Co to má v krabišce, milášku?

| Vydáno:
„Na začátku je krabička.“
„Krabička? – Je z oceli?“
„Je snad zamčená?“
„Jsou v ní krvavá kolena? Ty mám rád.“
„Prostě krabička, zabalená v papíru a převázaná mašlí.“
„Mašlí? Ale proč? Jak odporné! Co je uvnitř?“
„No o to právě jde. Je to překvapení.“

Pomalu na nás dýchá vánoční nálada. Všude vídáme pestrobarevná světýlka a cítíme vůni cukroví, vanilky a skořice. Běháme po vánočních trzích, kde nasáváme tu nádhernou atmosféru a také sháníme dárky pro své nejbližší. Určitě to znáte a právě teď zažíváte… tedy pokud nepatříte k několika málo vyvoleným, kteří se o vše postarali s předstihem, či k těm, co letos svátky z jakéhokoliv důvodu neslaví.

Možná vás někdy napadly otázky jako: „Proč vlastně sháníme dárky? Proč nám stojí za to běhat po obchodech, utrácet těžce nabité galeony a vystát fronty, které vedou až kdovíkam?“

Inu, někoho to prostě baví, je to kouzelná tradice, která nás sblíží a ukáže nám, že to nejkouzelnější je v nás. Vánoce jsou takové, jaké si je uděláme. Dárky si dáváme především proto, že chceme své blízké překvapit, udělat jim radost – a nemusí to být zrovna dárek za tisíce, mnohdy postačí i drobnůstka darovaná od srdce, která ale předčí ty nejdražší dárky na světě. Protože drobnosti, které jsou od srdce, mají v sobě kouzlo nejkouzelnější. Ptáte se jaké? To vám přece nemohu říct, to si každý musíme najít v sobě…
… už víte?

Vánoce jsou jedno velké překvapení, především pro malé děti. Ti, již ještě věří, zažívají ty nejkouzelnější dny v roce: Pod nádherně nazdobeným stromečkem se objeví dárky, které si přáli. Podniká se něco, co jindy ne. Věří v kouzlo Vánoc a nekazí si ho zbytečnostmi. To ovšem neznamená, že ti, co už nevěří, nemají nárok na pěkné Vánoce, naopak! Jak už jsem řekla, je to o tom, jaké si to uděláme. Nemáte rádi shon při nakupování? Vyhněte se mu. Neradi pečete cukroví? Nepečte padesát druhů, postačí třeba symbolické tři druhy, které nezaberou ani tolik času a už vůbec nejsou pracné. Vadí vám celodenní uklízení? Ukliďte jen nutný nepořádek a věnujte se tomu, co je na Vánocích kouzelné. Blízkým lidem, koukejte na pohádky, dělejte různé vánoční zvyky… Vánoce jsou o nás, o pohodě, ne o tom, co se musí.

Sama vzpomínám na dny, kdy jsem jako malá přiběhla celá promočená ze závějí sněhu a doma už svítil nádherně nazdobený stromeček, který jen čekal, až se večer Ježíšek zastaví s dárečky. „Přinese… nepřinese“, to se malým dětem honí hlavou, mě tehdy nevyjímaje. Jaké bylo mé překvapení, když jsme po štědrovečerní večeři odešli s jedním z rodičů ven pálit prskavky a po návratu jsme zjistili, že nás navštívil Ježíšek a krásné dárečky.

Ovšem pokud se i vy rozhodnete někoho obdarovat, určitě byste neměli podcenit balení. Žádné igelitové tašky, nevzhledné reklamní papíry či dokonce nezabalený dárek! Pro opravdové „nebaliče“ jsou k dispozici pěkné dárkové tašky, stačí si pouze vybrat. Pokud si chcete s balením vyhrát, zapojte fantazii. Pořiďte si vhodný balicí papír, pěkné stuhy a hlavně chuť.

Zabalené dárky můžete ještě dozdobit vlastní kreativitou: Přidejte rolničky, polepte vánočními motivy, jako jsou vločky, svíčky, stromečky, hvězdičky…

… Použít můžete i různé přírodniny, od větviček přes lýko až po usušené ovoce. Vše vypadá moc hezky…

Pokud dáváte dárky pod stromeček, kde se sejde více lidí, nezapomeňte na jmenovky! Anebo se inspirujte a místo jmenovek použijte třeba fotografie. Schválně, jestli si každý pozná svůj dárek!

Jestliže vám tato inspirace nestačí, zkuste sami zapátrat po tom, co je pro vás vhodné!
Tak co, už víte, jak své dárky zabalíte? Určitě se v komentářích pochlubte!

Pro Denní věštec
Lilien Emity Meissed

Published by

Lilien Emity Watfar

Redaktorka, pro kterou je největší motivací vědomí, že má práce smysl, že její snahu dokáže někdo ocenit a popostrčit ji tak do další tvorby. Na Hogwarts se (ráda) vyskytuje tam, kde je „cítit novinařina“. Má ráda dobré jídlo a pití, slabost má pro různé roztomilé chlupáče, a jak její jméno napovídá, i pro lilie.

Komentáře

  1. Miluju balení dárků a doufám, že letos se mi poštěstí najít volné odpoledne a sednout si s vánočním filmem, hrnkem čaje nebo kakaa a perníčkama k balicímu papíru, stuhám a jmenovkám a užiju si to jak se patří! 🙂 Krásné tipy, Lilien:)

  2. Krásný článek, inspirující, nejvíc mě ale po duši pohladila tahle slova:

    „drobnosti, které jsou od srdce, mají v sobě kouzlo nejkouzelnější“

    S tím naprosto souhlasím a přála bych si, aby si tohle uvědomil každý kouzelník a mudla, kteří se do obchodů ženou s představou, že musí koupit to nejdražší, i kdyby to bylo k ničemu, a duše se tak z toho dárku jaksi… vytrácí. Děkuji za článek!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *