OVCE – Oblíbenost předmětů v historii

| Vydáno:
Zkoušky OVCE může skládat každý student 7. ročníku a každý rok se najde alespoň jeden odvážlivec, který svou zkoušku dospělosti složí. Zamýšleli jste se však někdy nad tím, jaké předměty jsou voleny nejčastěji? A že některé oblíbené zvoleny ještě nikdy nebyly? Pojďme se teď společně podívat na to, jaké předměty si volily generace před námi.

Úplně na začátek je třeba poznamenat, že veškerá statistika se počítá od roku 2008, kdy se začaly zkoušky OVCE evidovat. Doba před rokem 2008 je zahalena mlhou tajemství a kdo ví, jak to tam vůbec vypadalo! Třeba se ani žádné zkoušky dospělosti neskládaly!

Pro nás je důležitý jeden fakt – dosud bylo vypsáno krásných 108 zkoušek OVCE ze 39 předmětů a u 28 různých profesorů.
Jestli se vám zdá, že 108 zkoušek dospělosti je za tu spoustu let málo, musíte si uvědomit, že ne každý student sedmého ročníku má tu odvahu nebo chuť zkoušky skládat. Mnoho z nich došlo prostě k názoru, že na zkoušky ještě nejsou připraveni a že je na ně dost času.

Nás tady teď ale bude spíše zajímat, jaké předměty jsou nejoblíbenější. Které z těch všech, co se na hradě vyučovaly nebo vyučují, jsou nejčastější. Musím uznat, že těch oblíbených je opravdu mnoho. Však je to krásně vidět i na tom, kolik různých předmětů si studenti před námi zapsali.

Mezi nimi jsou však hned dva, které se společně dělí o první místo. Jsou to Literární seminář a Studium mudlů. Oba tyto předměty si ke svým závěrečným zkouškám zapsalo hned osm studentů!
Pomyslnou stříbrnou příčku obsadil šestkrát zapsaný Literární seminář – poezie.
Poslední medailové místo si mezi sebou dělí hned čtyři předměty, a to Barvokouzlení, Kouzelnický zeměpis, Lektvary a Péče o kouzelné tvory. Všechny tyto předměty byly od roku 2008 zapsány pětkrát a vzhledem k vzrůstající oblíbenosti alespoň některých můžeme jistě čekat, že brzy bude ono číslo mnohem vyšší.

To však nejsou ani zdaleka všechny předměty. Čtvrtou příčku by si mezi sebe rozdělily předměty Astronomie, Bystrozorství – přípravný kurz, Obrana proti černé magii a Zvěromagie, kdy všechny tyto předměty byly zapsány čtyřikrát.
Za nimi se v závěsu, s počtem tří zápisů, drží Bylinkářství, Kouzelnické počty, Létání na koštěti, Prefektování a primusování, Šéfredaktorské minimum, Taroty a Zeměplochismus.
Předměty, které byly zvoleny dvěma odvážlivci, jsou Drakověda, Kouzelnická tvořivost, Kouzelnické instituce, Latina, Nauka o fóbiích, Numerologie, Soví orákulum a Taj lesa a jeho života.
Alespoň jeden jediný odvážlivec si pak zapsal předměty jako Astrologie, Astrologie – Čína, Atlas kapesních tvorů, Čarostavitelství, Démonologie, Fantazírování, Fortunace, Karty Lenormand, Kouzelnické kulinářství, Kočka, tvor v kouzelnickém světě, Magie slova, Mudlovská antropologie a Starověké civilizace.

Jak vidíte, rozsah zapsaných předmětů je opravdu velký a většinu z nich jistě znáte nebo máte dokonce vystudovanou či se na daný předmět v nejbližší době chystáte.
Podle čeho si však studenti vybírají, z čeho zkoušku složí? V první řadě podle toho, jak je předmět nadchnul, jak je bavil. Těžko budeme skládat závěrečnou zkoušku z něčeho, co nás nebavilo. To je jasné, že? Pro některé je však mnohem podstatnější, u koho budou vlastně zkoušku skládat, mnoho z nich se tak rozhoduje i podle profesora, který daný předmět vyučuje. No a někteří… některým je to tak nějak jedno.

Protože mě ale opravdu zajímalo, jak přesně to „ovčáci“ mají, zeptala jsem se pár z nich, zda si raději vybírali svou zkoušku podle profesora, nebo podle předmětu.

Kim Sarah Reevesová: Osobně jsem si vybírala OVCE podle profesora, protože madam Sel mi jako člověk sedí a navíc mne Démonologie pod jejím vedením bavila.
Patricia Baloure: Skúšku OVCE som si vybrala hlavne podľa predmetu, pretože svoje kúzelnícke vzdelanie chcem smerovať hlavne k zvieratám. Ale moje sympatie k predmetom veľmi závisia na kvalite výkladov a zadaní, čiže vlastne obe možnosti.
Lilien Emity Meissed: Inu, to se nedá říct, respektive u mě to bylo tak nějak půl na půl. – usměje se – Člověka musí předmět zaujmout a bavit, na druhou stranu je i velmi důležité, aby byl na stejné vlně s profesorem. Člověku se musí líbit styl, kterým profesor vyučuje a komunikuje se svými žáky, ale stejně tak chce každý skládat zkoušku z něčeho, co je mu něčím blízké. – mrkne – Tak to tedy bylo u mě a myslím, že to tak má většina z těch, kteří se rozhodnou skládat nějakou zkoušku.
Wayna Wayra Tlaloc: Kombinací obého, primárně podle předmětu, ale kdyby mi nevyhovoval vyučující, tak bych si ho nezvolil.
Nerys Heliabel Ghostfieldová: O něco víc podle předmětu, protože Péče o kouzelné tvory je něčím, co je mi opravdu blízké jako možný budoucí obor uplatnění v kouzelnickém světě. Až pak podle profesora, který byl pro mě samozřejmě taky důležitý, mou zkoušku zadával, vedl a hodnotil.
Hekatea Centaurix: Měla jsem obří štěstí, že jsem si své latinské OVCE mohla vybrat podle obojího. Latinu miluji – a ano, vím, že je Ti něco takového nepochopitelné stejně jako mně představa pavouka coby domácího mazlíčka – a pan Fil pro mě vždy byl a zůstává Autoritou s velkým A na začátku, Panem Profesorem s obrovským rozhledem a zároveň vstřícností a laskavostí, jaká se jen tak nevidí. Jeho zadání i následné poznámky k vypracování mě posunuly zase o kousek dál, rozšířily mi obzory.
Jsem neskutečně ráda, že jsem jej zde mohla zažít a absolvovat u něj pestrou škálu předmětů.
Wenai Lafayette: OVCE, to už je dávno, ale snad si vzpomenu. – uchechtne se – Ty jsem si vybírala podle toho, že jsem chtěla hlavně kreslit a minimálně psát. Takže hlavně podle předmětu, ale volba profesora byla taky důležitá, k oběma profesorkám jsem chodila do hodin. A vzhledem k tomu, že jsem vystudovala tolik předmětů, jsem věděla, jak který profesor posuzuje úkoly. A Sovy jsou prostě sovy!
Renée Carlisle: Z čeho budu skládat OVCE, jsem věděla hned, jak pan Nicholas otevřel svůj předmět. Zbožňuji tvoření webových stránek, takže pro mě to byla jasná volba.

Jak je tedy krásně vidět, někdo volil skutečně dle profesora, jiný dle předmětu a někdo to zkombinoval.
Když už jsem se ale zmínila o tom výběru dle profesora, ještě bych tu ráda zmínila tři profesory, kteří vypsali doposud nejvíce zkoušek OVCE.

První místo obsadila bezkonkurenčně Anseiola Jasmis Rawenclav, která vypsala a vedla 18 zkoušek OVCE. Samozřejmě, že madam je naše hradní fosílie, přesto je toto číslo úctyhodné. Určitě to chtělo opravdu pevné nervy a koňskou dávku trpělivosti!
Druhé místo pak obsadil Filius Orionis, který vedl již 9 zkoušek OVCE. Je to méně než u madam Ansí, přesto to rozhodně není málo.
Poslední, třetí místo obsadila Betelgeuse Orionis, která vypsala za dobu svého profesorování 8 zkoušek.
Alespoň jednu zkoušku pak vypsalo ještě dalších 26 profesorů, ať už těch, co dnes a denně potkáváme na hradě, nebo těch, kteří už nějakou dobu hrají na honěnou s tučňáky.

Teď už nezbývá než čekat, jak se čísla změní s letošním rokem a zda třeba nějaký předmět nerozšíří již tak obrovskou sbírku.

Pro Denní věštec
Theresa Brendi

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *