Hon za galeony

| Vydáno:


Schylovalo se ku poledni a studenti si poklidně užívali odpolední siestu klábosením ve VS, když se řeč stočila na kadeřnictví a s tím související finanční výdaje.
Rozohnila se divoká diskuze na téma chudých a nemajetných studentů, kteří by svou image taky velice rádi změnili, ale scházejí jim finanční prostředky, načež někteří začali předvádět svá hubená konta takovým způsobem, že jsem si se svými dvaceti sedmi svrčky, které jsem náhodou utržila v agentuře Žlutá tlapa málem připadala bohatá.
Netrvalo dlouho a mnozí začali vymýšlet způsoby, jak k nějakým těm penězům přijít a nahlas uvažovali o přepadení Eileen Leenové či vykradení našeho kolejního konta.
Po chutném a vydatném obědě, který nám dnes skřítci připravili, se ale nikomu nechtělo vstávat a nějak se na realizaci svých plánů podílet, proto zvolili metodu vskutku kouzelnickou, vychytralejší a dokonalejší než přepadávání bohatých studentů nebo infiltraci mezi skřety v bance.
Pozvedli hůlku a jali se vymýšlet nová zaklínadla:

Aleath deDark Spellman > *ACCIO GALEONY* Aleath deDark Spellman

Prohnaní studenti si stačili všimnout, že vysloví-li zaklínadlo v obvyklém tvaru, neobjeví se na konci tečka a jde tedy o kouzlo jak má být a to, že se jim dosud nenavýšilo konto připisovali zprvu na rub tomu, že si pevně neurčili částku o kterou se chtějí obohatit. A protože se jakožto moudří lidé učím z svých chyb, pronesl Aleath sebevedomě:

Aleath deDark Spellman > *ČTYŘITISÍCUS GALEONUS PŘIVOLÁVUS* Aleath deDark Spellman

Tu se podíval na své konto a překvapivě – nic. Tu ho s netrpělivým gestem a slovy vyzvívajícími jako „neumíš“ a „ukážu“ pozvedla hůlku a s okázalým gestem zvolala:

Kate Resea > *GALEONUS PŘIVOLÁVUS* Kate Resea

Neprodleně jsme se všichni běželi podívat na tu hromadu galeonů, kterou Kate nepochybně získala, ale když jsme u ní našli jen vybílený trezor, zklamaně jsme se vrátili.
Myšlenka snadno vydělaných peněz ale zlákala více lidí, než se dalo čekat, a tak se okamžitě začala rozléhat směsice hlasů vykřikujících všemožná kouzla a zaklínadla doufajíce, že jim přinesou nečekané bohatství.
Nevydržela jsem to. Nemohla jsem. Ale ne mezi ostatníma a rozhodně ne v chumlu, do kterého se sloučilo několik studentů, aby pak mohli obdivovat magiče, kterému se podaří peníze vyčarovat jako prvnímu.
Poodstoupila jsem kousek od houfu a nenápadně se zadívala z okna, přičemž jsem vytáhla hůlku a pronesla osvědčené kouzlo:

Tina Láskorádová > *ACCIO* Galeony

I když jsem to vůbec nečekala, začaly ke mne ze všech směrům svištět galeony, až mě několik z nich udeřilo do nosu. Ale co, za to bohatství to stojí, ne? Sesypaly se kolem mně a já si jimi po vzoru svých spolužáků nabrala plné kapsy, svetr i sukni a spěchala je uložit na nějaké bezpečné místo.
Jako takové se prozatím ukázal důlek mezi mýma matracema, a tak jsem mu ač nerada svůj poklad na okamžik svěřila, ale několik galeonů jsem si přece jen schovala do kapsy s tím, že si hned po hodině půjdu koupit nové šaty.
Celou dobu jsem byla jako na trní, vždyť takovou částku u sebe nemívám každý den a když už se konec přece jen přiblížil, nenápadně jsem zasunula ruku do kapsy, ale co to! Peníze byly pryč! Rozhlížela jsem se vlevo, vpravo, ale nikde nikdo, kdy by mně mohl okrást. Kvapně jsem se tedy vydala do ložnice, že alespoň uložím peníze, které mi zbyly tam, ale kde nic, tu nic.
V mé nesmírné hořkosti mě uklidňovalo snad jen morální poučení, které z celé věci vyplynulo: Galeony ani jiné finance sice lze poměrně lehce získat, ale jen poctivou prací. Pokusíme-li se získat je jinak, odměny se nám dostane po právu. Někdo tomu říká karma, zklámání nebo prostě „vyšší řád“, ale výsledek je vždy stejný…

Tak kolik z vás to teď zkusí?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *