Kam po složení zkoušek OVCE?

| Vydáno:
Během studia nás napadá spousta otázek a všechny se v danou chvíli zdají jako naprosto zásadní. Udělám zkoušku? Postoupím do dalšího ročníku? Najdu po škole práci? A právě tato poslední otázka bývá ze všech nejdůležitější. Pojďme se teď společně zamyslet, co dál!

Ty z vás, co mají jasno už někdy od pátého ročníku, považuji za šťastlivce. Takových je ale málo, my ostatní máme tisíc plánů, pořád je měníme a vlastně nemáme ani tušení, kde se po škole uchytíme. Občas někoho něco napadne, aby to vzápětí zase zavrhl. A takhle to dál nejde, vážení! Pokusím se vám teď maličko pomoct rozebráním několika možností a kdo ví, třeba budete mít konečně jasno!

1. Rozšiřující studium
Toto je ideální možnost pro ty, kteří si chtějí dát ještě nějaký čas na rozmyšlenou. Zůstat studentem totiž nemusí být jen známkou pohodlnosti. Ovšem, někdy to tak je, ale většinou (doufám) je to známkou jisté nerozhodnosti, která by měla ve výsledku vést k vybrání ideálního povolání. Takového, které nás bude opravdu bavit… a pomiňme, že takové prakticky neexistuje.
Však si vezměte ty výhody – škola vám platí certifikáty CKÚ, takže si uděláte zkoušky, které vás vyhoupnou zase o třídu výš, a co je nejlepší, úplně zadarmo! Když se vám podaří dojít až do 7. ročníku RS, složíte si zkoušku KOZA a máte hned o kredit navíc! Jenže ne každého baví studovat tak dlouho…

2. Změna barvy hábitu
Druhá možnost už vyžaduje trošku odvahy, těžkou ránu potloukem do hlavy nebo chvilkové zatmění mozku.
Někteří dojdou po dokončení povinné školní docházky k závěru, že studium už je nebaví, pro Ministerstvo kouzel se také nehodí, ale láká je jedna z nejnebezpečnějších profesí v kouzelnickém světě. Výchova nové generace mladých kouzelníků. Však to znáte, na začátku je každý plný ideálů a už se vidí, jak do těch dutých hlav vtlouká trochu toho rozumu… no a pak se podívejme na naše hradní fosílie a máme jasno, kam tenhle skvělý nápad vede! Je to něco jako boj o přežití, ale prý člověk získá nějaký respekt… nevím, ale ráda si poslechnu názory těch, co to už mají za sebou.

3. Hvězdná kariéra na Ministerstvu kouzel
Někteří z nás mají skutečně naplánováno, jak se jednoho krásného dne stanou ministrem kouzel. Nápad pěkný,cesta k cíli je však trnitá. Jen málo z těch, co o práci na ministerstvu sní, také ví, že aby uspěli, potřebují pořádný kapitál, spoustu obálek a trošku toho charismatu, jinak si nikdy pořádně neškrtnou.
Ovšem nikdy neříkejme nikdy, takže ti, co sní o kariéře úředníka, mají mou plnou podporu!

4. Světoběžník
Sem už se počítá menší část kouzelníků. Proč, ptáte se? Když se zeptáte studentů 6. nebo 7. ročníku, většina vám řekne, že by chtěla odjet někam do zahraničí na zkušenou. A kolik jich odjede? No, do takové statistiky se tu raději pouštět nebudeme. My se spíš podíváme na to, jaké to má výhody.
Tak předně kontakty, přátelé. Poznáte spoustu zajímavých lidí, některé, které byste znát raději ani nechtěli, získáte kupu zkušeností, možná se naučíte i nějaké cizí řeči, a hlavně pak budete všude moci machrovat, že toho víte víc než ostatní. Dejte však pozor, aby to neskončilo jen u toho machrování.

5. Nebudete dělat vůbec nic
Většina lidí si bude u tohohle bodu klepat na čelo. Protože „jak jako nedělat vůbec nic“? Jak? Jednoduše! Existují i jiné způsoby, jak se protlouct těmi léty po dokončení školy. Nejlépe to chce zašít se někam tak dobře, že vás nikdo nenajde, budete tak mít svatý pokoj. Že se možná neuživíte a umřete hladem, to jsou možná rizika podnikání a musíte s nimi počítat. Nakonec ale považte toto – budu chodit xy let do práce za mizerný plat a jednou stejně umřu hladem, nebo nebudu dělat vůbec nic, budu se bavit a mít úplnou svobodu a nakonec také umřu hladem? Těžké rozhodování, co?

Nakonec stejně každý přijdeme na to, že kdybychom se mohli vrátit v čase (a pozor, my kouzelníci alespoň částečně můžeme), tak bychom se stejně rozhodli úplně jinak. A je vědecky dokázáno, že přesně 12547 hodin z našeho života strávíme přemýšlením o tom, co by bylo, kdybychom se tehdá, po dokončení školy, rozhodli trošku jinak!
Ti z nás, kteří už mají rozhodování za sebou, mi dají jistě za pravdu a ti, co ještě ne, to brzy poznají sami.

Rozhodování, kam po složení zkoušek OVCE, zdar!

Pro Denní věštec
Theresa Brendi

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *