Dračí řízky s oblohou a přílohou

| Vydáno:

Tento recept ocení jak kuchaři, tak i strávníci. Je to nejlepší a celkem i jednoduché jídlo pro rodinnou bandu, která je stále hladová. Tak s chutí a vervou do toho!


Ingredience:

dračí maso

strouhaného Pepíka

2 kachní vejce

bílý prášek

zelné listy

chřest

zeleninu, co dá zahrádka

brambory

Postup:

Nejprve si upravíme maso. Podle toho, pro kolik lidí vaříme, tak budeme potřebovat určité množství. Pokud jste jen dva, tak je jasné, že Vám bude stačit takových 20 až 30 dkg masa, ale pokud vaříte pro hladovou sedmičlennou rodinu, tak zde už budete potřebovat pořádnou flákotu. Já si vyberu zlatý střed a udělám Vám zde recept pro pět normálně hladových kouzelníků. To znamená, že budeme tedy potřebovat asi tak půl kila dračího masa (raději více, než méně). Všechny ingredience, které potřebujeme samozřejmě koupíme v pro nás staré kouzelnické kuchtíky už dobře známém obchodě na Příčné, a to U kouzelné vařečky. Při výběru masa dbejte na to, aby bylo dostatečně zelené a mělo ostrý odén za sebou. Jen takové maso je to správně uleželé a nejchutnější. Dále zde koupíme strouhaného Pepíka – většina kuchařek a kuchtíku má Pepíka i bílý prášek permanentně doma, jelikož to jsou základní suroviny. Strouhaný Pepík nám slouží k obalování různých věcí, které chceme smažit a bílý prášek se užívá snad všude. My budeme potřebovat nejjemnější. Pro mudlovské čtenáře mohu říci, že bílý prášek je alternativa jejich hladké mňouky, nebo jak tomu říkají…

Pokud máte doma kachny, tak máte vyhráno a nemusíte shánět kachní vejce. Pokud kachny nemáte, tak si vejce nezapomeňte koupit, stejně jako brambory a zeleninu. Nyní máme nakoupeny všechny ingredience a můžeme se pustit do vaření.

Dospělí kouzelníci mají toto jídlo hotové coby dup, protože mohou kouzlit, my ale budeme postupovat pěkně ručně. Vezmeme si tedy flákotu masa a nakrájíme na stejně velké plátky. Jelikož vaříme pro pět lidí, je jasné, že plátků bude pět. Zelený sliz a krev Vám ušpiní celou kuchyň, ale nelekněte se, stačí vzít pár papírových utěrek, v těch maso vyválet, utřít stůl a už to bude dobré. Dračí maso pouští krev a sliz pouze při krájení. Nyní si všech pět plátků naklepeme na co nejtenčí řízky. Kdo klepe poprvé, tak si dejte veliký pozor na prsty – klepnutí je dosti bolestivé. A také se připravte na silný štiplavý a ostrý zápach z masa. Jak asi víte, tak dračí maso je velice pálivé. Mnoho kouzelníků ho má rádo, ale někteří, zejména děti, to pálivé nesnáší. Mám pro Vás radu na zjemnění chuti a to, že plátky po naklepání na tenké řízky vložíte na pět minut do misky plné mléka. Tento trik je velice účinný a veškerá ostrost se z řízků dostane pryč. Mléko pak ale nedávejte pít nikomu, hlavně ne domácím mazlíčkům, jelikož se stává jedovaté a asi byste dotyčného viděli naposledy. Mám tu pro Vás radu, kdyby se přeci jen nedopatřením stalo, že mléko vypije domácí mazlíček, tak jediné, čím ho můžete zachránit, je bezoár, který musí spolknout. Pak ho musíte zavézt ke Sv. Bengovi do zvířecí nemocnice a tam se o něj již postarají. Pokud nestačíte bezoár dodat zvířeti do deseti minut, pak již šance na přežití je nulová. Pokud mléko vypije člověk, není to tak strašné jako se zvířaty. Udělá se mu velice špatně, ale bezoár podávat nemusíte, avšak hospitalizace a rychlý převoz ke Sv. Mungovi je nutná.

No a teď zpátky k receptu. Řízky se nám podařilo zjemnit. Necháme je okapat a pak je obalíme v bílém prášky, pak v rozšlehaném kachním vejci a nakonec ve strouhaném Pepíkovi. To uděláme s každým řízkem. Pak řízky osmažíme na peci a mezitím si připravíme přílohu. Z brambor můžeme udělat hodně druhů příloh, já jsem si vybrala pečené brambory, což je velice jednoduché a není to nijak pracné. Stačí jen, abychom si brambory pečlivě umyli a usušili a pak je už jenom strčíme do ohně do pece a necháme je tam asi pět minut péct. Pak je vytáhneme a podáváme buď se šlupkou nebo bez, podle toho, jak to má kdo rád.

A jsme skoro u konce našeho snažení! Zbývá už jen zeleninová obloha. Zajdeme si na zahrádku a vezmeme z ní veškerou zeleninu, kterou máme (ne samozřejmě, že oškubeme vše, od každého druhu nám stačí jeden kousek). Zeleninu očistíme a nakrájíme na různé tvary a pěkně vyskládáme na každý talíř, pak přidáme řízek a brambory a můžeme podávat.

Toto jídlo je výtečné, neznám nikoho, komu by nechutnalo. K jídlu můžete podávat nealkoholické pití, přičemž nejvíce se hodí bezová šťáva. Přeji všem hodně úspěchů, málo připálenin a hlavně dobrou chuť!

Autor: Aváček de Hillson

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *