Sally-Ann Olson: „Šla bych do toho znovu.“

| Vydáno:
Od roku zima 2016 nosila prefektský odznak, který v posledních dvou školních letech vyměnila za ten zlatý. Letos se s vedením Zmijozelu rozloučila, když se rozhodla složit kouzelnické zkoušky dospělosti a odebrat se do rozšiřujícího studia vstříc novým zítřkům. Plánuje se však v koleji zdržet, nebo ji láká změna barvy hábitu? A jaký vztah má k předmětu, který si ke zkoušce OVCE vybrala? To vše na sebe v rozhovoru Sally-Ann Olson prozradila!

Denní věštec: Přeji ti krásný podvečer, Sally. Nejprve bych Ti chtěla pogratulovat k úspěšnému složení zkoušek OVCE, za které jsi získala tři vynikající. Skutečně obdivuhodný výkon! – usměje se –
Sally-Ann Olson: Děkuji.

Denní věštec: Má první otázka bude možná malinko palčivá, avšak i tak si myslím, že by měla zaznít. Předloni jsi byla zmijozelská primuska a OVCE jsi mohla skládat už tehdy, ale ke zkoušce ses nezapsala, a tak sis je o rok odložila. Z jakého důvodu ses rozhodla rok počkat? – připraví si bleskobrk, aby si mohla pečlivě zapisovat každé její slovo –
Sally-Ann Olson: Vlastně to bylo kvůli tehdejší kolejní ředitelce madam Elle. Tak nějak jsme se bavily a ona si pak posteskla, že bude muset zase hledat primuse, tak jsem se rozhodla ještě rok počkat a udělat si OVCE pak.

Denní věštec: Ke zkouškám dospělosti je možné vybrat si kterýkoli předmět, jenž má student alespoň ve dvou ročnících uzavřený, nebo jehož druhý ročník bude mít ke konci roku dostudovaný. To sice značně omezuje výběr, přesto však věřím, že každý může vybírat z neúzké nabídky. Jak ses dostala právě k numerologii a proč ses rozhodla z ní skládat zkoušky?
Sally-Ann Olson: Numerologie je moje „srdcovka“. – usměje se – Všechno v ní je naprosto jasné a jednoduché, jen se něco spočítá a hned člověk ví, na čem je. Navíc jsem dobrá víc ohledně čísel než v čistě kreativních oborech. Takže jsem měla jasno hned po NKÚ, i když bych si teoreticky mohla vybrat i něco jiného.

Denní věštec: To mi částečně odpovídáš i na další otázku. Jaký máš ty sama k numerologii vztah? Je to tvá vášeň? – usměje se – Je pro tebe důležitá a věnuješ se jí i mimo hradní zdi, nebo tvůj zájem končí právě za branou Bradavic?
Sally-Ann Olson: Numerologii mám ráda, jak jsem již řekla, mám talent na čísla, a tudíž mi numerologické rozbory nedělají žádné potíže a baví mě a myslím, že na to mám i talent.
Věnuji se jí i mimo náš hrad, sice ne nijak intenzivně a zatím dělám rozbory jen známým, ale nedávno jsem dělala první rozbor člověku, kterého jsem vůbec neznala, a ten mi potvrdil, že jsem se ve svých závěrech trefila, což rozhodně potěší i povzbudí.

Denní věštec: To zní skvěle! – je nadšená – Dokážu si představit, že něco takového od úplně cizího člověka je opravdovým oceněním tvých schopností! Jak ses k numerologii vlastně dostala?
Sally-Ann Olson: Poprvé jsem se k numerologii okrajově dostala pár let před Hogem, nicméně nikdy jsem nebyla schopná to dotáhnout až do konce. Když jsem pak začala studovat na naší škole a viděla, že je tu otevřený i předmět Numerologie, tak jsem se přihlásila.

Denní věštec: Je úžasné, že předměty na hradě mnohdy člověka postrčí tam, kam to u mudlů někdy nejde hned. – přikývne – V celé své práci ses zabývala jediným – nejpravděpodobnějším celým datem narození Luciuse Malfoye. Když jsi poprvé viděla zadané téma, co sis o něm pomyslela? Jak ti sedlo a jak se ti s ním v průběhu psaní pracovalo? – pozorně naslouchá –
Sally-Ann Olson: Byla jsem jím nadšená. – usměje se – Připadalo mi to jako úžasné dobrodružství, pátrat po něčem takovém.

Denní věštec: Protože zkoušky OVCE jsou poměrně náročné na rozsah, který je vyšší než u standardních úkolů, zajímalo by mě také, jak dlouho jsi celou písemnou část tvořila? A psala jsi ji naráz, nebo po troškách?
Sally-Ann Olson: Hodně času mi zabralo vyhledávání informací a promýšlení struktury práce, dohromady jsem tomu věnovala asi 15–20 hodin čistého času. Napsat samotnou práci mi netrvalo tak dlouho, ale psala jsem ji po částech mezi svými dalšími hogwartskými i mudlovskými povinnosti. Dohromady, od úplného začátku až do odevzdání práce, mi to zabralo asi 2 týdny.

Denní věštec: Tvou práci jsem četla velmi pozorně a moc se mi líbilo to, jak jsi k zjišťování data narození přistupovala. Sice jsem naprostý laik a o numerologii nic nevím, přesto všemu, co jsi napsala, v rámci svých možností rozumím. Zajímalo by mě třeba, proč ses rozhodla vést svou práci právě stylem, kdy jsi nejprve řešila životní číslo, a teprve nato až rok, měsíc a den narození? – zvědavě zamrká – Respektive… jak jsi při skládání právě již zmíněné struktury postupovala?
Sally-Ann Olson: Při hledání data narození Lucia Malfoye jsem mohla vycházet jen z pravděpodobného roku narození, měsíc i den narození jsem musela odhadnout. K tomu jsem právě potřebovala znát životní číslo. To se totiž počítá tak, že se sečtou všechny číslice v datu narození a sčítá se tak dlouho, až se dostane jednociferné číslo – kromě určitých výjimek, které tu nebudu jmenovat. No a když vím, k jakému výsledku se potřebuji dopracovat, je pak mnohem jednodušší najít to správné datum.

Denní věštec: Mnohokrát děkuji za vysvětlení! – zářivě se usměje – Je na tvém vypracování něco speciálního, co bys ráda třeba ty sama vyzdvihla? – povzbudivě se na ni koukne –
Sally-Ann Olson: – zamyslí se – Myslím, že žadná část není speciální, protože pouze všechny části dohromady dávají smysl. Možná jen způsob, jakým jsem dospěla k pravděpodobnému datu narození, ale myslím, že tohle ocení hlavně numerologové, laikům to asi zase tak moc neřekne.

Denní věštec: Když se k tobě dostalo slovní hodnocení madam Sutherland, přišlo ti podnětné? Myslíš si, že je důležité, aby takové bylo? – zahloubá se – Co si myslíš, že ti dalo, hlavně třeba do ústní části, která tě teprve čekala?
Sally-Ann Olson: Musím říct, že mě hlavně uklidnilo, protože poté, co jsem práci odevzdala, jsem tam samozřejmě našla spoustu míst, která bych mohla napsat jinak nebo líp naformulovat… no a byla jsem docela nervózní, jestli zkoušející pochopí, co jsem se snažila říct. Každopádně si myslím, že hodnocení by měla obsahovat jak to, co se povedlo, tak i slabé stránky, protože pak se student může znovu podívat na problémové oblasti.

Denní věštec: – souhlasně kývne – U ústní části bych se ráda trochu zastavila, protože je to tak trochu strašák některých lidí. – uculí se – Bála ses jí, nebo tě pocity strachu ani nenapadly?
Sally-Ann Olson: Samozřejmě jsem byla nervózní, ani tak ne kvůli znalostem, protože v tom jsem si docela věřila, jako spíš kvůli tomu, že jsem nevěděla, jak to celé bude probíhat. A navíc byly problémy s dostupností členů zkušební komise a nebylo jisté, kdy se ústní zkouška uskuteční, což mi také na klidu nepřidalo.

Denní věštec: Říkáš sice, že sis docela věřila, ale připravovala ses nějak na zkoušení naživo? – zkoumavě se zeptá – Pročítala sis třeba starší výklady předmětu, bádala jsi někde v knihách nebo třeba sama vzpomínala na všechny své znalosti? Či ses tím vůbec nezaobírala a šla jsi před profesory jen tak, s tím, co už jsi v hlavě měla?
Sally-Ann Olson: Před ústní zkouškou jsem si zopakovala jen méně používané (doplňkové) numerologické výpočty jako třeba vliv znamení a planet, zlomové roky a podobně. To ostatní, tedy všechny výpočty zahrnuté v písemné práci, jsem si již neopakovala – ty jsem si dostatečně procvičila už při psaní. – zasměje se –

Denní věštec: Jaké pocity jsi v učebně v Severní věži měla? Zdál se ti průběh zkoušky poklidný a zvládnutelný, nebo jsi naopak měla trému a doufala jsi v brzký konec trápení, či sis to užívala a zkouška tě velmi bavila? – usměje se a doufá v zajímavou odpověď –
Sally-Ann Olson: Byla jsem zároveň klidná i nervózní. Nejvíc jsem se bála, že si na mě zkoušející vymyslí nějaký „špek“, něco, co skutečně ovládají jen numerologičtí odborníci. Naštěstí k tomu nedošlo. – usměje se – Možná i kvůli tomu mi celá zkouška přišla jednoduchá – čekala jsem důkladné přezkoušení napříč učivem ze všech ročníků, ale nakonec jsem byla dotázána jen na jednu oblast, i když se ode mne požadovala praktická ukázka, tedy výklad a ne jen teoretické vysvětlení.

Denní věštec: Tvá zkouška OVCE byla vůbec poslední zkouškou bývalé kolejní ředitelky Zmijozelu Elle Sutherland, která se ke konci roku léto 2017 smazala. Jak ti vyhovovalo skládat zkoušku právě u ní? A doporučila bys ji i ostatním, co nad složením zkoušky uvažují, nebo ne? Ačkoli madam už tedy bohužel žádnou zkoušku nevypíše… – dodá ještě tiše –
Sally-Ann Olson: Jsem ráda, že jsem zkoušku mohla absolvovat u madam Elle, protože u ní jsem numerologii vystudovala a složila i NKÚ. Jinak numerologii bych všem doporučila, protože je opravdu jednoduchá – sčítat umí každý, význam jednotlivých čísel dostane ve výkladu a navíc nehrozí, že by byl problém s délkou úkolu – stačí rozepsat způsob výpočtu a vypsat význam jednotlivých čísel a hned máš 2 palce napsaný. – usměje se – A sepsat nějaký závěr nebo souhrn na 1 palec je už hračka. – usměje se –
A co se zkoušky týče, tam je to vlastně to samé – akorát se dělá víc výpočtů.

Denní věštec: – spokojeně přikývne – A teď otázka trochu na tělo! – směje se – Vzhledem k tomu, že už máš všechno za sebou, víš, co složení OVCí znamená. Šla bys do toho někdy znovu, kdyby to bylo možné, nebo jsi ráda, že už to máš hotové a všeho ti stačilo jednou?
Sally-Ann Olson: Šla bych do toho znovu – vybrala bych si možná taroty, nebo kdyby byl otevřený 2. ročník starodávných run, tak tenhle předmět.

Denní věštec: Právě teď jsi v pozici, kdy se můžeš na hradě rozletět víceméně jakýmkoliv směrem. Kam by tě to lákalo? Vidíš svou budoucnost jako studentka, nebo uvažuješ třeba o změně hábitu? A pokud se vidíš ještě zelená, dokážeš si představit se třeba vrátit do zmijozelského vedení nebo absolvovat nějakou větší hradní soutěž, třeba Sedmiboj?
Sally-Ann Olson: Právě teď uvažuju o změně barvy. – usměje se – Pokud by to z nějakého důvodu nevyšlo, tak zůstávám na škole v rozšiřujícím studiu. Členství v kolejní zasedačce bych se nebránila, myslím, že je pár věcí, které jsem se ve funkci primuse naučila a kterými bych mohla pomoct. Co se týče větších soutěží, tak do těch bych asi nešla. Mudlové i rodina mě občas dost zaměstnávají a nejsem si jistá, že bych tomu mohla věnovat tolik času, kolik by bylo potřeba.

Denní věštec: Máš pěkné plány a moc ti přeji, aby ti vyšly ke tvé spokojenosti. – mrkne – Ještě jedna věc! Měla bys nějaké doporučení pro všechny, kteří se na nejdůležitější zkoušku k zakončení základního studia na hradě teprve chystají? – usměje se –
Sally-Ann Olson: Hlavně se nebát a věřit si. Před zkouškou si proběhnout látku. To ostatní se už zvládne.

Denní věštec: To je rada nad zlato! – spokojeně jí zazáří oči – Mnohokrát ti děkuji za veškerý tvůj čas a přeji ti nejen krásný zbytek večera, ale též spoustu úspěchů, kterých tě jistě ještě čeká nemálo!
Sally-Ann Olson: Taky děkuji za příjemný rozhovor.

Pro Denní věštec
Narcisse Cinerea

Published by

Narcisse Cinerea

Redaktorka, pro kterou je psaní jedním z nejmilejších koníčků. Cení si dobrého čtiva, lidskosti, kvality před kvantitou a schopnosti myslet. Nejraději se věnuje všemu, co ji nějakým způsobem naplňuje, rozvíjí a v čem nalézá smysl.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *