Halloweenské humoresky: O dýni, která odkráčela do světa

| Vydáno:
Pěstujete dýně velkoplodé/máslové/muškátové/špagetové?
Zaléváte je dostatečně? Staráte se o ně přímo vzorně?

Pokud jste na všechny tři otázky odpověděli kladně, určitě jste si všimli, že se dýně rády rozlézají po zahradě svými dlouhými šlahouny. Když dojde na sklizeň dýní z kouzelnické zahrádky, musíte si dát velký pozor, aby vám dýně ze zahrady neutekly. Tento rok totiž dozrávají dýně světoběžnice.

Dýně světoběžnice jsou kouzelnickou zeleninou, která dozrává přibližně jednou za sedm let. V mezidobí jsou k nerozeznání podobné obyčejným oranžovým dýním velkoplodým, méně často i jiným druhům dýní. Když nadejde jejich čas, narostou jim nožičky a utečou vám ze zahrady do světa.

Jistý moták z Prasinek si letos celou zahradu osázel dýněmi a těšil se na velkou sklizeň a na to, jak je bude vyřezávat na halloweenskou výzdobu. Dýně mu ale přes noc shodou náhod dozrály a utekly ven ze zahrady. Proto jste v posledních dnech mohli potkat dýně, jak si vykračují po Prasinkách, nakukují do obchodů, hrají fotbálek (to odkoukaly od mudlů, protože se na koštěti neudrží stejně jako oni) a vůbec podnikají všelicos nezbedného.

Onoho majitele dýní ale nenapadlo nic lepšího, než vytáhnout svou nepoužívanou hůlku a snažit se dýně chytit svazovacím kouzlem, popřípadě kouzlem Petrificus totalus. Protože kouzlení mu vážně nejde, dýně obarvil na kropenato v nejrůznějších pestrobarevných variacích a mnohé mu zkameněly při tom, co právě tropily. Odtud tedy pochází záhadná (nesporně vysoce umělecky pojatá) dýňová sousoší, která můžete v Prasinkách obdivovat již několik dní.

Podle posledních zpráv je v současné době na útěku už jen jedna dýně, zato ta největší. Vidělo ji dokonce i několik mudlů, naštěstí zdroje blízké ministerstvu kouzel potvrdily, že mudlové byli opilí natolik, že si setkání s kráčející dýní vůbec nepamatují.

Pokud tedy v okolí Bradavic spatříte kropenatou dýni obřích rozměrů, kterak se promenáduje po světě, rozhodně ji znehybněte a uvědomte patřičné kouzelnické úřady.

Při případném lovu na dýňového zběhlíka dejte pozor také na to, aby vám ten kolos nešlápl na nohu!

Pro Denní věštec
Gita Hrdličková

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *