Bathory

| Vydáno:

A je to tady. Příběh o čarodějce, která měla dle legendy zabít několik desítek panen a koupat se v jejich krvi, se dostal na plátna našich kin. Neuvěřitelný rozpočet (necelých 300 milionů korun) a velkolepá reklama způsobily doslova mánii. I já jsem byla zvědavá, zda je to film, o kterém si budeme ještě dlouho povídat, nebo jestli to bude jen drahý propadák.

Alžběta Báthoryová byla velmi podivuhodná postava. Velmi vzdělaná šlechtična ovládající několik jazyků dokázala pevně spravovat své panství i po smrti manžela. Vychovala 3 děti, i v pokročilém věku byla velmi pohledná a zemřela zazděna na svém hradě v Čachticích. Podrobnější fakta myslím není potřeba uvádět, kdo má zájem, sdělí mu je skřítek Google.

Vraťme se ale k samotnému filmu. Kladem je bezesporu samotný příběh, kdy je Alžběta vylíčena jako normální šlechtična. Zapomeňte tedy na Železnou pannu, kádě plné panenské krve a podobné zrůdnosti. To, co bylo pokládané za panenskou krev bylo vylíčeno jako bylinková koupel. Většina úmrtí je připisována náhodě anebo spiknutí, které se proti ní chystalo. Důvod – jako vždy peníze a majetek. Alžběta byla velice schopná i přes nemoc krve, kterou trpěla už odmalička. Je zde vykreslena jako oběť, s čímž by se mohlo souhlasit vzhledem k tomu, co víme o jejím soudu. Jednotlivé herecké výkony také nejsou nijak špatné (Jakubisko několik let pátral v dobových pramenech a rozmlouval s řadou odborníků).

Záporů je hned několik. Kdyby byl nahrazen režisér, mohlo dojít k natočení úžasného a strhujícího filmu. Takhle bohužel musím konstatovat, že jsem se většinu času nudila. Naprosto zbytečné prodlužování jednotlivých scén, různé vsuvky typické pro Jakubiskovy filmy. Další špatnost je v charakteru a chování některých postav. Šlechtična asi nebude špásovat se svým kamarádem v katedrále ve zpovědnici za přítomnosti několika svědků. Románky v té době byly, ale každý si je doma pečlivě skrýval.

Pokud si ale budete myslet, že jde o film kdy se sem tam uroní nějaká ta kapka, jste na omylu. Právě naopak – o krev, mučení a popravy tam opravdu není nouze. Rozhodně to není film, který by měly vidět děti.

Závěr: Nic proti vkusu, ale už jsem viděla mnohem lepší filmy a za takovou horentní sumu to šlo opravdu natočit daleko lépe. Tento film bych si maximálně tak půjčila domů na DVD, ale do kina bych na něj už nešla. Škoda.

Komentáře

  1. – Vždy se objevil někdo, kdo si kldině zašpásoval i v kapli… Lidé tak pobožní, jak se to navenek jevilo nebyli… A pokud jde o „prodlužování“ scén, tak s tím nemohu také souhlasit… Dle mého názoru právě díky tomuto prvku, zasazeném v tomto skvělém filmu, se lépe rozvíjí charakter jednotlivých postav… Člověk se dostane lépe do jejich duše a pochopí lépe jejich pohnutky…

    1. Re: – Vždy se našel někdo kdo špásoval v kapli? Obávám se, že takto bylo popisováno chování pouze v nějakém zamilovaném dívčím románu typu Harlequin.
      Ale doba, o které je tady řeč (tzn. boj Evropy proti Turkům) byla už dávno někde jinde. (Ve velmi ranném středověku nebylo nic špatného na tom, že muži pravidelně navštěvovali nevěstince – ale pouze do té doby, než se začaly objevovat pohlavně přenosné choroby, na které nikdo neznal lék – pak tvrdě zasáhla církev, mimomanželský sex označila za nežádoucí a hříšný – ale to bylo o pár století dříve než je náš příběh). V této době si naopak každý hlídal svoji cudnost stejně jako čest a postavení – a díky špásování v katedrále by dotyčný mohl přijít o tohle všechno. Nikomu to zato nestálo. Znovu opakuji – lidi špásovali, ale sakra si dali záležet na tom, aby se to nedostalo na veřejnost. O pobožnosti tehdejšíh lidí nemám žádné iluze, to mi věřte.

      Co se týče prodlužování scén – jak říkám nic proti vkusu. Je zvláštní že jsou pouze dva názory na tento film – jsou lidé, kterým se strašně líbil a považují ho za skvělý, většina má stejný názor jako já. Možná že jestli opravdu půjde v televizi seriál, kde půjde celý tilm bez vystřihaných scén, bude to dobré. Ale vměstnat toho tolik do jednoho filmu se opravdu nedalo.

  2. Já na tom byla také… 😉 – Já na tomlhe filmu byla také a mně se naopak hrozně líbíl. Dokonce jsem o něm napsala i pár řádek na svém blogu a dala se do čtení Čachtické paní… ;))

    1. Re: Já na tom byla také… 😉 – Námět byl naprosto fantastický a samotný příběh Alžběty stojí za to. Jsem ráda, že film nebyl zpracován klasickým způsobem a že Jakubisko nechtěl udělat z Alžběty krvelačnou zrůdu. I já jsem četla knížku několikrát a vím, že rozdíl mezi oběma příběhy je nebetyčný.

      Jak jsem již zmínila v článku, problém byl ve zpracování. A to takový, že Jakubisko měl snahu natočit všechno dopodrobna. Do nejmenších detailů. To je ale základní chyba, pokud máte natočit jeden celovečerní film. Spousta scén tam byla naprosto zbytečná. Nicméně jsem slyšela, že by z toho snad mohli udělat seriál v televizi někdy v budoucnu – to už by mohlo být snad koukatelné.

  3. Pro Modesty – Cituji: „Spousta scén tam byla naprosto zbytečná.“ Tak by mne tedy zajímalo, zda se ti líbí vůbec nějaký film, protože v každém filmu je spousta „zbytečných“ scén… Je úplně jedno na co se díváš, „zbytečné“ scény tam budou vždy…

    1. Re: Pro Modesty – Ujišťuji Vás, že je spousta krásných a strhujících filmů. Např. Trilogie Pán Prstenů – a tím rozhodně nemyslím jenom bojové scény – byl natočen tak, že jsou charaktery postav definovány zcela jasně, jsou tam i vsuvky kdy např. Aragorn vzpomíná na setkání s Arwen – ale nikdy to nejsou rušivé scény. Naopak dodávají tomu filmu jemnosti. To se Jakubiskuvi nepodařilo ani náhodou.

  4. – Já jsem žádné rušivé scény ve filmu Bathory neshledala. Dle mého názoru je naopak ve filmové triologii Pána prstenů rušivých scén až nad míru… A některé scény jsou navíc zcela nelogické. A není to jen můj názor.

    1. Re: – Milá Amélie – to Vám nikdo nebere. Můj názor je takový, Váš je zřejmě zcela odlišný – prosím dívejte se na Bathory třeba každý den, pokud chcete.

  5. – Mody, tak jsem se na Bathory vydal taky a uprimne lituju investovanych penez. Byly zde naprosto nevhodne zmeny charakteru, nepravdepodobne vynalezy, a u posledni pul hodiny uz clovek kouka na hodinky.

    Kdybi Jakubisko vyhodil z filmu Bolka Polivku, film by zrejme dopadl u kritiku mnohem lepe – film by se zkratil, nebyly by tam brusle, padaky a vypadl by aspon trosku duveryhodneji.

    1. Re: – Serge – jj to byl další problém, přítel kritizoval úplně to samé 🙂 postava Polívky je tam naprosto strašně vykreslená

  6. – Přiznávám se, že samotný film Bathory jsem ještě neviděla, i když ho chci shlédnout už jen z toho důvodu, abych si na něj taky mohla udělat svůj názor. 😀 Ale co chci říct… Holky, tohle byla recenze madam Modesty založena na jejích názorech, které mohou být jakékoli. Jestli se vám to nelíbí, napiště samy druhou recenzi, ve které pro změnu vyjádříte své názory 🙂 Já bych si taky docela ráda přečetla pohled „z druhé strany“ Protože všechny kritiky, které se mi zatím dostaly do rukou, byly ve stejné myšlence jako tato. 😉

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *