Mlsání II.

| Vydáno:
Tak dneska přišly na řadu notoricky známé Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak, kterých určitě máte hromadu z Ďáblovy jámy. Opět si můžete přečíst testy fazolek v extrémních podmínkách, trošku historie a rozbor fazolek. Také se můžete těšit na odhalení tajemství fazolek. Jakého tajemství, ptáte se? Tak čtěte a dozvíte se.

Začneme historií. Jak už vypovídá název, tak fazolky nevynalezl nikdo jiný než Bertík Fazolka. Sice se nikdy nepovedlo najít někoho, kdo by se takto jmenoval, ale dokonce i na fazolkách je napsáno, že je vynalezl Bertík Fazolka. Ale nejspíše se jedná o pseudonym. Ani se tomu člověku nedivím, pořád by ho otravovali nějací novináři a fanoušci jeho sladkostí. Nejspíše pořád žije v Británii, ale neví se, kdo to je. Fazolky byly vynalezeny v roce 1884, bylo to ve Velké Británii, ale přesnější místo se nikomu nepodařilo zjistit. Bertíkovy fazolky se podobně jako čokoládové žabky začaly rychle šířit po Velké Británii a chvíli poté se staly jednou z nejslavnějších sladkostí na světě. Jednou z možností, proč stále vynálezce fazolek zůstává utajený, je to, že nechce dovolit konkurenci získat recept na jeho fazolky. Neví se ani, kde je jeho firma na vyrábění fazolek.

Nastal čas na extrémní podmínky, ale s Bertíkovými fazolkami to bude těžší. Jelikož obal fazolek je papírový domeček se čtyřmi okny na každé straně, tak kdybych ho hodil do krbu, shořel by. Nemohu tam hodit ani fazolku, protože bych ji v krbu také nemusel najít. Tak jdeme na to. Vybíhám před hrad a beru si sirky, sbírám nějaké větvičky. Stavím si nějaký malý čtverec z klacíků, který zapaluji. Beru si červenou fazolku a dávám ji doprostřed zapáleného čtverce, najednou PRÁSK. „UÁÁÁ,“ pěkně jsem se lekl. Fazolka praská a najednou cítím vůni jahody. Bohužel fazolka první zkoušku nevydržela, pěkně praskla a teď je celá černá a spálená. Ale pokud si chcete udělat v pokoji (ne)pěknou vůni, tak můžete použít tento levný a rychlý způsob. Dělal jsem i test, jak dlouho vůně vydrží, vydržela asi 3 hodiny, takže na udělání dojmu pro nějakou návštěvu to bohatě stačí. Tak doufejte, že vyberete dobrou fazolku. Beru si ze země další klacík, napichuji na něj fazolku a dávám ji nad oheň. Fazolka trochu zčernala, ale nepraskla. Tohle jsem doopravdy nechtěl dělat, ale tak ochutnám ji. Házím si fazolku do pusy a žvýkám. No, je trochu spálená, ale jinak to celkem jde, ovšem žádný zázrak to není. Fazolky ale v přímém ohni nevydrží. Je pravda, že sladkosti nejsou stavěné na to, aby se házely do ohně.

Byl jsem moc líný zase běhat do sklepa, a protože vím, že ještě nějaké sladkosti budu testovat, tak jsem musel něco vymyslet. Bohužel žádné zmrazovací kouzlo neumím, tak musím koupit ten mudlovský krám. Jmenuje se mrazoun nebo tak nějak. Koupil jsem si toho mražouna a dal ho do pokoje. Ale samozřejmě kouzelníci nemají elektřinu, na to jsem nepomyslel. Tak se dívám na svého krysáka, potřeboval by si trochu zacvičit. Ve skříni nacházím kolečko, ve kterém krysy běhají. Budu mít vlastní energii. Ne, není to týrání zvířat! Do mražounu dávám fazolky v míse a nalévám do mísy vodu. Krysu dávám do kolečka a běží. Ještě chvilku a máme to. To stačí, vyndám krysu a dávám jí nějakou sušenku. Fazolky jsou zmrzlé, tak na mísu nalévám horkou vodu. Koukám na rozmražené fazolky a ty vypadají celkem v pořádku. Tak je ochutnám, chutnají úplně jako obyčejné fazolky. Takže druhou zkoušku obstály.

Ale dnes jsem si připravil i něco nového, mám i třetí zkoušku. Ta spočívá v tom, že si vezmu fazolku, vyslovím *DEPULSO* a ona narazí do zdi. Uvidíme, jestli to vydrží. Podle mě by náraz mohla vydržet, vždyť je taková gumová. Beru fazolku, vyslovuji *DEPULSO* a fazolka letí a rozprskává se na zdi. Tak to jsem nečekal. Hm, tak odhad byl špatný. Utírám flek na zdi. Třetí zkoušku nevydržela.

Teď si uděláme rozbor fazolky. Rozkrojím ji a vidíme několik vrstev. První vrstva je velice nepatrná, skoro až neviditelná. Je to neviditelná blána. A právě v tuto chvíli se dostáváme k tajemství, neviditelná blána chrání před únikem vůně. Je tam proto, abyste nemohli cítit vůni fazolky a abyste nemohli podvádět. Druhá vrstva je taková sladká guma, která slouží jako ochrana pro výplň. A třetí je tedy výplň neboli příchuť. Složení se bohužel nedá zjistit, protože, jak jsem říkal, výrobci Bertíkových fazolek jsou hrozní tajnůstkáři. Nikomu nechtějí ukázat ani sebemenší kousek nebo ingredienci z receptu.

Fazolky jsou určitě dobré sladkosti. Nikdy nevíte, co v nich najdete a to se mi na nich líbí.

Pro Denní věštec
Blake Towerell

Published by

Blake Towerell

Rád objevuje nové světy, nové možnosti, a také sladkosti. A rád se o tom také rozepíše, cokoliv ho zaujme popíše. Má hlavu plnou nápadů, co nenajdete v odpadu. Na papíře jeho myšlenky končí, psát rozhodně jistě nikdy neskončí.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *