cenu UNC za novinářský debut roku (2014), redaktora roku (2015), článek roku (2017) a Řád ostrého brka (Z2016). Nejraději píše o tom, co jeho samotného zajímá a naopak si nejraději přečte kvalitně zpracované rozhovory a články, které se svými tématy strefují do černého.

Komentáře

  1. Bylo to krásné předávání a měli skvělý catering. Pro hradní novinařinu je to skvělý impuls.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *