Olivový bibliokoutek IV.

| Vydáno:
Dobrý den, mí milí. Pokud jste nalistovali zrovna tento článek, pak jistě potřebujete nějakou knižní „infuzi”. Komu docházejí síly nebo jen knižní tipy, pojďte se podívat, co jsem vybrala tento měsíc. Ač je měsíc vánoční, knihy s vánoční tématikou zde nenajdete. Přesto ale něco vánočního může být na každé knížce. A co? Přece když ji najdete pod stromečkem!

Poslední noc na klikaté řece – John Irving
Tato knížka s Vánocemi nemá nic společného. Žádná vánoční tematika a pokud mě paměť nešálí, snad tam ani zmínka o Vánocích není. Nicméně já ji přece jen s Vánocemi mám spojenou, protože jsem ji našla právě pod stromečkem.

Irving je pojem sám o sobě a každý větší čtenář o něm jistě slyšel, spíše i něco četl! A já musím říct, že ač je to tak trochu „jiný” autor, možná i krapet “těžší” na čtení, tato kniha mě prostě a jednodušše nadchla!

Jde o román, který sleduje život malého chlapce, syna kuchaře ve vývařovně dřevorubců, jeho otce a jejich přítele dřevorubce. Kniha je poměrně dlouhá, také protože popisuje asi padesátiletý úsek jejich životů. Co všechno je v životě potká? Co z malého chlapce bude? Jistě se připravte na to, že vás kniha prostě dostane! Emoce se ve vás budou vařit, budete se bát, smát i plakat. A rozhodně vám z této knihy zůstane zážitek na celý život.

Hodnocení: 5 z 5 oliv


(zdroj: zde)

Kafe a cigárko – Marie Doležalová
Po těžší literatuře si dáme nějakou oddechovku. Marušku Doležalovou nejspíše taky znáte. Víte, že je to herečka, tanečnice (kdo z vás taky miluje mudlovský pořad StarDance? – směje se –) a taky spisovatelka. Napsala knížku z prostředí, které je jí nejbližší. Jak těžké to mají herečky? S čím vším se musí popasovat? Tuto knížku doporučuju všem, kteří se chtějí trochu zasmát a i těm, kteří třeba nemají moc času, ale něco by si přečíst chtěli. Je to vlastně soubor krátkých článků z blogu, u kterých se prostě budete bavit. A kdo už bude mít přečteno, tak pohledejte na magické síti internetu, protože Maruška své příběhy přetváří i do krátkých videí. A ta jsou stejně vtipná jako samotná knížka!

Hodnocení: 5 z 5 oliv


(zdroj: zde)

Zkouška dítětem – Emily Giffin
Nevím, jestli jste někdy slyšeli o této spisovatelce. Každopádně já ji řadím mezi své nejoblíbenější. Přináší příběhy ze života, někdy oddechovější, někdy více na zamyšlení. Objevila jsem ji díky stojanu v našem mudlovském knihkupectví. Byly tam „knihy za babku“ a asi za 50 mudlovských kaček (to jest velmi málo!) jsem tam našla tuto knížku. A zamilovala jsem si psaní této autorky a přečetla všechno, co jsem od ní našla.

Pravděpodobně tím opět zaujmu spíš ženy, protože jde o tematiku dítěte. Claudie je žena, která na rodinu rozhodně zaměřená není. Chce se zabývat svou kariérou a užívat si života bez dětí. Potkává Bena, do kterého se zamiluje a oba mají na společný život stejný názor. Po čase se ale něco změní. Jeden z nich najednou dítě chce. A to nezapadá do společného plánu! Jak se příběh a jejich vztah vyvine? Stojí život bez dětí za to? Nebo to zkrátka nejde? Jak byste to cítili vy?

Hodnocení: 5 z 5 oliv


(zdroj: zde)

Sběratel mušlí – Anthony Doerr
Posledním mudlovským tipem je už jednou zmíněný autor. Myslím, že patří k nejlepší autorům současnosti. Sběratel mušlí je pro mě opět spjat s Vánocemi tím, že tuto knížku mi nadělil mudlovský Ježíšek. (Já zkrátka knížku pod vánočním stromečkem musím najít! Bez toho by Vánoce nebyly Vánocemi!)

Jde o soubor povídek, které jsou naprosto fascinující. Jedna vedle druhé. Obdivuju tohoto autora za umění dokonalého popisu přírody a pocitů. Nádherně vykresluje jednotlivé osoby, jejich emoce a cítění. Každá jedna povídka stojí za to a každá jedna povídka vás donutí přemýšlet. Po každé povídce jsem potřebovala trochu času, abych vstřebala všechno, co jsem se tam dočetla.

Hodnocení: 5 z 5 oliv


(zdroj: zde)

Pověsti hogwartské I. – autor neznámý
Není nad pilné studenty. Ti dokázali sesbírat a sepsat hned několik pověstí. A kdy jindy bych měla zmiňovat knihu plnou pověstí než ve vánočním čase? Pokud vás tedy zajímají pověsti týkající se našeho hradu, zaběhněte do knihovny a sáhněte po tomto skvostu. Je to sice trochu větší a těžší svazek, ale o to zajímavější a čtivější.

Začíná se dvěma verzemi, které popisují, jak bylo vybráno místo pro náš hrad. Bylo to takto? Je „na každém šprochu pravdy trochu“? Chtěli byste ještě další pověsti? Tak to pokračujte ve čtení a zjistěte, kdo je Ferdinand a jak se na hradě zrodil. Nebo zaplujte trochu dále do historie a počtěte si o tom, jak se zakladatelé seznámili! Ať tak či tak, každá jedna pověst je zajímavá a stojí za přečtení.

Hodnocení: 5 z 5 oliv


(zdroj: zde)

A to je vše, přátelé. Tímto kouzelnickým dílem končím dnešní a i poslední letošní olivový bibliokoutek. Děkuji za každé nakouknutí do našeho knižního ráje a věřím, že se v příštím roce budeme zase pravidelně potkávat! Už teď se těším.

A abych nezapomněla! Opět očekávám jakýkoliv tip na knížku, kterou musím přečíst. A nebo napište, co za knížku byste si přáli najít pod stromečkem.

Pro Denní věštec
Olivie Henrieta Větroplachá

Published by

Olivie Henrieta Větroplachá

Redaktorka, která má ráda knihy, lidi se smyslem pro humor, ironii a dobrou kávu. A jídlo. Na lidech i kouzelnících si cení pokory, upřímnosti a dobrého srdce. Ráda tráví čas prací pro časopisy, dlouhými procházkami, cvičením jógy a zkrátka vším, u čeho si odpočine.

Komentáře

  1. Poslední dva roky jsem na Vánoce dostala po jednom ilustrovaném vydání HP, tak doufám, že letos mi sbírku rozšíří i Vězeň z Azkabanu. +usměje se+
    Olivko, moc díky za krásný článek a tvou inspirativní duši!

  2. Pěkný článek. Myslím, že pokud máš ráda románky a nevadí ti trochu krve zkus si přečíst ságu Levá ruka boží. Mám pocit, že by se ti mohla líbit. Sice má skoro tisíc stránek a já ji ještě nedočetla, ale je psaná hezky.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *