Výlet za školní módou

| Vydáno:

Milí čtenáři, už dlouho jsem nepřispěla do Módního okénka a proto vše napravuji a přináším čerstvou reportáž o módě na lyceích v jiných zemích. Jistě každý ví, jak vypadá naše školní uniforma – aby také ne, když ji alespoň jednou denně navléká do učeben za účelem splnění snu našim lektorům o správně vypadající zakuklené ikoně bradavického školství…
Někomu se líbí, někomu ne… ale co takhle exkurze do světa jiných podobných školních zařízení? Možná nakonec usoudíte, že to s tou naší uniformou není až tak špatné.. Kdo ví!
Neustále se všude nabízí dívčí móda, katalogy přetékají slušivými oblečky mladých slečen a dam a my jsme se rozhodli ukázat vám školní uniformy chlapeckých lyceí.


V daleké Turénii si potrpí na dekorovanost a styl tradiční kultury. Hnědou uniformu složenou s pláštíku, lidové čapky a podivných, nahoru zakroucených bot si denně obléká každý tamnější chlapec. Ano, slyšíte dobře-dívky zde do školy vůbec nechodí! Chlapci se od rána do pozdního odpoledne učí v honosných školách a dívky se učí doma pečovat o domácnost. Zdá se vám to nespravedlivé? Možná, leč kultura vyžaduje oběti… jak nám přednesl zdejší ministr školství.


Raději jsme se přenesli do daleké Šprtánie. Základ uniformy zde tvoří dlouhá bílá vlněná košile a nabírané kalhoty. Přes spodní základní oděv se ještě oblékne zdejší chlapec do modré bohatě zdobené tuniky, která je pravým opakem chudého spodního prádla. Saténové, zlatě vyšívané tuniky zdobí v pase uvázaný pásek, který se barvou liší ročník, co ročník. Každý stupeň o třídu výše má svou specifickou barvu. Podle toho se také žáci rozpoznávají. Náš student například je žákem šestého ročníku, dle jeho rudého pásku.. Jako perlička celé uniformy je čepička dokonalého tvaru, která má vzadu pruh látky chránící krčky studentů před spálením žhnoucího slunce. Horka v těchto krajích bývají někdy opravdu nesnesitelná…


Naše další zastávka byla v předalekých Skotolovech. Ne na obrázku opravdu není dívka, ale skotolovský chlapec ve zdejší školní uniformě. S překvapením jsme zjistili, že zdejší uniformy jsou jak pro chlapce, tak pro dívky takzvaně „osukňované“. Huňaté, vlněné sukně zde nosí obě pohlaví, co kraj, to jiná barva látky. Sukně je vlastně jakýsi pléd-velký kus tlusté látky, která se zamotá umně kolem těla a konec se elegantně přehodí přes rameno. Musím říct, že obdivuji zručnost zdejších studentů při zamotávání sukně kolem těla.. Vršek uniformy je podobný, jako u nás-bílá košile a teplý tmavý kabátek s kravatou. Čepička je v barvě kabátku a nezbytné je sokolí pírko, které značí spjatost s hornatou krajinou, ve které se Skotolovy nacházejí. Sokol je zde něco jako národní zvíře…
Nezapomeňte si povšimnout nádherných barevných teplých podkolenek, které mě doslova uchvátili, a elegantních bot s přeskou.


Naše poslední výprava se stočila k Brkoslavům. Pověstný brk zde naleznete na čepičkách nejen studentů, ale každého obyvatele Brkoslav. Národní barva je tu bílá a fialová-naši profesoři by zajásali… Uniforma je vlastně jakýsi kabátec zdobený tradičními výšivkami zdejších šikovných žen. Jako jsme se v Šprtáni setkali s různobarevnými pásky, i v Brkoslavech vědí na první pohled, který ročník student navštěvuje. Všimněte si červené spony na pásku. Znamená, že student navštěvuje čtvrtý ročník zdejší školy.

Inu, co kraj-to jiný mrav… Nevím, jak vy, ale já bych neměnila! Ano, občas zanadávám na neelegantnost našich uniforem, ale na druhou stranu, nemusela bych mít třeba žádnou, jako dívka v Turénii a starala bych se doma o skot a ruční práce.. Nebo se musela den, co den potýkat s uvazováním Skotolovského plédu..

Ne, děkuji! Raději zůstanu vděčnou studentkou Bradavic, každé ráno s úsměvem navléknu naši Hogwartskou uniformu a vykročím mezi své spolužáky hrdě a s radostí…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *