Olivový bibliokoutek I.

| Vydáno:
Vítám všechny čtenáře, kteří baží po tipech na dobré knížky! Co jsem vybrala pro tento článek? Máte rádi drama a krev? Nebo raději psychologické příběhy? Či byste se rádi něčemu přiučili? Najdete zde vše!

Jsou světla, která nevidíme – Anthony Doerr
Tato knížka mě doslova okouzlila! A to je to dosti tučná literatura, přes 500 stránek. Nicméně pokud ji začnete číst, stojí to za to a musíte to dokončit. Kapitolky jsou krátké a velmi čtivé.

Samotný příběh pozorujeme prostřednictvím dvou hlavních osob. První je Marie-Laure. Marie-Laure je francouzské slepé děvče, které poznáváme již od dětství. Žije se svým otcem, který pracuje jako klíčník v muzeu. Muzeum střeží krásný a cenný drahokam, Moře plamenů. Marie-Laure je válkou donucena se svým otcem uprchnout z města, které zná, za svým prastrýcem. Je nucena učit se poznávat nové město, novou dobu a nejen to.

Druhou osobou je Werner. Německý sirotek, který se dostane na prestižní německou vojenskou akademii. Je vycvičen k odhalování odbojových aktivit. Byl tomuto naučen, tak koná. Je ale šťastný? Je to správné? Setká se někdy s Marií-Laurou? A jak s tím vším souvisí Moře plamenů? Neváhejte a přečtěte si tuto Pulitzerovou cenou oceněnou knihu z roku 2015! Nebudete litovat!

Hodnocení: 5 z 5 oliv


(zdroj: zde)

Žízeň – Jo Nesbø
Znáte tohoto norského autora? Věřím, že jste o něm alespoň slyšeli. Pokud už nemáte přečteno rovnou několik knih. Já jsem se upřímně jeho knihám dost bránila. Někdy mi totiž to nejmodernější a všeobecně oblíbené naopak vůbec nesedne. Ať už by to bylo dříve jakkoliv, teď jsem si počkala a dala se do čtení a knížku doslova hltala!

Vraždy, krev, zamotané příběhy. Proč je mladá žena zabita? A co jsou to za stopy na jejím krku? Někdo z ní snad vysál krev? Dokáže vůbec člověk takto kousnout? Kdo je vrah a jak se dostal do bytu zavražděné? Tento příběh se navíc zamotává další vraždou. O co vlastně vrahovi jde?

Autor je opravdu Spisovatel s velkým S. Zamotá vás dokonale a navede vás přesně na tu myšlenku, kterou on sám chce! Do poslední chvíle jsem netušila, kdo je vrahem. A to často ty spisovatele prokouknu! Za mě? Doporučuju!

Hodnocení: 5 z 5 oliv


(zdroj: zde)

A co kdyby to bylo jinak? – Laura Barnett
Jeden příběh, tři možnosti. Jak to zní? Podle mě zajímavě.

Příběh dvou zamilovaných, Evy a Jima. Eva je nadaná spisovatelka, Jim zase nadaný v umění malířském. A setkají se tak mladí, je jim sotva 19 let. Jak by ale dopadly jejich osudy, kdyby první setkání proběhlo krapet jinak?

V průběhu knížky můžete sledovat tři varianty příběhu. Upřímně musím strhnout bod za to, jak je to někdy zamotané. Někdy se lze v příbězích těžko vyznat, protože se střídají různě a člověk trochu pozapomene, jak co bylo a do kterého příběhu co patří. Nakonec jsem se ale všude našla.

Všechny tři příběhy byly bezesporu zajímavé a podle mě není nikdy na škodu se zamyslet nad tím, jak by i náš život vypadal, kdyby se malá drobnost změnila. Znáte to, mávnutí motýlích křídel. Zkuste se začíst do této knížky a zamyslet se nad vlastním životem.

Hodnocení: 4 z 5 oliv


(zdroj: zde)

Jak jsem potkal ryby – Ota Pavel
Někdy ráda sáhnu po klasice. Nevím, jak vy, ale myslím si, že je to i vhodné. A tato knížka stojí za to.

Ota Pavel je mistrem v popisování přírody. A celá knížka je sestavená z povídek, které se odehrávají v autorově dětství v předválečné době. Otův otec byl vášnivý rybář a svoji vášeň přenesl i na své syny. Bohužel se v povídkách zobrazuje i válečná doba, koncentrační tábory, a to vše narušuje jinak idylický popis Otova dětství a mládí.

Povídky rozhodně stojí za přečtení. Čtou se rychle, je to taková příjemná četba na kteroukoliv dobu. A neméně zajímavý je autorův osud. Osud Žida, milovníka přírody i sportu a psychicky nemocného člověka. Pokud jen trochu toužíte proniknout do klasické české literatury nebo předválečné a válečné literatury, doporučuju rozhodně tuto knížku! A pokud vás trochu zajímají lidské osoby, mrkněte i na samotného autora.

Hodnocení: 5 z 5 oliv


(zdroj: zde)

Atlantida – pravda nebo legenda – Samuel Tlapkal
Nedá mi nezabrousit i do knihovny našeho krásného hradu. Jako první jsem vybrala knížku Atlantida – pravda nebo legenda. Pokud máte rádi záhady a tajemné světy, tuto knížku musíte přečíst.

Je tenká, čte se rychle a snadno a je založena na bádání autora v historických pramenech. Podle mě by ji zvládl přečíst úplně každý. I ti, co s knížkami netráví každou volnou chvíli.  Je přece fajn rozšířit si obzory. Nebudu prozrazovat moc, abych neprořekla to hlavní z této knížky. Ale pokud nemáte zrovna co číst, i když je tato knížka spíše faktická než beletrická, mrkněte na ni! Naučné literatury není nikdy dost.

Hodnocení: 4 z 5 oliv

Tak jak se vám knížky líbily? Nalákala jsem vás na něco? Nebo máte vy nějaký tip pro mě? Čekám horu komentářů!

Pro Denní věštec
Olivie Henrieta Větroplachá

Published by

Olivie Henrieta Větroplachá

Redaktorka, která má ráda knihy, lidi se smyslem pro humor, ironii a dobrou kávu. A jídlo. Na lidech i kouzelnících si cení pokory, upřímnosti a dobrého srdce. Ráda tráví čas prací pro časopisy, dlouhými procházkami, cvičením jógy a zkrátka vším, u čeho si odpočine.

Komentáře

  1. Děkujeme, Oliv, že si nám zpřístupnila něco ze svojí knihovničky. Moc mě některé typy zaujaly, doopravdy pěkně si děj shrnula, aniž by si nám prozradila vše. Tak já se půjdu vrhnout do čtení;)

  2. Moc se mi líbí zapojení knih z hradní knihovny! Jinak jsem nečetla žádnou zmíněnou knihu, ačkoli jsem se u některých už zastavila. Tak třeba jednou… 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *