Godrikův Důl: Strašák jménem KOLAUDACE

| Vydáno:
Jak se kolauduje kouzelnický dům? Co všechno by měl kouzelnický příbytek splňovat, než ho úřady shledají vhodným pro trvalé či přechodné obývání?

V Godrikově Dole vyrostly nové domy jako houby po dešti, ale protože dosud neprošly kolaudací, nikdo se k nim nemůže přiblížit. Vedoucí kontrolní komise stavebního odboru Ministerstva kouzel, pan Julius Trámorád, poskytl Dennímu věštci rozhovor, ve kterém osvětluje úskalí své práce.

Julius Trámorád

Není kolaudace náhodou mudlovský termín? Co přesně znamená?
Ach, ano, zní to velmi mudlovsky.  Kolaudace je ve své podstatě určitý úřední postup.  A je zákonem dáno, že musí proběhnout vždy před uvedením stavby do užívání. Asi bych měl zdůraznit, že v kouzelnickém světě je pověřeným úřadem Ministerstvo kouzel,  Odbor kouzelnických staveb a konstrukcí.

Liší se mudlovská kolaudace od té kouzelnické?
Z hlediska procesu nikoliv, i kouzelníci mají komisi, která provede kontrolní prohlídku stavby, ale v ostatních ohledech se liší velmi. Mudlovské požární hlásiče by mohly mít jakousi obdobu v dlouhodobých bezpečnostních očarováních domu proti přírodním živlům, ale například reziduální syrovou magii mudlové rozhodně neměří. Neprokazují ani neexistenci uřknutí či kleteb pro dané místo. Kouzelnická kolaudace stavby znamená především úřední potvrzení, že je z hlediska čar a kouzel budova bezpečná pro své obyvatele – a laicky řečeno: nespadne vám na hlavu vinou čar a kouzel.

Proč není nová zástavba v Godrikově Dole zkolaudovaná?
Komise provedla kontrolní prohlídky všech nových staveb, ale nemohla vydat kolaudační souhlas, protože jsme nalezli vážné bezpečnostní závady.

Narazili jste v Godrikově Dole na nějaký problém?
Ano, a ne jeden. Při prohlídce jednoho z domů nás napadl rozlícený ifrít a kolegyni podpálil pracovní hábit, který měla na sobě. Ifríti jsou ohniví démoni a přitahuje je kombinace azbestu a kouzel, což je pravý důvod toho, proč je azbest tak nebezpečným stavebním materiálem.

To zní nepříjemně.  
To nebylo nic proti té patálii s tlustočervy. Tlustočerv je vcelku mírumilovný tvor, ale když se přemnoží a nažere mokré pícniny, trpí nadýmáním. A tak vám může zamořit zahradu. Ten puch je nesnesitelný. Horší jsem zažil jen jednou, a to tenkrát, když z jedné zahrady utekl kompostér.

Och. Vskutku? Netušila jsem, že práce tohoto druhu může být až tak dobrodružná.
V Godrikově Dole je stará kouzelnická zástavba, datovaná již od středověku.  Že se při výkopech základů najde kostra draka nebo hipogryfa, je jistě očekávatelné, stejně tak jako rezidua starých kleteb. Ale že narazíme i na Jóžina, to nikdo z nás nečekal.

Na Jóžina? To legendární strašidlo? Z té písničky?
Ano, Jóžin z bažin. Přesně ten. Je to poměrně vzácný fenomén kouzelnického světa původem z Moravy, je velmi odolný vůči kouzlům a nedá se vypudit jinak než práškovacím letadlem. Usadil se na břehu jezera a nově postavené domy považuje za svůj rajón, kde straší.  To je hlavní důvod, proč nemůžeme vydat souhlasné kolaudační stanovisko.

Chápu-li to správně, v Godrikově Dole nestraší budoucí obyvatele jen zpožděná kolaudace, ale pro Pražáky je tam nyní opravdu nebezpečno?
Kolem všech ohrožených pozemků jsme rozházeli preventivně prášek, aby Jóžina držel v patřičných mezích. Stavby jsou chráněny kouzelnou bariérou, takže by nemělo dojít k žádné nevědomé návštěvě nebezpečných míst. Nicméně stále platí, že vstup do všech nově postavených objektů je na vlastní nebezpečí.

Pro Denní věštec
Gita Hrdličková

Komentáře

  1. Rychle běžím kouknout na Jóžina. Vždy jsem byl na něj zvědavý a teď ho mám za humny, teda za hradem.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *