Mikulášská kolekce stažena z pultů

| Vydáno:
V den, kdy je zvykem, že po venku chodí čerti, andělé a Mikuláši, aby odměnili nebo odnesli děti, se „něco dělo“ i na Příčné ulici. Ta všem obyvatelům hradu po dlouhé době nabídla pár nových kousků do jejich šatníků. Tato mikulášská kolekce se setkala s ohlasem studentů, do večera však byla zjištěna její závadnost na ministerstvu kouzel a byla stažena nejen z pultů, ale jednotlivé kusy byli povinni vrátit i ti, co už vyprázdnili své váčky s galeony. Proč?

Na Příčné ulici se na začátku dne objevilo hned několik nových předmětů – pravý Čertovský ocas, Vidle „Pekelníkův pomocník“ a Maska pekelníka, taktéž Andělská svatozář a plyšáci vedle postavy v podobě čertíka a andílka. Prodávány byly i Rohy pekelníků ve dvou barvách, ty jsme však na chodbách hradu mohli potkávat už rok. Spousta studentů se vyparádila do všech těchto předmětů a na chodbách hradu se pohybovala v kostýmu, který bez problému stačil na vystrašení všech prvňáčků.

Když se však celý den chýlil k večeru, poklidnou a spokojenou atmosféru narušilo oznámení, které bylo připnuto k důležitým informacím od školy. Tobias Brooks, pracovník ministerstva kouzel, informoval veřejnost, že bylo rozhodnuto o stažení téměř všech předmětů, které si studenti a profesoři mohli přes den koupit. Jediné, co si mohli lidé nechat, byly dvě hračky a maska pekelníka. Vracet se musely i rohy, které byly v oběhu na hradě již dávno k sehnání a někteří studenti je nosili i přes školní rok, s čímž předtím nikdo z vyšších míst neměl problém.

Navzdory tomu, že ministerstvo nabídlo všem stoprocentní finanční kompenzaci, která se připsala hned po odeslání předmětů panu Tobiasi Brooksovi, tato změna zvedla vlnu nevole. Zvláště poškozeni se cítili všichni, co měli už z loňska koupené rohy, případně dostali některý z předmětů darem. To se vyřešilo druhého dne, kdy ředitel školy, Matthew Whitecrow, nabídl řešení v podobě ponechání předmětů v majetku, leč znemožnění jejich dalšího nošení. Je to sice náhrada neúplná, přesto někteří ocenili možnost si alespoň ponechat předmět na památku.

Pan ředitel navíc prozradil, že všechny předměty se na Příčnou ulici vrátí, budou však fungovat stejně jako půjčování halloweenských kostýmů. Za výrazně menší poplatek než kupní cenu bude možné si na den zaplatit půjčení těchto speciálních kousků a jejich nošení. Majitelům, kteří si však dosud mohli nasadit rohy každý den v roce, to však ani tak nikdy nevrátí jejich cenu. Navíc tyto předměty přijdou o svou vzácnost. Alespoň však budou všichni ušetřeni „škodlivých magických reziduí“, které by mohly vést k negativnímu působení na zdraví a intoxikaci hradní atmosféry.

Sám ředitel se v kolejním pokecu každé z kolejí k této události ještě dodatečně vyjádřil. Části jeho projevu jsme se rozhodli otisknout i zde.
Matthew Whitecrow: „Předměty, které byly staženy, jsou na hraně našeho vnímání kouzelnického světa HP.
Jejich schválení by jen ještě více otevřelo dveře tomu, aby se za pár let z Hogwarts a zboží na PU stala přehlídka přeplácaných postaviček s blikajícími ozdůbkami, rohy, vidlemi k celoročnímu nošení, křídly, korunkami králů a antigravitačními sandálky.
Samozřejmě trochu přeháním, ale musím na hradě udržovat jistá pravidla, která nás mají před podobným osudem ochránit. Když jsem dnes dorazil a zjistil, že předměty tohoto typu byly nahrány jakožto trvalé bez mého vědomí, ztratil jsem s tímto počínáním trpělivost. S rohy to kdysi bylo tak, že jsem se rozhodl je schválit s důvěrou v jejich výjimečnost a sezónní užívání ze strany jejich majitelů. Už tenkrát mi ale v hlavě hlodaly pochybnosti a do toho mě hlodaly v ředitelně sovy naštvaných studentů a zaměstnanců, jejichž podobné předměty byly v minulosti zamítnuty.
Přiznávám své pochybení, že jsem kdysi tolik zmiňované rohy povolil a stejně tak i chybný krok, který byl ze strany vedení PU.
Dovolte mi se vám omluvit za způsobené komplikace. Přesto, že se MK zavázalo vyplatit všem ušlou hodnotu navrácených předmětů, pro mnohé z vás mají mnohem větší než jen peněžní hodnotu.“

I přes poměrně šokující závěr zveřejnění této kolekce však musíme poděkovat vedoucí Příčné ulice, že pro nás připravila pěkné kousky. Teď už nám nezbývá než se těšit, že si je příští rok za levný peníz zase budeme moct obléct na jeden den na sebe. Do té doby mohou ti, co měli štěstí a plný měšec, večer usínat s plyšovými čerty a anděly a přes den zakrývat maskou pekelníka kruhy pod očima, pakliže celou noc přikládali pod kotle.

Pro Denní věštec
Narcisse Cinerea

Published by

Narcisse Cinerea

Redaktorka, pro kterou je psaní jedním z nejmilejších koníčků. Cení si dobrého čtiva, lidskosti, kvality před kvantitou a schopnosti myslet. Nejraději se věnuje všemu, co ji nějakým způsobem naplňuje, rozvíjí a v čem nalézá smysl.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *