Nejrychleji obsazené předměty Zima 2018

| Vydáno:
HON NA PŘEDMĚTY JEŠTĚ NEKONČÍ!
Letos praská hrad ve švech! Je tu přes pět set studentů. Je až k neuvěření, že jsme se sem, za brány našeho hradu, vešli. O předměty jsme se museli handrkovat a přetahovat víc než normálně. A jaké nové letos přibyly? Které se letos nejrychleji zabraly? A co jste na to vlastně den před zápisem sami říkali?
To vše si přečtete zde…

Školní rok se od zápisu do předmětů rozjel na plné obrátky. Spousta z nás odešla ze zápisu zklamaných, ale někteří plesali i radostí. Letošní favoriti zmizeli během pár minut. V prvních minutách se umístilo pět předmětů. Ještě předtím, než se však podíváme na předměty, které zmizely letos první, vám ukáži ty, které patřily mezi favority rok minulý.

Rok minulý
Prvním předmětem, který byl minulý rok během několika minut přeplněn, byla Péče o kouzelné tvory. Kouzelné formule za tímto předmětem tenkráte také nezaostávaly. Byl to jeden z mnoha předmětů, kam se studenti jenom hrnuli. Nejeden se pokoušel přeškrtat jméno zapsaného studenta a vepsat místo něj to své. Naštěstí pan ředitel vládne silnou magií a použil na pergameny vhodná kouzla! Spousta studentů od zápisu pospíchala rovnou na ošetřovnu, neb jim narostly oslí uši.

Nesmíme také zapomenout na oblíbenou Čokomagii. Studenti, kteří se na ni šli zapsat, obdivně vzdychali nad tabulkou čokolády, která sloužila místo zápisového pergamenu. Našlo se i pár jedlíků, kteří se ji pokoušeli ochutnat.

Zápisové předměty letos
A jak to probíhalo vlastně letos? Které předměty se vypařily jako pára nad hrncem hned v první minutě? Připravovali se letos nějak studenti na lov předmětů? A jaké byly jejich tipy na letošní rok? Proto jsem spáchala rozhovor s Ayou Watanabe a s novou studentkou Hetty Londsovou.

Jak to vidí Hetty?
Lyra Oxley: Krásný den ti přeji, Hettie. Určitě se jako nováček těšíš na svůj první zápis. Dozajista jsi i narazila na kabinet samotné inspektorky výuky. Ovládla jsi svou zvědavost, a nebo jsi nakukovala, jaké předměty letos otevřou svou zápisovou knížku?
Hetty Londsová: Ano, koukala jsem na předměty zrovna dneska. Ráda bych zkusila něco nového. Zatím se jen rozhoduji, ale asi zkusím nějaké to vaření. Také uvažuji o Obraně proti černé magii.

Lyra Oxley: Letos se otevírají předměty jako je například Čokomagie, Kouzelnické kulinářství a Taje mudlovské kuchyně. Máš trochu obavu, že tě dychtiví starší studenti k zápisu nepustí? Zaměříš se nejprve na přihlášení se do kuchtícího předmětu, nebo skočíš nejprve po Obraně proti černé magii?
Hetty Londsová: To si opravdu nejsem jistá. Potkala jsem zde mnoho lidí a s určitostí nemohu odhadnout, kolik lidí bude mít zájem o vaření. Obrana proti černé magii bude pryč určitě mezi prvními předměty. Tak zřejmě zkusím nejprve to vaření. V mudlovském životě hodně peču a vařím. Láká mě to i tady.

Lyra Oxley: Dozajista ses dopředu poradila i se staršími studenty. Jak jsi již zde zmínila, každý má jiné odhady, které předměty letos pofrčí. Uvažovala jsi tedy dopředu, že je i možné, že se na žádný ze svých předmětů nestihneš dostat? A jaký postoj k tomu případně zaujmeš?
Hetty Londsová: Nad tím jsem zatím neuvažovala. Vlastně doufám, že k tomu nedojde. Kdyby… předmětů je mnoho a určitě budou i nějaké rezervní.

Co na to Aya?
Lyra Oxley: Zdravím tě, Ayo! Jak jistě víš, blíží se zápis. Určitě jsi už nakukovala do kabinetu naší inspektorky výuky a říkala sis, které předměty by sis chtěla letos zapsat. Myslíš, že se na všechny své vysněné předměty letos dostaneš? Nebo budou v cuku letu fuč?
Aya Watanabe: Vím jistě, že na jeden z mých předmětů se dostanu bez problémů, jelikož budu studovat již jeho pátý stupeň. Ale u druhého spíše doufám, protože se delší dobu nevyučoval a pro většinu studentů bude nový.

Lyra Oxley: O kterých předmětech si myslíš, že by se mohly rychle rozebrat? A myslíš, že dostanou šanci i nováčci dostat se na vícero předmětů, když je tu letos přes pět set žáků?
Aya Watanabe: Šanci určitě mít budou. Jen musí být dravější, protože je nás tu opravdu hodně. – zasměje se – Myslím, že jako jeden z prvních předmětů bude obsazen předmět p. Kouheie, Kouzelnická tvoje máma, a další nové předměty.

Lyra Oxley: Ano, u zápisu je opravdu nutné mít ostré lokty. Kdo nedorazí mezi prvními, ten by mohl o předměty přijít. Měla jsi také někdy vyhlédnutý nějaký předmět, na kterém stihlo zmizet místo mnohem dříve, než ses stihla zapsat? A prožívala jsi kvůli tomu těžké chvíle zklamání?
Aya Watanabe: Ostré lokty ještě ujdou, ale horší je, když si odrážeči vezmou své pálky… Já jsem své předměty vždy stihla. Takže jsem zklamaná ze zápisu nikdy nebyla.

Lyra Oxley: Nuže, tak to musím sama uznat, že patříš mezi šťastlivce. Někteří z nás však takové štěstí mít nemusí. Starší studenti dozajista tuší, co je čeká, a proto si nedělají přílišné nároky na oblíbené předměty. Ale co nováčci, kteří jsou zklamaní z toho, že jejich vyhlédnutý předmět je pryč? Vyřídila bys jim něco? Třeba nějakou radu pro příště, jak zvládnout tyto stresující dny?
Aya Watanabe: Nestresovat se. – zasměje se – Ne, vážně. Čím více se budou stresovat, tím větší je pravděpodobnost, že zazmatkují a zapíší se třeba špatně. Pak také velmi pomáhá sepsat si předměty, o které máte zájem, a očíslovat si je dle oblíbenosti. Na první místo dát ten, o kterém si myslíte, že se nejrychleji obsadí. A speciálně nováčkům doporučuji se poradit s někým starším nebo přímo se svým patronem.

Letos nejrychleji zabrané předměty
No a nakonec tu na nás čekal onen očekávaný průběh zápisových časů. Síť praskala ve švech z toho, jak na ní studenti viseli. Někomu se i síť na chvíli zpřetrhala, ale naštěstí se to spravilo a mohl naskočit zpátky. Každý si rychle ukořistil jeden z magických předmětů a nadšeně se radoval. Nebo ho to alespoň potěšilo. Konečně jsme opět studenti! A můžeme dělat, co nás baví nejvíce! A na prvním místě je se zapsat!

Jako první předmět, hned v první minutě (19:01), se obsadila Kouzelnická čeština. Magie jazyka je stále pro většinu studentů kouzelná. A vlastně nejen pro ně je čarovná. Ona je tu dokonce potřebná. Kdo by se chtěl ztrapnit špatnou češtinou, že?

Ve stejnou dobu se stihla zaplnit Magie patronů. Předmět letos tak často omílaný a diskutovaný. Každý na něj byl zvědavý. Koneckonců se tu chvíli neobjevil. A pro druháky to zní jako velice zajímavá příležitost vyzkoušet něco jiného.

O dvě minuty později (přesněji v 19:03) jeden stálý předmět opět nezklamal. Každý si chce vyzkoušet nějaké ty magické formulky a nandat to těm zatraceným psacím brkům za to, že se jen tak líně povalují po lavici! Je na čase si otestovat svou hůlku.

Stejně jako se obsadily Kouzelné formule, tak i v tu chvíli se naplnila učebna Zvěromagie. Studenti jsou zvědaví, co se ukrývá pod názvem předmětu. A každého zajímá, zda i on bude jedním z těch, kdo proměnu ve zvířecí podobu zvládne.

Ještě chvíli jsem však sondovala, který předmět by mohl v nejbližší době vymizet. Další a poslední, na který jsem byla trpělivá čekat, byla Čokomagie. Její lavice do konce školního roku obsadili studenti v přesný čas 19:25.

To bylo prvních pět předmětů, které letošní studentstvo velice zaujalo, a jeden voňavý čokoládový bonbon k tomu.

Nyní už je po zápise, ale zapisovací horečka stále nekončí. Spousta studentů miluje učení a chce se všechno dozvědět. Chce si zapsat co nejvíce předmětů, aby si svůj studentský života naplno užila. Jak vlastně dopadli studenti pár dní po zápise? Svůj pohled na věc nám poví totiž Chris Jericho

Rozhovor s Chrisem
Lyra Oxley: Hezký večer ti přeji, Chrisi. Na pozemcích školy je dnes překrásně. A prázdně… Zřejmě všichni zahučeli rovnou k zápisům a stále ještě se snaží ukořistit jeden ze svých vyhlédnutých předmětů. Co ty, políbila tě letos štěstěna? Získal jsi jeden z těch, který jsi chtěl letos studovat? Nebo už nepatříš mezi nejdychtivější nováčky?
Chris Jericho: Ahoj. Ano, u některých předmětů byla skutečně mela, ale co jsem zaslechl, tak naštěstí nemusel být nikdo ošetřen. I když já údajně málem zasedl jednu studentku z Nebelvíru. Má první volba byla Paranormální jevy. V minulosti se mi nepovedlo na tento předmět dostat. Avšak letos to byla jasná první volba!

Lyra Oxley: No ano. Skutečně to bylo u zápisu na ostří nože. Ostatně jako každý rok. Všichni studenti i letos posedávali u stolů a haštěřili se o to, které nové předměty se vypaří jako první. Jaké tipy jsi měl vlastně ty? Měl jsi obavu, že mezi ně patří i Paranormální jevy? Chystal sis už pod polštář bomby hnojůvky na obranu?
Chris Jericho: Vlastně ano. Chystal jsem si párátko na vypichování očí. Docela mne překvapilo, že nás je zapsaných zatím jen šest. Na druhou stranu tady si nemůžete být ničím jistí. Vím, že se hodně mluvilo o předmětu Péče o kouzelné tvory. Sám jsem tento předmět studoval a musím říct, že první ročník je skutečně moc podařený. Bude jistě zajímavé sledovat, kolik předmětů nám v době otevření zápisu ještě zůstane.

Lyra Oxley: Párátko na vypichování?! vyjekne šokovaně – No, tak to doufám, že nebylo potřebné. I když zaslechla jsem na chodbě nešťastně vzdychat pár nováčků. Byli zklamaní, že jim zmizel jejich vyhlédnutý předmět a teď rychle vyhlíželi další, který je zajímal. Někteří se nechali i slyšet, že letos studium v Bradavicích vzdají, neb o nic jiného zájem neměli. Měl jsi někdy kvůli zápisu takovéto pocity? Myslíš si, že se tak někteří nováčci cítí oprávněně? Nebo by neměli věšet hlavu a stále doufat, že se jim místo v průběhu roku uvolní?
Chris Jericho: Naše škola toho má stále mnoho ke studiu. Každý si něco najde. Já osobně nikdy neřešil, co mám za předměty, ale spíše kolik jich mám. Jeden rok jsem jich měl čtyřicet devět. Bohužel se tento rok nedá zařadit mezi ty úspěšné. Několik pohrom v mudlovském životě a hog musel jít stranou. Nakonec jsem skončil na jednom předmětu. Ale zpět k tématu… každý si něco najde. I když je pravda, že mi dosti scházejí předměty, které učila madam Bete a pan Filius. Dodnes si pamatuji, že můj první předmět na naší škole byly Kouzelnické šachy. Stejně tak nikdy nezapomenu na předmět Prefektování a primusování. Nebo to bylo naopak? – zamyslí se –

Lyra Oxley: Děkuji ti mnohokrát za rozhovor pro Denní věštec. Spousta nováčků se má dozajista na co těšit! Letos se otevřela spousta nových předmětů! Je ještě něco, co bys chtěl našim čtenářům vyřídit?
Chris Jericho: Také moc děkuji za rozhovor. Pokud můžu, rád bych řekl čtenářům, že na každém předmětu se najde jistě něco, co vás bude zajímat a bavit.

No, a mně nezbývá nic jiného, než vám popřát mnoho zdaru v letošním roce. A hlavně ať máte co nejvíce předmětů ke studiu!

Pro Denní věštec
Lyra Oxley

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *