Nahlédnutí do Síně nováčků

| Vydáno:
Před každým začátkem školního roku se na náš milý hrad nahrnou desítky natěšených, zvědavých a informací chtivých nováčků. Někdy je těchto takzvaných nováčkovských vln dokonce několik. A pokaždé se všem novým tvářím objeví i speciální síň – Síň nováčků. Zde, jak si možná mnozí z vás pamatují, je možné se zeptat prakticky na cokoliv, co hradu neznalé duše trápí. Co se letos v Síni dělo? Na co se ptali nováčci nejvíce nebo nejméně? Pojďte do této magické místnosti nakouknout společně se mnou.

Otevírám dveře Síně nováčků a vidím zde rovnou několik rozcestníků. Místnost se dělí do pěti stanovišť, které nesou názvy: Hrad a okolí, Soutěže, Výuka, Peníze a Ostatní dotazy. Uprostřed místnosti je několik stolů. Na každém leží brky, lahvičky s inkoustem. Po celém obvodu navíc vidím nástěnky, na které se připichují již zodpovězené dotazy. Velkou výhodou této síně je i to, že starší odpovědi stále visí na nástěnkách, a tak pozorní nováčci mohou najít odpovědi na své dotazy ještě předtím, než vypíšou nový formulář. A že jich není málo, visí jich tady už asi 850!

Na každém ze stanovišť lze nalézt stůl, za kterým prakticky každou minutu sedí někdo ze zkušenějších studentů – konkrétně primusové a prefekti všech čtyř kolejí, kteří mají před sebou horu papírů. I přestože mají spoustu jiné práce, vždy na chvíli přiběhnou pomoci našim nováčkům.

Podívejme se společně k jednomu ze stolů! Když dojdu ke stolu, u kterého se vznáší krasopisem napsaná cedule Peníze, vidím dlouhou frontu studentů. Peníze byly, jsou a budou velmi častým námětem dotazů. Projdu až ke stolu a vidím jednoho ze starších studentů, který podává nováčkovi pergamen. „Posaď se, uprostřed místnosti je dost míst k sezení. U každého najdeš brk a inkoust. Na tento pergamen napiš dotaz, přines ho k mému kolegovi na stůl. Co nejdřív pak najdeš zodpovězený dotaz na nástěnce,“ poučí student bradavického nováčka.

Přecházím k dalšímu stolu. Tam je o poznání méně nových tváří. Jedná se o stůl Výuka. To mě udivuje, copak se nikdo nestará o to, co se bude učit? Nikoho nic nezajímá? Dokonce se dozvídám, že u stolu s dotazy ohledně výuky se za celé léto objevily pouze tři nové otázky! Co si milí noví studenti počnou? Zjistili si snad informace jinde?

Největší řady jsou ale jako už každoročně u stolu s „Ostatními dotazy“. Tady se to studenty jen hemží. Ti mladší stojí frontu a vyplňují formuláře, ti starší se tady střídají, aby včas zodpověděli každý dotaz a nikdo nezůstal nespokojen. Na nástěnce patřící k tomuto stolu můžeme najít dotazy týkající se famfrpálu, tajných místností hradu, jmen, nástupu dalších nováčků, profesí, knihovny a vlastně čekoholiv, co vás napadne.

Aby se tato reportáž byla úplná a já neopomněla žádný z názorů, zastavila jsem několik nováčků i zástupce starších studentů, aby nám řekli svůj názor na tuto speciální síň. Ze starších studentů jsem zpovídala milou Rebeccu Werde, ta studuje již 3. ročník a patří do nebelvírské koleje. Jistě ji spousta z vás zná.

Denní věštec: Reb, co si myslíš o Síni nováčků? Využívají ji nováčci dostatečně?
Rebecca Werde: Soudě podle množství dotazů myslím, že síň nováčkům pomáhá hodně. – usměje se –

Denní věštec: Je tato práce pro tebe časově náročná? Naplňuje tě pomáhat novým tvářím? Nebo se dotazy stále opakují?
Rebecca Werde: Odpovídat na dotazy mě moc baví. – usměje se – Sice se dotazy občas opakují, ale to mě neodrazuje. – usměje se – Časově náročná není, přeci jen ji nespravuji sama, pomáháme si s ostatním vedeními kolejí. – usměje se –

Denní věštec: Změnila bys něco na Síni, nějaké vylepšení?
Rebecca Werde: Hmm… Nejspíš bych nic nezměnila, myslím, že je tam hodně kategorií, kdyby tam bylo více, mohlo by to být matoucí. – usměje se – Je to tam přehledné, a to je hlavní. – usměje se –

Denní věštec: Moc děkuji, Reb. Hezký den!

Dále jsem zastavila pár nováčků, kterých jsem se ptala, zda-li Síň využili a zda-li se jim zdá užitečná a jestli navrhují nějakou změnu.

Na mé zvídavé dotazy odpověděli:

Daniel Altair: Ahoj, Síň nováčků mi rozhodně přijde užitečná, někdy až nezbytná. Já sám jsem do ní psal dotazy minimálně desetkrát. Nic bych na ní neměnil, jsem s ní spokojený. Vždycky jsem se dočkal odpovědi do 24 hodin. Určitě bych ji doporučil všem, co mají jakýkoli dotaz.

Mia Whitebear: Síň jsem si prošla opravdu důkladně přes léto. Byla jsem přijatá na začátku prázdnin, takže jsem měla opravdu moře času, abych všechno prozkoumala. Podle mého názoru je to místo, které by si každá nová tvář měla přečíst co nejdřív. Našla jsem tam spoustu cenných informací, např. o barvě písma v čarostavu, kde najít skrytá místa na hradě, jak se starat o krysu. Spousta dotazů se tam opakuje – z toho je vidět, že ne každý toto místo důkladně prochází. Co je trošku matoucí, je to, že některé dotazy nejsou ve správném oddílu. Ale to je chyba nováčků, že svou otázku špatně zařadí. Mně osobně Síň vyhovuje a splnila to, co měla. Jsem vděčná za to, že tady takové místo je. Komu se to nechce číst, musí si holt pomoct sám.

Misaka Rainbow: Ano, využila jsem Síň už několikrát. Vždy mi poradili, když jsem si nevěděla s něčím rady. Asi bych změnila vzhled – barvy by to chtělo. Jinak je moc užitečná.

Poděkuji Reb i všem nováčkům za jejich odpovědi, naposledy se rozhlédnu a opouštím tuto síň. Tak zase za rok!

A mě teď zajímá váš názor! Jste nováčci a využili jste Síň? Nebo jste již zkušenější? Jaký máte názor na tuto místnost? Co byste vylepšili vy? Napište nám to do komentářů.

Pro Denní věštec
Olivie Henrieta Větroplachá

Published by

Olivie Henrieta Větroplachá

Redaktorka, která má ráda knihy, lidi se smyslem pro humor, ironii a dobrou kávu. A jídlo. Na lidech i kouzelnících si cení pokory, upřímnosti a dobrého srdce. Ráda tráví čas prací pro časopisy, dlouhými procházkami, cvičením jógy a zkrátka vším, u čeho si odpočine.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *