Statistika zkoušek – Zima 2018

| Vydáno:
Není žádným překvapením, že i tento rok došlo na možnost se zapisovat k různým zkouškám. V letošním roce jich bylo vypsáno celkem 132, a to jak těch postupových, tak těch nástavbových. Pojďte se s námi podívat, které zkoušky byly vypsány, jak hojně si zapisovaly jednotlivé koleje a případně i profesoři. A víte, které předměty se řadí mezi nejvíce žádané a kteří fialoví mezi nejvytíženější? My ano!

Na začátek nás krátce čekají obecná fakta a statistiky. K různým zkouškám se celkem přihlásilo 63 lidí, z toho 11 studentů Havraspáru, 10 studentů Mrzimoru, 17 studentů Nebelvíru, 11 studentů Zmijozelu a 14 profesorů a zaměstnanců hradu. Zkoušek bylo vypsáno celkem 132, z toho 68× NKÚ, OVCE, 53× CKÚ a KOZA. Celkem se o vypisování zkoušek podělilo 22 profesorů a byly skládány z 63 různých předmětů.

Náležitá kouzelnická úroveň
Ke zkouškám NKÚ se letos přihlásilo celkem 23 studentů z pátých a 4 studenti z šestých ročníků ze všech čtyř kolejí. Bylo však málo těch, kteří se rozhodli zapsat si maximální možný počet zkoušek, tedy pět. Mezi takové se řadí Ginevra Eleanor Zauberinová, Emily Moonová, Mischel Binghum, Chris Jericho, Tadäus Trottertickler, Bibi Anne a Narcisse Cinerea.

I přesto, že Mrzimorští jasně vyhrávají na počet zkoušek, kterých si dohromady zapsali 27, v Nebelvíru se našlo odvážlivců, kteří se do zkoušek pustili, nejvíce, ačkoli samotných zkoušek mají jen 11. Rain Bow Arrow se k plnění NKÚ zapsala třikrát, Harry Thorsen dvakrát a ostatní si vždy splnili jednu zkoušku. Do dalšího ročníku tedy s vysokou pravděpodobností projdou také Alf Wolfmoon, Anavi Hesterne, Christina Elizabeth Stark, James Loxar, Lucia Everdeen a Mary Elizabeth Thornhill.

V Havraspáru si tři zkoušky zapsala Aya Watanabe, dvě Elisa de Lunne a po jedné Emilie Violet Hopperson, Hazel Jane Morion a Eleanor Blackfoot, což dělá i s Ginevrou pro havraspárské celkem 13 zkoušek. V Mrzimoru se pak k plnění upsala Andy Topher v počtu dvě, stejně tak Jenny Layla Gilesová a Winterlynn Critchflow. Jednu zkoušku má Vivian Adamsová. Zmijozel má studentů skládající první možné hradní zkoušky nejméně. Kromě dvou zmíněných výše si zapsaly tři zkoušky Cassandra Aurora Nott a Rhea De Morgan, jednu pak má Zuzana Malron. Zmijozel tedy celkem absolvoval 17 NKÚ.

V Havraspáru se ke zkouškám NKÚ nezapsalo sedm dalších studentů, kteří onu možnost měli, v Mrzimoru pět a ve Zmijozelu jeden. V Nebelvíru se o složení pokusili všichni.

Ohavně vyčerpávající celočarodějné exameny
Letošní ročník je i pro zkoušky OVCE úspěšnější než minulý. K zakončení základního studia se přihlásilo celkem 9 studentů, což je historicky druhé nejvyšší číslo, které padlo zatím jen dvakrát. I u OVCÍ Nebelvír dominuje, přihlásilo se k nim celkem 5 červených studentů, díky čemuž mají více studentů než všechny ostatní koleje dohromady. Může za to i fakt, že v Mrzimoru se nenašel žádný student, který by se k této zkoušce upsal, přestože tu možnost měli tři.

Za Havraspár se letos odhodlali obhajovat své znalosti Edmund Heusinger a Wronka Zabloudilová. Bývalý primus se rozhodl pro Šéfredaktorské minimum, současná primuska této koleje pak pro zkoušku z Bylinkářství. Další čtyři lidé pak pravděpodobně odložili své studijní povinnosti na další roky.

Ve Zmijozelu se po spoustě letech do boje vypravila bývalá primuska Eineann Mag Lasair s Japonštinou a prefektka Veronica Narcissa Williamsová s umem v Čarostavitelství. Vzhledem k tomu, že v koleji Salazara Zmijozela v sedmém ročníku studují jen tři studentky a vynechala jen jedna, je účast v procentech poměrně pěkná.

Nebelvír pak hrdě reprezentuje šéfredaktorka Lví tlapou Marina Liquett Charette, která se nepříliš překvapivě upsala Šéfredaktorskému minimu, bývalá prefektka Tamarka Pudlíčková, již si troufá na taje Literárního semináře – poezie, taktéž bývalá prefektka Theresa Brendi věřící si v Kouzelných formulích, nebelvírský chytač Thomas Olkim se zájmem v Kouzelnických institucích a Zoraida Boyer, která se zabývá Studiem mudlů. V Nebelvíru však i přes rekordní počet zapsaných dva studenti zkoušky úplně vynechali.

Certifikace kouzelnické úrovně
Ve zkouškách CKÚ tentokrát nebyli nejvíce zapisujícími Nebelvírští, ačkoli pokud bychom brali v potaz jen koleje, jistě bychom o nich mluvit měli. Fialové osazenstvo hradu je však převálcovalo, neboť se k získávání diplomů z různých oborů zapsalo hned 14 profesorů a zaměstnanců hradu. Studentů tentokrát bylo celkem jen 12, zato se odvážlivci našli ve všech kolejích.

Po dvou zkouškách, což je maximální počet na rok pro fialové, si zapsali Aki san Marino, Cerridwen Lowra Antares, Kate Resea, Kouhei Hasangeki, Olivie Windy, Oresta Vianueva, Renée Carlisle, Tydynka Flyová a Ernie Cihlička. Jednu zkoušku si pak bude do svého Curricula Vitae moci připsat Anseiola Jasmis Rawenclav, Belatris Nithelas Malrinová, Jane Patricia Vamos, Janel Weil a NaSaŠí Jackson.

Za studenty se pak v počtu čtyř složených budou třeba moci chlubit Kim Sarah Reevesová, Hekatea Centaurix, Nerys Heliabel Ghostfieldová nebo Lily Angelina Johnsonová. Tři zkoušky si zapsala Phillipa O Connel a Angie Claire Silvery. Po dvou mají Helenia KukkováGitou Hrdličkovou. Jednu si zkusí Wayna Wayra Tlaloc, Patricia Baloure, Rebecca Shadowfang a Keša z Borové.

Krajně ohavné zkoušky akademické
Zkoušky KOZA nikdy nemají mnoho vypracování, o to cennější pak jsou ti, kteří se k nim dopracují a skutečně je zvládnou. Je to dané tím, že KOZA jde absolvovat až po čtrnácti letech studia, a k těm se nedopracuje každý. Letošní rok si však našel hned dvě odvážné duše, které se se zkouškou zkusí popasovat. Tou první je již zmíněná nebelvírská Nerys Heliabel Ghostfieldová, která bude muset prokázat všechny své schopnosti i mimo zapsané CKÚ při Péči o kouzelné tvory. Druhou je zmijozelská Marguerita Laux, která se o tyto zkoušky již kdysi pokusila, ale neodevzdala své vypracování. Byla to právě Marguerita, která kdysi dala popud k založení „druhých OVCÍ“, její získání titulu a diplomu by tedy bylo symbolické.

Nejvytíženější profesoři
Zkoušky jsou sice určeny primárně studentům, případně i fialovým, jejich úloha by však nikdy nemohla fungovat bez samotných profesorů, kteří se jimi musí prokousat, spravedlivě je oznámkovat a u vyšších zkoušek se připravit na případné ústní části. Je proto nutné na ně nezapomenout.

V letošním roce vypsala ze všech 132 zkoušek celkem 15 oblíbená profesorka Tydynka Flyová. Po ní je v úspěšnosti Niane z Libelusie, která jich má na kontě 13, a Janel Weil, která zaštiťuje 12 zkoušek. Anseiola Jasmis Rawenclav vypsala celkem 11 zadání, NaSaŠí Jackson 10. O velkou část práce se zasloužili i Kate Resea a Kouhei Hasangeki se shodným počtem 8, dále Barbara Arianne Lecter, Jane Patricia Vamos a Lilien Emity Meissed se 7. S číslem 6 se popasuje Aki san Marino a Olivie Windy.

Po 3 zkouškách vypsali Bilkis Blight, Clea Haliová a Nicholas McElen, po 2 Belatris Nithelas Malrinová, Cerridwen Lowra Antares, Mark Petersvood, Oresta Vianueva a Renée Carlisle. Jednu zkoušku pak vypsali celkem dva fialoví: nová profesorka Sally-Ann Olson a ředitel školy Matthew Whitecrow.

Nejžádanější předměty
Co se předmětů týče, zkoušky byly vypsány z celkem 63 různých oborů, což svědčí o perfektní rozmanitosti vyučování, které je na hradě poskytováno. Každý student tak může sáhnout přesně po tom, v čem vyniká, a někteří mohou slavit, že není nutné skládat zkoušky ze všech klasických předmětů, případně ze všeho, co má člověk vystudováno.

Rozhodně není v našem zájmu vám sem dát kompletní telefonní seznam, proto předměty, které byly vypsány jen jednou nebo dvakrát, vynecháme. Alespoň třikrát se pak při zapisování dostalo na Soví orákulum, Horolezecké minimum, Šéfredaktorské minimum, Magii slova, Mudlovskou antropologii, Kouzelnickou etiketu, Esenci psaní, Čarostavitelství a Lektvary.

Čtyřikrát se studenti rozhodli pro Obranu proti černé magii, Žabologii, Kouzelnické instituce a Literární seminář – poezii. Úspěch také slavila Astronomie společně s Péčí o kouzelné tvory a Studiem mudlů, neboť tyto předměty byly vybrány ke zkouškám celkem pětkrát. Největší triumf si však na konto zapsaly Kouzelné formule, v nichž bylo třeba vymyslet profesorkou zadání hned pro šest různých lidí. Přesto však ani nejžádanější předmět v celkovém počtu vypsaných zkoušek nemá více než četnost 5 %.

Závěrem mi nezbývá než popřát všem, abychom se ještě ve větším počtu u podobné statistiky potkali i v dalším školním roce. Také přeji každému, kdo se odhodlal k některým zkouškám upsat, aby odevzdal zadání splněné ke své spokojenosti a aby se jeho práce setkala s oceněním, které si zaslouží.

Pro Denní věštec
Narcisse Cinerea

Published by

Narcisse Cinerea

Redaktorka, pro kterou je psaní jedním z nejmilejších koníčků. Cení si dobrého čtiva, lidskosti, kvality před kvantitou a schopnosti myslet. Nejraději se věnuje všemu, co ji nějakým způsobem naplňuje, rozvíjí a v čem nalézá smysl.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *