Zimní radovánky na Hogwarts

| Vydáno:
„Pokřikovali na sebe, házeli koule, vždyť přece ze žertu hozená koule má v sobě něco krásného až laskavého. Trefila-li se, bylo to k smíchu, a když chybila, bylo smíchu ještě víc.“

Jakmile se listopad překlene do prosince, jako by na nás všechny padla určitá míra nedočkavosti. Nevím jak vy, milí čtenáři, ale já se řadím k těm, kdo netrpělivě vyhlížejí první kouzelné vločky snášející se v hustém sněhopádu z oblohy, nemůžu se dočkat slavnostní výzdoby, která během adventu ozařuje různá místa, nálady, která na člověka padne, když se zaposlouchá do koled či do zimního ticha, kdy všechny zvuky utlumí závěje jiskřivého sněhu. Je v tom cosi radostně, nadějně poklidného. V tomto článku si však připomeneme to, co nás v klidu rozhodně nenechá, protože zimní radovánky na Hogwarts, to vyžaduje zápal a to pravé nadšení z příchodu zimy!

Sváteční hrad v bílém
Každoročně nás jako první věc s příchodem zimy zajímá, kdy už napadne sníh. Je to krásný pohled na zasněžené hradní pozemky, na zasněženou Příčnou ulici, na Prasinky a Godrikův Důl v sevření mrazu. Jednoho hned o to častěji napadne zaklepat na dvířka obyvatel Godrikova Dolu, jestli zrovna není někdo doma, ke komu bychom mohli přijít na milé slovo či hřejivý čaj o páté. Doufejme, že ani letošní rok v tom nebude výjimkou a hrad i jeho okolí se brzy zahalí do té bílé nádhery. S ohledem na to, že už za sebou máme i první adventní neděli, lze očekávat, že se hrad mírně nazdobí a v kolejích se budeme moci těšit pohledem na zapálené, jehličím vonící věnce. Můžeme při tom čekání i uzavírat sázky, kdy asi, a zda, sníh napadne. Přeci jen, Vánoce na blátě, to bychom určitě nechtěli. Příjemným aspektem svátečního času bývá i novotou vonící nabídka nejednoho obchodu, tradičně se objevují nové kolekce u Madam Malkinové či třeba v salonu Stříbrná NiT v Godrikově Dole. Měšce studentů tak sice úpí, ale dárky pod stromečkem se množí k radosti nakupujících i obdarovaných. Příjemnou tečkou po prožitých Vánocích je jeden z magíků, Čokoládová fontána, který můžeme získat při návštěvě obyvatel Godrikova Dolu přesně 31. 12., pro jeho zisk je totiž potřeba pochutnat si na šálku horké čokolády. Kdo by takové dobrotě u plápolajícího krbu odolal?

Trollí stan
Pár dnů před Vánoci, většinou okolo 20. prosince, se nedaleko Prasinek každoročně usidluje skupina trollů se svým stanem, v němž se skrývá nejedna prima věcička. Ve Velké síni to od té chvíle vypadá jako na bojišti – sněhové koule (a nejen ty, studenti většinou sáhnou i do starších zásob laškovné munice) poletují vzduchem jako potlouky po famfrpálovém hřišti. Než se příjezdu trollů dočkáme, můžeme čas strávit přípravou zelených kartiček (starší studenti těm mladším určitě tajemství jejich přípravy osvětlí), které mají trollové tak rádi. Za kontakt s trolly si můžeme připsat i několik magíků do sbírky – Eeee grrr!, Sněhuláci a Sněhová bitva. Hlavně si ale díky předmětům od trollů užijeme spoustu legrace! Nezdrží se u nás však nikdy příliš dlouho, většinou ještě před Silvestrem odjíždějí z Prasinek pryč.

Zimní dovolené s C.A. Part
Ne všem může pobyt na hradě během svátků vyhovovat, pro takové je zde opět přibližně od 20. prosince možnost vydat se na pár dnů s cestovní agenturou Part do klidnějších, nebo naopak do mnohem živějších míst po světě. Kam byste rádi odcestovali vy, k tučňákům do ledového království, nebo do hřejivého soukromí mistrně postaveného iglú? Pokud se zúčastníte tří zimních dovolených, stane se z vás magíkový Zimní výletník.

Vánoční stromeček ve Velké síni
Na Štědrý den (a několik dnů po něm) můžeme obdivovat vzrostlý a překrásně ozdobený stromeček ve Velké síni. Je to neuvěřitelný pohled, protože jen málokdy vidíme tolik dárků pod jediným stromkem – a zde ho díky laskavé víle Fleutýně má nachystaný úplně každý kouzelník na hradě. Pokud v té hromadě svůj objevíte, můžete se pyšnit ziskem magíka s názvem Fleutýna. Jaká bude nadílka, to je každoročním tématem dohadů u snídaní ve Velké síni, proslýchá se, že tato otázka je kromě toho i jádrem několika hazardních sázek.

Cirque du Magique
Po svátcích plných řádění a po lednu plném dohánění studijních a profesorských restů přicházejí konečně prázdniny, sice krátké, ale plné zábavy, o kterou se nám už nějaký čas stará Cirque du Magique. V jeho maringotkách najdeme nejrůznější věci, od věšteb až po neotřelé cirkusácké hadříky. Cirkusová cukrátka a sladké zážitky jsou přesně tím, co potřebujeme před novým školním rokem a před odchodem zimy. V cirkuse můžete opět rozšířit sbírku svých magíků o Sezonního pomocníka, Bahňáka blátivého, Domptéra dravců, Mlsné nebezpečí a Bolavé bříško. Cirkusové sladkosti jsou totiž něčím, na co si po první ochutnávce vytvoříte závislost tak silnou, že se na cukrátka a mlsky budete těšit po celý zbytek roku, dokud cirkus nepřijede znovu!

Jak vidíte, zimní čas na našem hradě a v jeho okolí opravdu není ani poklidný, ani nudný, máme se na co těšit a nad čím se radovat.

Pro Denní věštec
Nerys Heliabel Ghostfieldová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *