PETA: Další spolek na odpis?

| Vydáno:
O školních spolcích se toho na stránkách Denního věštce psalo už hodně. Ať už to bylo o samotných spolcích, nebo o jejich smyslu obecně. Nejmladší z nich, PETA, přišel o svého zakládajícího člena a šéfa Jamieho Greye.

Havraspárský student druhého ročníku se rozhodl opustit školu po svém jediném roce studia, během kterého však dokázal nasbírat úctyhodných 4641 bodů. Zanechal po sobě tři díla ve školním archivu a do posledního čísla kolejního časopisu Corvinus Declaratio, které obsahovalo celkově deset článků, přispěl šesti články. Přesto však, nebo možná právě pro tento takřka raketový první školní rok Jamie svá studia na škole končí. Není však prvním a asi ani posledním, kdo se pěkně předvedl, ovšem jen během jednoho roku, a pak se z kouzelnického světa ztratil.

Posledním počinem Jamieho byl nový školní spolek PETA: Lidé pro etické zacházení se zvířaty. Založen byl o prázdninách, 8. 7. 2017. Licence spolku je platná jeden rok, pokud nebude prodloužena, spolek zanikne. Finanční stránka by však neměla představovat problém, udržovací poplatek činí 2 galeony. V trezoru spolku je aktuálně 26 galeonů a patnáct srpců, což je v porovnání s druhým školním spolkem – Spolkem literárních fanatiků, velké bohatství, neboť ten má na kontě pouhý jeden srpec.

Význam spolku PETA je v porovnání s ostatními školními spolky, které se v historii na hradě objevily, poměrně malý. Doposud si jistě někteří budou pamatovat například Svět magických filmů, který byl svou náplní podobný Spolku literárních fanatiků, či jemu podobný, avšak starší spolek Libri pulchri. Spolek Lumfluxo Pictus pak sdružoval fotografy napříč hradem. Tyto spolky se na hradě věnovaly nějakým způsobem zájmovým činnostem, které se prolínaly i s mudlovským životem, ať už to byly knihy, filmy či fotografie, a jejich členové na hradě sdíleli svoje poznatky, zkušenosti, radosti a podobně. Skrývanka pod Magnólií přímo souvisela se životem na hradě. Během roku 2015 byla ještě poměrně aktivní a její členové navrhovali oblečení pro radost svou i všech ostatních a někdy se objevily i žádosti o to, aby byly některé konkrétní modely k dostání přímo na Příčné ulici. Zaniklý spolek Pra-se-kou-mág byl poměrně zajímavý. Šlo vlastně o bulvární časopis, který vypadal opravdu nadějně. Než se však vůbec mohl vepsat do povědomí školy, jeho aktivita vyšuměla do prázdna a spolek zanikl.

Výše uvedené spolky buď na hradě přímo projevovaly svou aktivitu (Skrývanka, Pra-se-kou-mág), nebo sdružovaly obyvatele hradu se stejným zájmem (Svět magických filmů, Spolek literárních fanatiků, Libri pulchri, Lumfluxo Pictus), ale spolek, který se zabývá etickým zacházením se zvířaty, jako by nasedl na špatný vlak. Spíše se měl vydat do Londýna a ne do Bradavic. Své místo by v našem světě našel spíše spolek, který by se nějakým způsobem věnoval kouzelným tvorům. Ovšem bojovat za zdmi Bradavic o životní podmínky zvířat u mudlů může vyvolávat rozpaky. K dobru spolku je však potřeba přičíst, že za dobu své existence skutečně pořádal přednášky, o které alespoň někteří z obyvatel hradu projevili zájem.

Celkový dojem ale není moc dobrý. Spolek, který se svým zaměřením ve zdejším prostředí poněkud minul a vydržel fungovat prakticky pouze dva měsíce, odráží dojem svého šéfa, který opouští školu i spolek. Otázkou je, co bude se spolkem dál. Spoluzakládající členka Arya Leah Ospreyclaw je rovněž jako Jamie ve 2. ročníku, Hannabell Cavanaugh, která také stála u zrodu spolku, je právě ve 4. ročníku a stala se správkyní kolejní obrazárny. Připadne snad právě jim vedení spolku? Podle informací přímo zevnitř spolku Jamie Grey žádné velké kroky k zajištění chodu spolku, i po jeho odchodu, nepodnikl. Jediné, o co by se tedy mohl někdo zajímat, je nakonec asi oněch necelých 27 galeonů v trezoru.

Poznámka redakce: Vedení spolku bylo po sepsání článku předáno Hannabell Cavanaugh.

Pro Denní věštec
Edmund Heusinger

Published by

Edmund Heusinger

Edmund Heusinger působí v redakci Denního věštce od července 2014. Získal cenu UNC za novinářský debut roku (2014), redaktora roku (2015), článek roku (2017) a Řád ostrého brka (Z2016). Nejraději píše o tom, co jeho samotného zajímá a naopak si nejraději přečte kvalitně zpracované rozhovory a články, které se svými tématy strefují do černého.

Komentáře

  1. Neřekla bych, že se na hradě spolek minul účelem. Více jak polovina obyvatelů hradu pochází z mudlovské rodiny nebo žije v těsném kontaktu s nějakým mudlou (mají je za manžela/ku, sourozence, kamarády a podobně). Takže už jen z toto důvodu takový spolek na náš hrad patří.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *