Jak napsat knihu

| Vydáno:

Mnoho kouzelníků na Hogwarts, ale i mudlů by chtělo napsat knihu. Jenže neví, o čem by kniha měla být, ani jak ji správně napsat. Tento článek vám možná poradí. Ale možná taky ne, podle toho, jak si ho vyložíte.


Začneme úplnými základy. Ujistěte se, že umíte číst a psát. Tyhle dovednosti jsou k napsání knihy velice potřebné. Nestačí, když umíte jenom psát, protože by vám pak psaná písmenka nedávala smysl. A nestačí umět jenom číst, to pak nemůžete nic napsat. Pokud číst a psát neumíte, jděte do školy (klidně i mudlškoly). Pokud jste školu vychodili a neumíte číst a psát, pak zažalujte misterstvo (mělo se přece postarat o vaše vzdělání) a jestli spor vyhrajete, tak chtějte přemrštěné odškodné. Pak si zaplaťte večerní školu. Dobrá, tohle bychom měli. Teď se ujistěte, že máte psací potřeby. Nebo počítač. Aby bylo jasno, tak svou knihu nepíšeme do vzduchu ani do vody. Máme psací potřeby a potřebné dovednosti, tedy můžeme začít. Máte dvě možnosti. Vymyslete, o čem kniha bude a podle toho jí dejte název, nebo naopak. Pokud se rozhodnete udělat to podle metody druhé, mám pro vás upozornění. Název by měl dávat smysl. Čtenáři obvykle nejsou nadšení z názvu typu: Abb vzf lía. Vždy jim ovšem můžete říct, že je to tajná šifra. Pak ji budou nadšeně luštit celé dny.

Nyní si probereme jednotlivé žánry.
Detektivka: Existuje několik typů detektivů. První vše zkoumá a zjistí, kdo je pachatel. Druhý má intuici, třetí vidiny. Čtvrtý jde do obchodu a koupí si knihu o sobě, pak si přečte, kdo je pachatel. Pátý nic neumí a ani se to nikdy nenaučí. Zapojte do své knihy jednoho z nich a budete mít zaručený úspěch. Poznámka: Někteří autoři přistupují k tomuto žánru velice zajímavě. Nenapíšou začátek, ale pouze konec. Pak víme, že je zločinec zatčen, ale nevíme za co vlastně. Jiní k němu přistupují ještě lépe, nenapíšou nic.

Dívčí románky: (autorka odmítla napsat cokoli na toto téma a šla si nalít kafe, proto bude tento prostor zaplněn reklamami).
Kupte si nový bleskobrk značky Pírko! Píše zaručeně „pravdivé“ informace a je nejlevnější na trhu! Nyní máme speciální akci! Jedno za cenu jednoho! Dvě za cenu dvou! To nemůžete odmítnout.
Jedině s naším pracím práškem značky Merlin budete absolutně in! Odstraní nečistoty jako jsou zaschlé lektvary, dračí krev a podobně. Testovalo ho deset kouzelnic a devět z nich označilo náš prášek Merlin za nejkvalitnější prací prostředek!
(autorka se vrátila, takže reklamy končí).

Horory: Mějte napaměti, že v hororech musí být alespoň jeden zmutovaný pavouk, jinak to nikdo číst nebude. Dejte tam tak deset hlavních hrdinů aspoň pět jich musí umřít. Nikdy je ale nenechte umřít všechny! Vždy musí přežít domácí zvířata. Jestli ne, budou čtenáři hromadně demonstrovat, aby pejsek Rexík přežil.

Fantasy: Vymyslete si absolutně trapný, zaostalý svět. Nechte své hrdiny, aby se hodiny mlátili meči bez zjevné příčiny. Stálicí na poli fantasy je prsten. V jakékoli podobě, nejlépe začarovaný nebo prokletý. Uvědomte si, že obyvatelé vaší země musí být neuvěřitelně tupí, aby se s nimi i ti nejhloupější dokázali ztotožnit.

A tři rady na závěr:
Pokud chcete své čtenáře rozesmát, nepište o pohřbech.
Jestli je nechcete uspat, nepište o teorii relativity.
Pokud píšete pohádky, raději nepište o vraždících hromadách slizu.

Vsaďte se, že s pomocí tohoto článku napíšete bestseller. A když ne, vrátím vám peníze. I když, já vlastně nic nevybírala, tak vám taky nic nevrátím.

Komentáře

  1. – Bezva článek, jeden z těch kvalitnějších tady 😉 Má příběh s hlavou a patou i vtip 😉 Keep up the good work. 🙂

    P.S. Fanda do Evanescence? 😉

  2. – Jé, já se kouknu do DV a tolik komnetářů k mému článku:-). A já když jsem to psala, tak jsem si říkala, jaká je to blbost:-)

  3. – Jako že bych měla udělat sérii takových „příruček“?:-) To by dopadlo:-) Ale zkusit to můžu:-)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *